Numărul gravidelor minore din Vaslui s-a dublat. Zece fete care au sub 15 ani au devenit mame

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.08.2021 - 23:59
Numărul gravidelor minore din Vaslui s-a dublat. Zece fete care au sub 15 ani au devenit mame/FOTO: Unsplash

Fenomen îngrijorător în judeţul Vaslui - numărul gravidelor care au sub 15 ani s-a dublat în primele şase luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui anunţ făcut de Direcţia de Sănătate Publică Vaslui.

SHARE

Sunt tot mai multe adolescente care au devenit mame la vârste între 15 şi 19 ani, este anunţul făcut de Direcţia de Sănătate Publică Vaslui.

Zece fete din Vaslui au devenit mame la vârsta la care cele mai multe se joacă încă cu păpuşile. Majoritatea cazurilor provin din zona rurală, spun autorităţile. 

Zece fete din Vaslui au devenit mame la vârsta la care altele se joacă cu păpuşi

„Potrivit datelor DSP Vaslui, au fost înregistrate la nivelul judeţului zece gravide cu vârsta de sub 15 ani faţă de cinci câte au fost înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2020. 

Citește și: Americanii, față în față cu „clonele” talibane, care poartă echipament USA, la aeroportul din Kabul

La categoria între 15 şi 19 ani au fost înregistrate 195 de gravide în prima jumătate a acestui an faţă de 190 în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a spus Roxana Popescu, de la DSP Vaslui.

Marea majoritate a mamelor adolescente îşi abandonează copiii abia născuţi şi îi încredinţează spre creştere asistenţilor maternali pe care îi plătesc primăriile, din bugetul local. 

Cazurile în care copiii deveniţi părinţi îşi cresc nou-născuţii singuri sunt puţine. 

„În cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Vaslui, există două minore care au, în momentul de faţă, copii. 

Citește și: Motreanu: Salariații ce au grijă de o persoană grav bolnavă, concediu de cinci zile lucrătoare pe an

Majoritatea mamelor minore îşi abandonează copiii

Suntem mulţumiţi totuşi că au acceptat să fie monitorizate pe toată durata sarcinii de asistenta medicală comunitară şi au beneficiat, astfel, de îngrijiri de specialitate, de îndrumări, de vizite la medicul de familie de tot ceea este necesar pentru ca sarcina să decurgă bine şi copilul să fie în siguranţă”, spune Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.

În primul semestru al acestui an, au fost înregistrate cu 100 mai multe femei care au rămas gravide faţă de aceeaşi periodă a anului trecut. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.