Omicron supraviețuiește mai mult pe plastic și pe piele decât variantele anterioare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.01.2022 - 11:23
Omicron supraviețuiește mai mult pe plastic și pe piele decât variantele anterioare/FOTO: Pixabay

Omicron poate supraviețui mai mult decât versiunile anterioare ale COVID pe suprafețe de plastic și pe pielea umană.

SHARE

„Stabilitatea sa ridicată în mediu" - capacitatea de a rămâne infecțioasă - ar fi putut ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă și să se răspândească rapid, au constatat cercetătorii japonezi în cadrul unor teste de laborator, relatează Reuters.

Pe suprafețele de plastic, timpii medii de supraviețuire a tulpinii originale și a variantelor Alpha, Beta, Gamma și Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore și, respectiv, 114,0 ore. În comparație cu 193,5 ore pentru Omicron, cercetătorii au raportat pe bioRxiv înainte de a fi revizuite de colegi.

Pe probe de piele de la cadavre, timpul mediu de supraviețuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta și 21,1 ore pentru Omicron.

Citește și: Asociaţii ale magistraţilor: Noul proiect de desființare a SIIJ, un compromis inadecvat

Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate după 15 secunde de expunere la dezinfectanți pentru mâini pe bază de alcool. "Prin urmare", concluzionează cercetătorii, „este foarte recomandat ca practicile actuale de control al infecțiilor (igiena mâinilor) să utilizeze dezinfectanți... așa cum propune Organizația Mondială a Sănătății".

Tamponarea nasului este cea mai bună pentru testele rapide de antigeni

Utilizatorii testelor rapide de antigen pentru detectarea COVID-19 ar trebui să își tamponeze nările conform indicațiilor producătorului și să nu tamponeze în schimb gâtul sau obrazul, arată o nouă cercetare.

Citește și: Rusia închide „robinetul”. SUA, negocieri cu Qatarul pentru livrare GNL în Europa

La începutul acestei luni, în condițiile în care Omicron reprezintă aproape toate infecțiile cu coronavirus din San Francisco, cercetătorii de acolo au efectuat atât PCR, cât și testul rapid cu antigen BinaxNOW al Abbott Laboratories (ABT.N) pe 731 de persoane care au solicitat teste COVID-19.

Tamponarea nazală „a detectat peste 95% dintre persoanele cu cele mai ridicate niveluri de virus, care sunt cel mai probabil contagioase", a declarat Dr. Diane Havlir de la Universitatea din California, San Francisco. La 115 voluntari cu teste PCR pozitive, echipa ei a comparat rezultatele BinaxNOW cu cele obținute cu ajutorul unor mostre de tampoane din nas și gât obținute de profesioniști instruiți.

Tampoanele din gât au detectat cu aproape 40% mai puține cazuri decât tampoanele din nas, au raportat ei pe medRxiv înainte de a fi revizuite de colegi. Un studiu separat din Spania, postat, de asemenea, pe medRxiv, a constatat că tamponarea părții interioare a obrazului este, de asemenea, mult mai puțin fiabilă decât tamponarea nărilor pentru detectarea virusului infecțios.

Studii recente au sugerat că Omicron este detectabil mai devreme în gât decât în nas, ceea ce i-a determinat pe unii experți să îi sfătuiască pe utilizatori să facă tampoane în gât, deși Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a susținut că testele ar trebui utilizate conform instrucțiunilor.

„Aceste date susțin utilizarea BinaxNOW din tampoane nazale conform indicațiilor de pe ambalaj", a declarat Havlir. "Se recomandă repetarea testelor rapide pentru cei cu teste rapide BinaxNOW negative și simptome sau o expunere" la o persoană infectată.

Unitățile de îngrijire pe termen lung afectate mai puțin de Omicron

Chiar și rezidenții extrem de vulnerabili din centrele de îngrijire pe termen lung se confruntă, în general, cu boli mai puțin grave din cauza Omicron decât din cauza versiunilor anterioare ale coronavirusului, potrivit unor noi date.

Cercetătorii din Anglia au comparat ratele de spitalizare la rezidenții din 333 de unități înainte și după ce varianta Omicron a devenit dominantă. Dintre cei 398 de rezidenți infectați înainte de apariția lui Omicron, 10,8% au necesitat spitalizare, comparativ cu 4% din cei 1.241 infectați cu Omicron.

Vârsta medie a rezidenților infectați a fost de 85 de ani. După luarea în considerare a altor factori de risc, șansele de spitalizare au fost cu 50% mai mici pentru pacienții infectați în perioada Omicron, au raportat duminică cercetătorii pe medRxiv înainte de a fi analizate de colegi.

În timp ce majoritatea rezidenților instituției fuseseră vaccinați și aproximativ 10% fuseseră infectați anterior, reducerea riscului relativ de spitalizare între perioadele pre-Omicron și Omicron a fost cea mai mare în rândul pacienților infectați cu Omicron care au primit doze de rapel de vaccin, de 77%.

Cercetătorii au observat, de asemenea, mai puține decese cauzate de COVID-19 în perioada Omicron, deși au declarat că este prea devreme pentru a trage concluzii ferme cu privire la efectul variantei asupra mortalității.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te