GRAV. Pacienții cu HIV din România rămân fără tratament

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 30.08.2018 - 16:27
Foto Getty Images

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA cer urgent Guvernului să ia măsuri pentru a suplimenta fondurile necesare tratamentelor pentru pacienții cu HIV din România, deoarece aceștia riscă să rămână fără îngrijirile necesare.

SHARE

Într-un comunicat publicat pe site-ul organizației se arată că „dacă săptămâna aceasta nu pleacă file de buget către județe, jumătate din județele tării vor rămâne fără tratament. Peste 5000 de pacienți vor fi afectați în prima parte a lunii septembrie, iar dacă suplimentarea bugetelor va avea loc după 10 septembrie, aproape toți cei peste 12000 de pacienți aflați în tratament vor fi afectați. Întreruperea tratamentului pentru pacientul cu HIV conduce la eșec terapeutic cu schema actuală de tratament, ceea ce pune grav în pericol viața pacienților. Totodată crește riscul apariției unor noi cazuri de infecție dacă pacienții actuali nu sunt tratați corect”.

Citește și Epidemia nepăsării. Cine răspunde pentru victimele rujeolei

Situația este generată de alocarea insuficientă de fonduri, de la începutul anului, pentru Programul Național de Tratament al Infecției HIV derulat de Ministerul Sănătății, potrivit Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Atunci s-au alocat fonduri doar până în luna august 2018, deși se știa clar că suma necesară derulării programului pentru tot anul este mult mai mare. De asemenea, întârzierea rectificării bugetare a condus la epuizarea bugetului de către spitale, implicit a stocurilor de medicamente. 

„Cerem cu disperare Guvernului măsuri imediate pentru ca viața pacienților cu HIV să nu fie pusă în pericol. Credem ca din fondul de urgență al Guvernului se poate interveni provizoriu în situația aceasta, deși sunt și alte măsuri aflate la îndemâna Guvernului. O astfel de situație gravă nu s-a mai înregistrat în România din 2010, iar pacienții sunt disperați. Legile din România garantează pacienților continuitatea tratamentului împotriva HIV, de aceea UNOPA va sprijini pacienții afectați să ceară daune în instanță dacă viața lor va fi pusă în pericol!”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Citește și Medicamentele prea ieftine nu fac bine sănătății

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.