Cazul fetiței din Mehedinți. Faptele din spatele unor jumătăți de adevăruri

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 24.06.2019 - 12:50
Sorina, sâmbătă dimineață, după preluarea din casa familiei Șărămăt
Sorina, sâmbătă dimineață, după preluarea din casa familiei Șărămăt

Newsweek România vă prezintă câteva dintre faptele pe marginea cărora s-a speculat în ultimele două zile, în cazul adopției fetiței de opt ani din Baia de Aramă, Mehedinți.

SHARE

Vineri dimineață, o țară întreagă s-a îngrozit când o fetiță de opt ani, din Baia de Aramă, a fost luată cu forța din casa asistentei maternale care o îngrijise timp de șapte ani. Opinia publică a condamnat intervenția autorităților, dar și pe familia adoptivă, pentru că au „smuls” un copil dorit în familia asistentei maternale.

Totuși, faptele consemnate în hotărârea judecătorească definitivă a Curții de Apel Craiova și documentele consultate de Newsweek România arată că este foarte probabil ca vineri să fi asistat la o punere în scenă a unui spectacol grotesc, în care interesul superior al copilului să fi rămas ultima grijă a tuturor celor implicați în acest caz.

Asistenta maternală a dat două declarații în care a spus că nu vrea să adopte fetița

„Subsemnata Șărămăt Mariana (...), asistent maternal profesionist, declar că nu doresc să o adopt pe fetița L. Sorina, născută la data de (...) 2011, pe care o am în plasament. Aceasta este declarația pe care o dau, o susțin și o semnez”. Această declarație olografă, consultată de Newsweek România, a fost scrisă de asistenta maternală Mariana Șărămăt în două rânduri, în iulie 2013 și în aprilie 2017, când Sorina era adoptabilă.

În acest interval de timp, 122 de familii s-au uitat la fotografia Sorinei, în Registrul Național pentru Adopții și au refuzat copilul. Fetița devenise deja greu adoptabilă, pentru că era de etnie romă și trecuse deja de vârsta de trei ani, până la care copiii au cele mai mari șanse să fie adoptați în România, potrivit studiilor de specialitate.

Mariana Șărămăt, asistentă maternală profesionistă, din Baia de Aramă, a luat-o pe Sorina în plasament în 2012, când fetița avea un an și două luni. O dată cu ea, a luat în plasament și o altă fetiță, pe nume Andreea. Avocatul familiei Șărămăt, Victor Dumitrică, a declarat, pentru Newsweek România, că asistenta maternală a făcut cerere de adopție pentru ambele fete în 2013, însă doar pentru cea mică, Andreea, i s-a încuviințat cererea, pe motiv că, la vremea respectivă, familia nu avea condițiile materiale pentru a le adopta pe amândouă.

După acest moment și până în 2017, când dosarul Sorinei a fost redeschis pentru adopție, soții Șărămăt nu au mai încercat să adopte copilul.

Sorina și mama ei adoptivă joacă minigolf. 

Avocatul Dumitrică a declarat, sâmbătă, pentru Newsweek România, că „ei (Direcția Generală pentru Protecția Copilului Mehedinți,n.r.) le-au spus că îi anunță ei când se redeschide procesul de adopție pentru Sorina. Nu poți să faci cerere pentru un copil să îl adopți dacă el nu era scos spre adopție”. Totuși, între 2013 și 2017, 120 de familii au vizualizat profilul Sorinei și au refuzat adoptarea Sorinei.

Întrebat despre această situație, avocatul Dumitrică a susținut că „Direcția dezinformează și încearcă să-și acopere abuzurile”, că respectivele familii „nu au venit să vadă fata” și că încercările de adopție „nu i-au fost aduse la cunoștință asistentului maternal”.

„Fata era în plasament la ei și nu li s-a adus la cunoștință de la Protecția Copilului Severin că fata e scoasă spre adopție. Ei au aflat despre adopție când a venit familia de americani la potrivire”, a mai susținut avocatul Dumitrică.

Totuși, în decizia definitivă a Curții de Apel Craiova, care a încuviințat adopția Sorinei către familia Săcărin, stabilită în Statele Unite ale Americii din anii 2000, instanța a reținut că asistenta maternală a fost înștiințată despre deschiderea procedurii de adopție.

„Referitor la susținerea intervenientei în sensul că a fost în imposibilitatea exercitării dreptului priorotar la adopție, datorită faptului că managerul de caz nu i-ar fi adus la cunoștință acest drept (...), Curtea constantă că această obligație de informare trebuia îndeplinită în cinci zile de stabilirea adopției interne ca finalitate a planului individualizat de protecție, iar nu de la deschiderea procedurii adopției interne, așa cum greșit a interpretat instanța de fond. (...) În speță, după întocmirea planului individualizat de protecție, avînd ca finalitate adopția minorei (...), asistentului maternal i-au fost aduse la cunoștință aspectele prevăzute (...) dreptiul la prioritate asupra adopției și durata maximă a procedurilor vizînd acordarea atestatului de persoană/familie aptă să adopte (...) nefiind necesară în acest caz întocmirea procesului-verbal, din moment ce informarea s-a realizat prin intermediul unei notificări prin poștă”, se arată în hotărârea definitivă pronunțată în aprilie 2019, consultată de Newsweek România. De altfel, instanța a reținut și că „intervenienta, fiind informată cu privire la dreptul său prioritar la adopție, a declarat, atât în urma primei hotărâri judecătorești, cât și a celei de-a doua, că nu dorește să o adopte pe minora L. Sorina”.

Avocatul familiei Șărămăt a mai susținut, în declarația pentru Newsweek România, și că familia a depus, în anul 2018, „zece cereri de adopție” pentru Sorina, după ce fusese declanșată adopția de către familia de români stabilită în America. 

De altfel, deși familia Șărămăt a depus cereri de adopție în 2018, nu a urmat nici unul din pașii pe care orice familie care vrea să adopte trebuie să îi urmeze: familia Șărămăt nu și-a luat atestatul de adoptator, în baza căruia ar fi demonstrat intenția de a adopta copilul.

„O dată demarată procedura adopției internaționale, prin identificarea, în urma parcurgerii procesului de potrivite, a familiei adoptatoare Săcărin Gabriel și Săcărin Ramona, procedura adopției interne nu mai putea continua, fiind lipsită de relevanță formularea unei cereri de adopție după această dată, chiar și de către persoanele care aveau un drept prioritar. Or, intervenienta a formulat prima cerere în care și-a exprimat dorința de a o adopta pe minoră abia la 18.04.20198, după declanșarea procesului de potrivire a minorei cu familia Săcărin (22.02.2018), această cerere neputând declanșa reluarea procedurii  adopției interne înaintea finalizării celei a adopției internaționale”, arată instanța.

Instanța: Familia Șărămăt a avut o „atitudine oscilantă” cu privire la adopția fetiței

În plus, Curtea de Apel Craiova a mai reținut și că în interesul superior al copilului era ca acesta să fie adoptat de o familie care să răspundă nevoilor fetiței și în cadrul căreia să se bucure de sprijin și afecțiune.

„Din documentele înaintate de ANPDCA, inclusiv din istoricul de caz al minorei, rezultă că aceasta are profilul copilului greu adoptabil. Situație care nu se poate decât agrava, pe măsura înaintării minorei în vârstă. Totodată, atitudinea oscilantă a asistentului maternal și a soțului acesteia cu privire la adopția minorei și eliberarea atestatului de adoptator/ familie valabilă (formularea de cereri în acest sens, urmată de retragerea acestora sau nedepunerea documentelor necesare), precum și rămânerea acestora în pasivitate timp de cinci ani, cât minora s-a aflat în plasamentul lor, nu demonstrează hotărârea fermă a asistentului maternal și soțului acesteia de a parcurge și finaliza în viitor procedura adopției interne, în ceea ce o privește pe minora L. Sorina”.

Precizăm și că, pentru munca ei de asistentă maternală, Mariana Șărămăt primea 2.200 de lei pe lună, potrivit declarației avocatului familiei Șărămăt. Citește aici fișa postului unui asistent maternal. 

Rapoarte medicale de malnutriție și pneumonie

O serie de rapoarte medicale, din 2015 și 2017, consultate de Newsweek România, arată cum fetița fusese internată cu malnutriție și cu pneumonie. Între recomandările făcute de medici de fiecare dată se numărau respectarea regulilor de igienă și urmarea unui regim alimentar bogat în elemente nutritive.

Întrebat despre această situație, avocatul familiei Șărămăt, Victor Dumitrică, a replicat: „Nu există așa ceva, doamna mea, nu ieșea lumea în stradă pentru această fetiță. Așa au spus și ieri, când au venit și au găsit-o dormind în pat cu surioara ei. Așa cum au ei înscrisuri de doi lei, noi avem anchete sociale de la Primăria Baia de Aramă, din care rezultă că este foarte bine. Mangerul de caz este obligat să sesizeze Direcția, dacă constată că minorul e malnutrit și să o ia de acolo. Șapte ani de zile, nu a existat nici o sesizare”.

Mai mult, avocatul Dumitrică a mai susținut și că „un copil malnutrit îi mai spune unui om «mamă»? Acceptă imediat să plece, nu se lipește de un om cu toată ființa ei”. Avocatul a mai acuzat că se încearcă „acoperirea abuzurilor statului român”.

Pe de altă parte, surse apropiate familiei adoptatoare au declarat, pentru Newsweek România, că fetița le-a spus părinților ei că cel mai mult îi place să mănânce spaghete fierte cu ketchup, mâncare pe care o primea adesea acasă.

Fetiței „i se iau organele”

Anchetatorii au precizat, în mai multe rânduri, că fetița era speriată de familia adoptatoare, pentru că soții Șărămăt i-ar fi spus că acesta este motivul pentru care soții Săcărin sunt interesați de ea.

Avocatul familiei Șărămăt, Victor Dumitrică, nu a negat în sine că familia nu i-ar fi spus Sorinei acest lucru, ci a spus doar că „așa spun și americanii, că i s-a inoculat fetiței că va fi luată pentru organe”.

De altfel, anul trecut, familia Șărămăt a depus la DIICOT Mehedinți o plângere penală împotriva soților Săcărin, în care i-au acuzat de trafic de minori în vederea prelevării organelor, dar și că au mituit autoritățile române cu 30.000 de dolari pentru a le încuviința adopția. În 2019, familia Săcărin a primit „neînceperea urmăririi penale”, fiind clasată plângerea.

Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al Sorinei, a precizat, pentru Newsweek România, că 30.000 de dolari a fost suma cheltuită de familia sa în Statele Unite ale Americii pentru realizarea dosarului de adopție, întrucât costul expertizelor nu este suportat de stat, în vreme ce, pentru acuzația de trafic de organe, Gabriel Săcărin nu găsește altă explicație decât că soșților Sărămăt li s-a părut că fiica lor cea mare este bolnavă – ceea ce este fals; familia Săcărin a depus la dosarul de adopție analize care atestă că fetița este sănătoasă-, dar și prejudecata românească «de ce să iei un copil rom».

Pe de altă parte, avocatul familiei Șărămăt a mai spus doar că, dacă familia adoptatoare „venea cu un executor care constata situația”, „psihologul putea să stabilească dacă fetița ar fi fost determinată să spună ceva”. „Ei n-au procedat legal, acum pot să spună orice”, a susținut Dumitrică.

Asistentei maternale Mariana Șărămăt i s-a desfăcut contractul de muncă pentru încălcarea interesului superior al copilului

În 23 aprilie 2019, Sorina L. a devenit, oficial, Sorina Săcărin: adopția devenise oficială. O lună mai târziu, asistenta maternală Mariana Șărămăt încă refuza să predea copilul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți, motivând, potrivit avocatului său, că fetița nu voia să plece cu părinții care o adoptaseră.

Atât Protecția Copilului Mehedinți, cât și Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPDCA) au depus plângeri penale împotriva Marianei Șărămăt, acuzând-o că și-a încălcat obligația privind îngrijirea copilului și respectarea interesului superior al copilului.


Una dintre imaginile de la scoaterea fetiței din casa ex-asistentei maternale, de vineri. 

În 24 mai, Comisia pentru Protecția Copilului, din cadrul Consiliului Județean Mehedinți, i-a retras Marianei Șărămăt atestatul de asistent maternal profesionist, „constatând că aceasta nu şi-a respectat obligaţia privind copilul pe care-l avea în plasament, de a contribui la reintegrarea acestuia în familia adoptivă, încălcând, astfel, grav interesul superior al copilului şi, privându-l pe acesta de a avea o familie”, potrivit precizărilor făcute de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Abia după încă o lună de la retragerea atestatului, timp în care fetița se afla încă la familia fostei asistente maternale, Sorina a fost dată familiei adoptive, în urma unei intervenții în forță a unei procuroare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, bazată pe o plângere făcută de soții Săcărin, pentru privare de libertate și rele tratamente aplicate copilei.

Intervenția de vineri dimineață, filmată și distribuită pe rețeaua de socializare Facebook de către familia Șărămăt, a arătat cum fetița plângea și nu voia să părăsească locuința din Baia de Aramă, iar procuroarea a tras-o afară din casă.

Intervenția a fost criticată masiv de opinia publică, când toată lumea a considerat că familiei Șărămăt și Sorinei li se face o nedreptate. Cu toate acestea, însă, fetița are, acum, o familie a ei, ceea ce au urmărit autoritățile încă de la momentul când copilul a ajuns în sistemul de protecție, acum șapte ani.

Newsweek România vă va prezenta și povestea familiei Săcărin, cei care au adoptat-o pe Sorina.

Citește despre intervenție aici: Baia de Aramă. Mandatul de percheziţie viza strângerea de probe privind privarea de libertate

Citește cum s-au desfășurat evenimentele vineri aici: FOTO+VIDEO UPDATE. Caz controversat la Baia de Aramă: O fetiță ar fi fost dată spre adopție „cu forța”

Citește cum a evoluat cazul ulterior difuzării imaginilor de la intervenția procuroarei aici: Cazul fetiței din Mehedinți. Acuzații lansate de familia adoptivă. Poziția asistentului maternal

Sâmbătă, premierul Viorica Dăncilă a cerut o anchetă în cazul fetiţei din Mehedinţi, „în condiţii de calm şi strictă respectare a legii”, precum şi consiliere psihologică pentru copilă. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a cerut o anchetă pentru stabilirea modului în care a fost gestionat cazul fetiței, iar ministrul Muncii a susținut că va trimite Corpul de Control la Dolj și Mehedinți, pentru a lămuri situația. 

Amintim că în derulare este și o anchetă a Parchetului General privind modul în care procuroarea de caz, Maria Pițurcă, a gestionat situația preluării copilului.

Între timp, de partea cealaltă, oamenii care cred în continuare că ex-asistentei maternale și familiei ei li s-a făcut o nedreptate organizează proteste: VIDEO Un nou protest la Baia de Aramă pentru Sorina, fetiţa de 8 ani dată spre adopție "cu forța"

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te