Joaca de-a demisia: CSM își revocă o hotărâre pentru a o lăsa pe Dana Gîrbovan în magistratură

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.09.2019 - 16:45
Judecătoarea Dana Gîrbovan

Consiliul Superior al Magistraturii, Secția pentru judecători, a dispus, marți, revocarea propriei hotărâri luate săptămâna trecută, în care lua act de demisia Danei Gîrbovan din magistratură, astfel că aceasta rămâne magistrat.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

 Decizia Secției pentru judecători din cadrul CSM, care o privește pe Dana Gîrbovan, a fost luată cu opt voturi „pentru” și un vot „împotrivă”. „Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de cererea doamnei Dana Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, de renunţare la cererea de eliberare din funcţia de judecător, prin demisie, şi, în consecinţă, dispune revocarea Hotărârii Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr.1269/26.08.2019”, se arată în comunicatul CSM de marți.

Lunea trecută, CSM anunța, în urma unei ședințe-fulger, că „a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, conform art.65 alin.(1) lit.a) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, decizie luată cu unanimitate de voturi.

Demisia lui Gîrbovan fusese înregistrată ca urmare a propunerii pe care judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj fusese propusă de premierul Viorica Dăncilă pentru a prelua funcția de ministru al Justiției. Miercurea trecură, președintele Klaus Iohannis a refuzat, în bloc, toate cele patru propuneri ale premierului privind numirea unor miniștri noi, inclusiv a Danei Gîrbovan la Justiiție.

Dana Gîrbovan a depus la CSM o cerere prin care anunța că renunță la demisie, iar CSM a decis astăzi că ia în considerare această cerere, prin urmare își revocă hotărârea de lunea trecută. Secția pentru Judecători a CSM nu răspunde, însă, la câteva întrebări esențiale, care ar trebui să explice în ce măsură mai Dana Gîrbovan mai avea statutul de magistrat în momentul în care Viorica Dăncilă i-a propus să devină ministru și nici dacă un magistrat are voie să poarte negocieri cu un politician, pentru o funcție în Guvern.

Întrebările Newsweek România adresate Consiliului Superior al Magistraturii:

Pe de altă parte, nu este clară nici procedura legală prin care o demisie înregistrată poate fi anulată de cel care o semnează. Newsweek România a adresat, săptămâna trecută, mai multe întrebări către consiliul superior al Magistraturii, întrebări la care încă nu ne-a fost transmis un răspuns. Mai jos sunt întrebările adresate de redacția noastră către CSM:

- CSM a trimis către președintele României, Klaus Iohannis, propunerea privind eliberarea din funcție, prin demisie, a Danei Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj? Daca da, vă rugăm să ne spuneți în ce dată a fost trimis acest document către șeful statului? Daca nu, vă rugăm să ne spuneți motivul pentru care nu a fost trimis documentul. (Faptul că urmează ca documentul să fie trimis către președinte a fost anunțat oficial de CSM în data de 26 august 2019.)

- La data de 28 august 2019, Dana Cristina Gîrbovan mai era sau nu judecător în cadrul Curții de Apel Cluj? 

- Dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan a încetat să mai fie judecător, în baza demisiei, pentru o perioada a lunii august 2019, vă rugăm să ne spuneți exact care este această perioadă?

- Dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan nu și-a încetat activitatea de judecător, în luna august 2019, în baza demisiei, vă rugăm să ne săuneți ce măsuri va lua CSM, ținând cont că doamna judecator Gîrbovan a negociat, în această luna, cu un politician, premierul Viorica Dăncilă, intrarea într-un guvern numit politic? 

- Vă rugăm să ne spuneți dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan a facut cerere către CSM de retragere a demisiei și când a făcut acest lucru, precum și care este procedura mai departe, din partea CSM, în privința statutului de judecător al doamnei Gîrbovan. Cum poate fi reprimită în magistratură?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te