Rusia închide „robinetul”. SUA, negocieri cu Qatarul pentru livrare GNL în Europa

DE Adina Mutăr | 24.01.2022 - 21:21
Rusia închide „robinetul”. SUA, negocieri cu Qatarul pentru livrare GNL în Europa /foto: tass
Rusia închide „robinetul”. SUA, negocieri cu Qatarul pentru livrare GNL în Europa /foto: tass

Reprezentanții Administrației Biden sunt în discuții cu oficialii din Qatar cu privire la posibile livrări de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa în cazul escaladării crizei Rusia-Ucraina.

SHARE

Potrivit estimărilor, Qatarul va accepta să-și redirecționeze tancurile cu GNL spre Europa în cazul unui război în Ucraina, potrivit Bloomberg.

Rezervele de gaze din depozitele subterane de gaze (UGS) din Europa și Ucraina sunt la un nivel record de scăzut, a anunțat luni Gazprom.

„Nivelul rezervelor în UGS european prezintă un record de minim într-o perioadă înregistrată din 11 ianuarie 2002. Observațiile pe termen lung arată că rezervele au fost cu 1,85 miliarde metri cubi mai mici decât indicatorul minim de la această dată la 22 ianuarie", a comunicat Gazprom.

Citește și

Euro a depășit pragul psihologic de 5 lei/€ la ghișeele băncilor

Der Spiegel: La cererea unor țări, inclusiv România, UE va spori sancțiunile asupra Rusiei

 

Analiștii economiei afiliați Kremlinului au ținut să precizeze că „Rusia are o reputație impecabilă de aproape o jumătate de secol ca furnizor de resurse energetice pentru UE” și că „transportul rusesc prin conducte este cel mai sigur și mai competitiv și astăzi”. 

Niciun tranzit către Polonia

Niciun tranzit al gazelor rusești către Polonia prin Ucraina nu va avea loc începând cu 19 ianuarie, a declarat luni Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina.

Tranzitul de gaze către Polonia prin stația de contorizare Drozdovici a fost de 3,77 milioane de metri cubi la 17 ianuarie, 241.000 de metri cubi la 19 ianuarie și este zero din 19 ianuarie.

În decembrie 2019, Moscova și Kievul au negociat prelungirea tranzitului de gaze prin Ucraina pentru perioada 2020-2024, cu opțiunea de reînnoire pentru încă zece ani. Contractul prevede tranzitul a 40 de miliarde de metri cubi de gaze anual din 2021 până în 2024.

Republica Moldova poate rămâne fără aprovizionarea cu gaze de la Gazprom


Moldova riscă din nou să rămână fără aprovizionare cu gaze din Rusia. După două zile de negocieri, părțile nu au căzut de acord asupra amânării plății pentru ianuarie.

Chișinăului îi lipsesc circa 25 de milioane de dolari, care, după introducerea stării de urgență în sectorul energetic, vor trebui retrași de la buget. Potrivit Kommersant, în ciuda situației critice, „autoritățile moldovenești nu se grăbesc să viziteze Rusia pentru a discuta despre plățile pentru gaz”.

Prețurile la gaze pentru Moldovagaz sunt în continuă creștere - de la 450 USD per 1.000 de metri cubi în noiembrie la 550 USD în decembrie și 647 USD în ianuarie.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te