Jandarmeriada - Carmen Dan a coordonat intervenția. Lanțul de comandă

DE Mircea Marian | Actualizat: 14.11.2019 - 17:46
Carmen Dan a negat implicarea sa directă în coordonarea Jandarmeriei pe 10 august

În seara zilei de 10 august, ministrul de Interne a fost prezentă în biroul ei până în jurul orei 3.00-3.30.

SHARE

Carmen Dan nu a negat faptul că a fost prezentă în Minister, dar a susținut că nu a dat niciun ordin. „Invit public să iasă orice angajat al MAI de la orice nivel care a primit vreun ordin direct de interventie operativă din partea ministrului Carmen Dan“,  s-a apărat aceasta într-o declarație de presă din 11 august.

Ceea ce nu a spus ministrul de Interne este că, în cadrul operațiunii de amploarea celei din seara zilei de 10 august, jandarmii nu au fost singuri. În Piața Victoria au mai fost prezente unități de poliție, poliție rutieră, structurile de informații ale Ministerului de Interne și, potrivit unor surse, chiar și poliția de frontieră. Coordonarea acestor structuri era posibilă doar la nivelul Ministerului de Interne, nu putea fi lăsată doar în sarcina prefectului Capitalei, de exemplu. 

De altfel, în scopul coordonării acestui tip de misiuni, în cadrul Ministerului de Interne există Direcția Generală de Managament Operațional. Această structură „asigură monitorizarea situa-ției operative, coordonarea integrată a misiunilor structurilor M.A.I., pe timpul situațiilor speciale și de criză ce se manifestă în domeniul ordinii publice și situațiilor de urgență, managementul sistemelor informatice din dotare, precum şi asigurarea geografică a misiunilor prin procurarea, deținerea şi gestionarea informaţiilor geospațiale“. 

Omul din umbră: Valeriu Mihai

Oficial, la comanda structurii se află comisar-șef de poliție Ștefan Săvulescu, și el doar „împuternicit“, la fel ca și Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei Române. Neoficial, în seara zilei de 10 august, cel care a asigurat legătura dintre Carmen Dan și structurile MAI, precum și legătura lui Carmen Dan cu Liviu Dragnea, via secretarul de stat Adrian Mlădinoiu, a fost subsecretarul de stat în MAI Valeriu Mihai, cu gradul de comisar șef de poliție. Mihai a fost coleg cu Mlădinoiu în cadrul unități de intervenție a Ministerului de Interne, Acvila. Ulterior, acesta din urmă a ajuns bodyguardul lui Dragnea, a devenit apoi un apropiat al liderului PSD și acum este secretar de stat în
Secretariatul General al Guvernului. 

Moraru: Înregistrări video în sediul COC

Adrian Moraru, președintele IPP, fost consilier al ministrului de Interne Dan Tudorache, a susținut că toate ședințele centrului operativ de comandă (COC) sunt înregistrate audio-video, iar parchetul ar trebui să preia înregistrările din zilele de 10 și 11 august. „Toto-dată amintesc Parchetului Militar că peste tot în COC există înregistrare permanentă AV și că se poate stabili cu ușurință cine sunt personele care au coordonat în fapt, din sediul MAI, intervenția. Și s-ar putea să apăra surprize mari dacă cer și aceste înregistrări“, a scris Moraru. El a solicitat parchetului militar să preia și înregistrările convorbirilor radio dintre jandarmi. 

 

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

10 august: Cronica unei represiuni anunțate

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Scurtă istorie a unei manipulări

Minciunile Jandarmeriei

Înainte și după 10 august. 12 zile negre

___________________

Read the English version of this article here

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te