Americanii, față în față cu „clonele” talibane, care poartă echipament USA, la aeroportul din Kabul

DE Adina Mutăr | 25.08.2021 - 20:06
Unitatea talibană „Badri 313”/Foto:aljazeera

Unitatea talibană „Badri 313” este responsabilă cu securitatea în jurul aeroportului internațional Kabul, ceea ce o aduce uneori față în față cu trupele americane. Sunt supranumiți „clonele” americanilor, doar pentru faptul că membrii Badri 313 poartă echipament „made in USA”.

SHARE

Talibanii și-au arătat propriile „forțe speciale” pe rețelele de socializare, soldați în uniforme noi, cu echipament american jefuit, care contrastează puternic cu imaginea insurgenților afgani obișnuiți, în shalwar kameez, turban și sandale.

În locul puștilor rusești Kalașnikov, „specialii” din Badri 313 dețin arme fabricate în SUA, cum ar fi M4, ochelari polarizați de vedere nocturnă și echipamente avansate.

Numită după bătălia de la Badr în urmă cu 1.400 de ani, când profetul Mohammed și-a  învins dușmanii cu doar 313 de soldați, unitatea talibană ar avea, conform propagandei, câteva mii de oameni.

Cantitatea de echipament de care dispune nu este clară, dar mai multe imagini online arată luptători talibani care pozează cu Humvee blindate capturate, aeronave și arme abandonate de armata națională afgană echipată de SUA.

Experții spun că cele mai sofisticate echipamente, în special elicopterele, vor fi dificil de operat și aproape imposibil de întreținut.

„Există cu siguranță un anumit grad de propagandă, dar am văzut în timpul ultimei ofensive din mai că forțele speciale talibane au avut un rol determinant în preluarea Afganistanului", a declarat Bill Roggio, editor al revistei Long War Journal din SUA.

Membrii Badri 313 au beneficiat de instruire în Rețeaua Haqqani, cel mai nemilos și temut grup militant din Afganistan, responsabil pentru multiple atacuri sinucigașe asupra țintelor civile.

Cu sediul în estul Afganistanului, cu baze peste granița din nord-vest a Pakistanului, Rețeaua Haqqani a devenit mai vizibilă în conducerea talibanilor în ultimii ani.

Citește și


Afganii care au colaborat cu militarii români, dar și alte categorii, vor fi aduși în România (CSAT)

CSAT: 200 de militari români vor participa la evacuarea & relocarea afganilor care au lucrat cu NATO

 

Marți, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că oricine dorește să părăsească Afganistanul va putea face acest lucru până la 31 august.

„Nu vom permite operațiuni de evacuare după 31 august”, a precizat el.

Mujahid a menționat că drumul către aeroportul internațional Kabul a fost închis și că numai cetățenii străini au voie să treacă.

„Am închis drumul către aeroport și am lăsat doar străinii să treacă", a specificat Mujahid.

Talibanii care păzesc drumurile ce duc la aeroport și verifică persoanele care se deplasează sunt membrii unității Badri 313.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te