VIDEO Numărul armelor nucleare va crește la nivel global pentru prima dată după Războiul Rece

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 14.06.2022 - 21:04
Numărul armelor nucleare va crește la nivel global din cauza războiului din Ucraina Foto: profimediaimages

Invazia Rusiei în Ucraina și sprijinul acordat de Occident Kievului au sporit tensiunile între cele nouă state cu arme nucleare din lume, se arată într-un nou set de cercetări a Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI).

SHARE

În timp ce numărul de arme nucleare a scăzut ușor între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) arată că, dacă puterile nucleare nu iau măsuri imediate, stocurile globale de focoase ar putea începe în curând să crească pentru prima dată în ultimele decenii, conform Reuters

Citește și

Cum au scăpat frații luptători Preda după ce au provocat o explozie la casa mamei Cordunenilor

„Toate statele înarmate nuclear își măresc sau își modernizează arsenalele și majoritatea își ascut retorica nucleară și rolul pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor militare. Aceasta este o tendință foarte îngrijorătoare”, a declarat directorul Programului pentru arme de distrugere în masă al SIPRI, Wilfred Wan. 

Citește și: VIDEO Armata a folosit, în premieră, sistemul HIMARS, lansator multiplu de rachetă cu rază de 300 km

La trei zile după invazia Moscovei în Ucraina, președintele Vladimir Putin a pus în alertă maximă disuasiunea nucleară a Rusiei.

Citește și: VIDEO Cel mai mare portavion din lume are un echipaj de 4539 de oameni. Testat cu un cutremur simulat

De asemenea, el a avertizat asupra unor consecințe care vor fi „așa cum nu ați mai văzut în întreaga voastră istorie” pentru țările care ar sta în calea Rusiei. 

China se află în plină expansiune nucleară

Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu un total de 5.977 de focoase nucleare, cu aproximativ 550 mai multe decât Statele Unite. Cele două țări dețin mai mult de 90% din armele nucleare din lume, deși SIPRI a declarat că China se află în plină expansiune cu un număr estimat de peste 300 de noi silozuri de rachete.

SIPRI a precizat că numărul global de arme nucleare a scăzut la 12.705 în ianuarie 2022, de la 13.080 în ianuarie 2021. Se estimează că 3.732 de arme au fost desfășurate cu rachete și avioane, iar aproximativ 2.000 - aproape toate aparținând Rusiei sau Statelor Unite - au fost menținute într-o stare de pregătire ridicată.

„Relațiile dintre marile puteri ale lumii s-au deteriorat și mai mult într-un moment în care omenirea și planeta se confruntă cu o serie de provocări comune profunde și presante care pot fi abordate doar prin cooperare internațională”, a declarat președintele consiliului de administrație al SIPRI și fostul premier suedez, Stefan Lofven.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te