Bătălia pentru șefia PSD. Ciolacu: la pescuit cu Dragnea, la vânătoare cu „sponsorul” Omar Hayssam

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.11.2019 - 16:15
Marcel Ciolacu, alături de Omar Hayssam

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și cel care ar urma să preia frâiele PSD, în locul Vioricăi Dăncilă, este cunoscut pentru relațiile apropiate de controversatul om de afaceri sirian Omar Hayssam. Când Liviu Dragnea era „pe val”, Ciolacu era omul său de încredere.

SHARE

Marcel Ciolacu, cel care ar urma să preia conducerea PSD, după debarcarea Vioricăi Dăncilă, a fost unul dintre oamenii de încredere ai fostului lider PSD, Liviu Dragnea, condamnat în mai 2019 la închisoare, în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

În 26 martie 2017, Liviu Dragnea, la acea vreme președintele PSD și șeful Camerei Deputaților, atrăgea atenția publică cu o fotografie pe care a postat-o pe Facebook, în care el și premierul social-democrat de atunci, Sorin Grindeanu, erau la o partidă de pescuit, iar „la vâsle era „ecologistul Marcel Ciolacu”, deputat de Buzău.

Era un moment în care în spațiul public se vehicula că relațiile dintre Dragnea și Grindeanu erau tensionate, după ce premierul ar fi refuzat să repete episodul OUG 13, dând o nouă ordonanță care l-ar fi scăpat de problemele penale pe șeful său de partid.

Alături de fotografia postată pe rețeaua de socializare, Liviu Dragnea scria: „În acest sfârşit de săptămână, l-am învăţat pe Sorin să pescuiască. Marea ruptură între Parlament şi Guvern a avut loc: eu am prins 17 ştiuci şi el 9. Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă! La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu“.

Câteva luni mai târziu, după pulverizarea propriului guvern, prin moțiune de cenzură, și înlocuirea premierului Sorin Grindeanu cu Mihai Tudose, Dragnea l-a trimis în noul Cabinet pe Marcel Ciolacu, dându-i funcția de vicepremier fără portofoliu.

Liviu Dragnea avea nevoie de control total asupra guvernului, astfel că rolul lui Ciolacu era tocmai acela de a-l ține la curent pe liderul PSD cu tot ce se întâmpla în Executiv. Ulterior, însă, când relațiile dintre Dragnea și Mihai Tudose s-au răcit, ducând la demisia premierului, Marcel Ciolacu a trecut în tabăra lui Tudose.

Pe lista datornicilor lui Hayssam  

Marcel Ciolacu este cunoscut și pentru relația sa apropiată de Omar Hayssam, omul de afaceri sirian condamnat la 23 de ani de închisoare, fiind găsit vinovat de terorism, dar și de alte infracțiuni, în dosarul în care s-a cercetat răpirea în Irak a trei jurnaliști români, în anul 2005 – Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion.

În mai 2015, în presă au apărut mai multe fotografii cu Ciolacu și Hayssam, care participaseră împreună la o partidă de vânătoare organizată de Direcția Silvică Buzău.

Presa a mai relatat și că Marcel Ciolacu, al treilea om în stat în acest moment, apare pe o listă cu datornici ai lui Omar Hayssam, după ce afaceristul sirian l-ar fi împrumutat pe politician, la începutul anilor 2000, cu 20.000 de lei.

Omar Hayssam are mai multe condamnări la activ, pe lângă cea din dosarul răpirii jurnaliștilor. Afaceristul sirian a fost găsit vinovat și de înșelăciune în cazul „Volvo” și fraude economice, în dosarul „Foresta Nehoiu”.

În 30 iunie 2006, Omar Hayssama fugit din România, la bordul un ei nave, eveniment care a dus la revocarea din funcții a șefilor SRI – Radu Timofte, SIE – Gheorghe Fulga, DGPI – Virgil Ardelean, precum și a  procurorului general de la acea vreme, Ilie Botoș. Hayssam a fost găsit și adus în țară în iulie 2013, fiind în prezent la închisoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te