Ipocrizia Austriei. Croația, în Schengen deși a permis de 10 ori mai mulți migranți ca România

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.10.2023 - 15:34
Ipocrizia Austriei. Croația, în Schengen deși a permis de 10 ori mai mulți migranți ca România - Foto: Facebook/Daniel Buda

Europarlamentarul liberal Daniel Buda afirmă că locul României este în Schengen, iar Austria suferă de ipocrizie, admițând aderarea Croației, deși a permis de 10 ori mai mulți migranți ca țara noastră.

SHARE

“Este cinic pentru poporul român să accepte explicațiile Austriei potrivit cărora nu pot intra în spațiul Schengen din cauza migrației ilegale, dar în același timp în Croația, țară admisă, existau la acel moment peste 54.000 de migranti ilegali”, a declarat europarlamentarul PNL Daniel Buda, în Plenul Parlamentului European. 

Citește și: Cum vrea România să pună presiune pe Austria ca să intre în Schengen. Spania e „vârful de lance”

Declarația vine în contextul în care joi, 20 octombrie, a avut loc ședința Consiliului JAI, iar mai multe state au intervenit activ și au susținut această cauză.

De asemenea, Președinția spaniolă a Consiliului a reconfirmat că finalizarea procesului de aderare reprezintă o prioritate. 

Citește și: FOTO Cozi uriașe după ce Austria a introdus controale la granița cu Cehia. Care mai e miza Schengen?

“Dragă Roberta, Draga Ursula, domnule Charles Michel, vă mulțumim pentru sprijinul declarativ dat în diferite ocazii, dar astăzi avem nevoie de fapte nu de vorbe, iar acest lucru înseamnă România în spațiul Schengen, în caz contrar vom avea de-a face cu o creștere a extremismului la nivelul UE”, a mai spus europarlamentarul liberal.

Austria a decis să se opună aderării României la spațiul Schengen invocând numărul mare de migranți ilegali 

Autoritățile austriece au întocmit un raport pe baza interogării migranților și a traficanților arestați, dar și analizând datele de geolocație din telefoanele confiscate de la aceștia.

Potrivit cifrelor prezentate de autoritățile austriece, România este pe locul 4 în topul traficanților după naționalitate, iar România este menționată ca țară de tranzit de jumătate din migranții care vin din Bangladesh.

Bulgaria și România sunt de asemenea menționate frecvent în cadrul sondajelor. Potrivit acestora, 78% dintre migranții afgani indică Bulgaria drept prima țară UE în care ajung, la fel și două treimi dintre marocani.

Pe de altă parte, 50% dintre migranții din Bangladesh afirmă că au traversat prin România, potrivit publicației austriece.

Peste 100.000 de migranți au fost prinși anul acesta în Austria.

Potrivit autorităților, 75.000 dintre ei nu fuseseră înregistrați și verificați anterior. Proporția migranților care au ajuns în Austria prin Grecia și Balcanii de Vest este de 20%.

Ce spun statisticile pe 2022

Conform Frontex, în 2022 au fost înregistrate 330.000 de intrări ilegale, dintre care 45% pe ruta Balcanilor de Vest.

Numărul cetăţenilor sirieni vizaţi s-a dublat, ajungând la 94.000.

"Este al doilea an consecutiv cu o creştere puternică a numărului de intrări ilegale", a precizat Frontex într-un comunicat, adăugând că sirienii, afganii şi tunisienii reprezintă împreună 47% dintre intrările ilegale din 2022.

Pe ruta Balcanilor de Vest, au fost înregistrate 145.600 persoane, o creştere cu 136% faţă de anul precedent.

Pe ruta Mediteranei Centrale, a doua cea mai folosită, numărul traversărilor a depăşit 100.000, adică o creştere de peste 50%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te