Locuiești în centrul Bucureștiului și ai mașină? Parcarea, 400 €/an. La Viena e 120 €/an

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 03.08.2022 - 18:56
București - FOTO: PROFIMEDIA
În toată zona aflată între Piața Romană, Piața Victoriei, Calea Victoriei și Calea Dorobanți, de exemplu, locurile de parcare de reședință pot fi numărate pe degete.
Strada Grigore Alexandrescu, de exemplu, a fost deja marcată cu albastru de la un cap la altul, și pe stânga, și pe dreapta.
Pe Nicolae Iorga au fost trasate cu albastru locuri de parcare cu plată pe partea dreaptă, inclusiv în fața blocurilor.
„Parkpickerl”, permisul de parcare fără rezervare pe care riveranii îl plătesc în Viena începând cu 1 martie 2022, costă 10 euro/lună sau 120 euro/an, indiferent de district. / Foto: autorevue.at
Strada Grigore Alexandrescu, de exemplu, a fost deja marcată cu albastru de la un cap la altul, și pe stânga, și pe dreapta.

În foarte multe zone centrale din București (Zona 0 și Zona 1) nu există locuri de parcare de reședință. Rezidenții parchează în fața casei sau a blocului, pe stradă, acolo unde Primăria Capitalei trasează acum locuri cu plată. Abonamentul e 400 €/an, la Viena, 120 €/an.

SHARE

Primăriile din mai toate metropolele, orașele și orășelele europene își rotunjesc bugetele taxând parcarea autovehiculelor. Dar țin cont de cei care locuiesc în acele zone, de veniturile oamenilor, au planuri, au construit și construiesc parcări, infrastructură, nu doar marchează străzile și cer bani.

Citește și: HARTĂ Ai biroul în centrul Bucureștiului și mergi cu mașina? Parcarea costă 1.400 lei/lună

Planul de trasare cu vopsea albastră a străzilor din centrul Capitalei și de taxare a parcării nu este o invenție a PMB, este similar cu cele aplicate prin Europa, dar, „convenabil”, îi lipsesc trei elemente definitorii:

1) tarifele nu țin cont de veniturile oamenilor;

2) PMB nu a construit în ultimii ani aproape niciun loc de parcare nou în centrul Capitalei (marcarea de locuri de parcare cu vopsea pe străzi unde șoferii parchează în mod obișnuit poate fi considerată cel mult „amenajare”);

3) foarte multe case din zonele marcate de PMB nu au curți, iar blocurile construite cu zeci de ani în urmă nu au parcări proprii, rezidenții fiind obligați să parcheze pe străzi.

Citește și: Parcarea în centrul Bucureștiului, cea mai scumpă din Europa raportată la salariul minim din România

Locul de parcare fără rezervare pentru riverani, de 4 ori mai scump în București decât în Viena

Abonamentele pe care rezidenții fără curte sau parcare de reședință trebuie să le plătească începând cu data de 15 august în zonele albastre marcate de PMB în centrul Bucureștiului sunt de aproape patru ori mai mari decât în Viena, de exemplu.

„Parkpickerl”, permisul de parcare fără rezervare pe care riveranii îl plătesc în Viena începând cu 1 martie 2022, costă 10 euro/lună sau 120 euro/an, indiferent de district. Toate detaliile și condițiile sunt disponibile pe site-ul Primăriei Vienei.

În București, prețul pentru riverani pentru un loc de parcare fără rezervare ajunge până la 40 euro/lună (200 lei/lună) sau 400 euro/an (2.000 lei/an) în Zona 0. În Zona 1, prețul pentru un loc de parcare pentru riverani fără rezervare este de 20 euro/lună (100 lei/lună) sau de 200 euro/an (1.000 lei/an).

Toate tarifele de parcare în București le găsiți AICI.

1.730 euro/an, un loc de parcare cu rezervare pentru riverani în centrul Bucureștiului

Riveranii din zona centrală a Capitalei care nu vor să plătească până la 400 euro/an pentru a putea parca acasă la întâmplare, unde și dacă găsesc loc, și vor un loc de parcare rezervat 24/7 trebuie să scoată din buzunar începând cu 15 august 2022 până la 180 euro/lună (900 lei/lună) sau 1.730 euro/an (8.640 lei/an), conform HCGMB 517/17.09.2019.

În Zona 1 a Bucureștiului, un loc de parcare rezervat 24/7 pentru riverani costă 140 euro/lună (700 lei/lună) sau 1.345 euro/an (6.720 lei/an).

Toate tarifele de parcare în București le găsiți AICI.

Mii de riverani, obligați să plătească între 200 euro și 400 euro pe an pentru un loc de parcare fără rezervare în București

În foarte multe zone din Zona 0 și Zona 1 din București nu există parcări de reședință și nici nu se pot închiria locuri de parcare de reședință. Locurile de parcare de reședință disponibile pe străzile din Sectorul 1, cu tarife mai accesibile, între 300 lei și 600 lei pe an, pot fi găsite, de exemplu, pe site-ul ADP Sector 1.

Una dintre cele mai mari probleme este în Zona 1 a Capitalei, unde sunt foarte multe case, fără curte în care să încapă măcar o mașină, și blocuri construite cu ani în urmă fără niciun fel de parcare, iar PMB marchează străzile cu albastru, obligându-i, practic, pe riverani să plătească cel puțin 200 euro/an pentru un loc de parcare (fără rezervare) pe stradă.

În zona aflată între Piața Romană, Piața Victoriei, Calea Victoriei și Calea Dorobanți, de exemplu, locurile de parcare de reședință pot fi numărate pe degete.

În toată zona prezentată în harta de mai jos, de pildă, există mai puțin de 10 locuri de parcare de reședință. Mai sunt câteva alocate persoanelor cu dizabilități. Iar PMB marchează la foc automat străzile cu albastru, inclusiv în fața blocurilor.

Strada Grigore Alexandrescu, de exemplu, a fost deja marcată cu albastru de la un cap la altul, și pe stânga, și pe dreapta. Zeci de case nu au curți, iar bloculețele nu au parcări, riveranii parcând pe stradă, stradă pe care acum nu sunt decât locuri de parcare cu taxă.

Același situație este întâlnită și pe Strada Nicolae Iorga. Recent, au fost trasate cu albastru locuri de parcare cu plată pe partea dreaptă, inclusiv în fața blocurilor (mașina Google a trecut mai demult, acum locurile de parcare din fața blocului din dreapta imaginii sunt „albastre”), riveranii neavând altă opțiune să evite amenzile decât să plătească cel puțin 200 euro/an, dublu decât vienezii.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te