Motivul pentru care se mănâncă fasole cu ciolan de 1 decembrie. Esca, „vinovată” de această modă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.11.2023 - 19:05
Motivul pentru care se mănâncă fasole cu ciolan de Ziua Națională. Ce fac românii de 1 decembrie? - Foto: Click / imagine cu caracter ilustrativ

Iată care este motivul pentru care românii mănâncă fasole cu ciolan de 1 decembrie. Ce alte obiceiuri și tradiții mai au aceștia de Ziua Națională veți afla în cele ce urmează.

SHARE

Iată care este motivul pentru care românii mănâncă fasole cu ciolan de 1 decembrie. Ce alte obiceiuri și tradiții mai au aceștia de Ziua Națională veți afla în cele ce urmează.

De ce se mănâncă fasole cu ciolan de 1 decembrie?

Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care, în timpul Războiului pentru întregirea Neamului, şi-au dat viaţa pentru țară, pentru statul naţional, independent şi unitar al românilor. Din 1990, România serbează aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca zi națională.

Citește și: Parlamentul a abrobat înzestrarea Armatei Române. Ce arme cumpărăm: tancuri, submarin, rachete

Dacă pentru soldații români, această zi este prilej de ceremonii și parade militare, oamenii de rând sărbătoresc cu fasole și ciolan sau cârnați.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României participă la organizarea de ceremonii în garnizoanele unde sunt dislocate unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național participă la ceremonii militare în cadru restrâns.

Conform unor documente interne ale Armatei Române, publicate de revista Historia, fasolea era aliment de bază în meniul soldatului român, însă nu gătită sub această formă.

Pentru obiceiul de a consuma fasole cu ciolan sau cârnați de 1 Decembrie, responsabilă pare să fie Andreea Esca, alături de trustul Pro. La 1 Decembrie 2001, Andreea Esca lansa în eter ideea că românii ar trebui să facă din fasolea cu cârnați un preparat de tradiție de Ziua Națională, potrivit Click.ro

Cu câteva zile înainte de această dată, ProTV anunțase că va sărbători Ziua Națională într-un mod neobișnuit: locuitorii Capitalei erau așteptați la „marea ciolaniadă”, o masă gratuită oferită săracilor constând în fasole cu ciolan. Succesul primei ediții a fost atât de mare, încât evenimentul a fost repetat. Ba, mai mult, el a fost preluat în anul următor și de primarii din București.

Semnificații și obiceiuri de 1 decembrie

Anual, cu ocazia Zilei Naționale, în cele mai mari orașe ale țării au loc evenimente și manifestații publice gratuite, la care pot avea acces cei patrioți. Alba Iulia este centrul principal de atracție pentru locuitorii din toată țară, dar și pentru turiști din afara granițelor românești. Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia găzduiește în fiecare an o spectaculoasă paradă militară.

Citește și: Vulnerabilitățile Armatei Române: nave învechite, rezerviști puțini

Ziua Națională este și o sărbătoare culinară, cu produse tradiționale din belșug, iar românii se adună la un pahar cu vin, țuică fiartă, mici și fasole cu ciolan.

De 1 decembrie, copiii îmbracă portul popular și celebrează Ziua Națională prin serbări la școlile și grădinițele din țară și concerte de muzică populară, cântându-se imnul național. Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele românilor patrioți.

De asemenea, preoţii şi prea Sfinţii Bisericii în îndeamnă pe români să celebreze această zi specială prin rugăciune.

În catedrale, bisericile patriarhale şi mănăstireşti sau în paraclisele şcolilor de teologie ortodoxă este oficializată slujba specifică” Te Deum”, prin care sunt pomeniți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te