Interlopul oltean Rechinu șpăguia un procuror mexican care l-a scos nevinovat pentru o crimă

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 05.12.2022 - 20:44
Interlopul oltean Rechinu șpăguia un procuror mexican care l-a scos nevinovat pentru o crimă Foto: milenio.com

Pe lista oficialilor corupți de interlopul oltean Florian Tudor, zis Rechinu, se află și un procuror mexican care a facăut ca mafioții români să nu fie nici măcar pe lista de suspecți în dosarele în care erau acuzați de omor și tentativă de omor.

SHARE

Procurorul mexican Jonathan Medina Nava este acuzat că se afla pe statul de plată al grupării de interlopi conduse Florian Tudor în timp ce investiga o crimă și o tentativă de omor care aveau legătură cu banda craioveanului cunoscut sub porecla de „Rechinul", conform context.ro.

Citește și: Interlopul Ciprian Pian, reținut după ce și-a filmat copilul. Acuzat de pornografie infantilă

Procurorul a reușit ca oamenii Rechinului să nu fie nici măcar suspecțiî în cel puțin două dosare penale în care erau acuzați de tentativă de omor și omor în Cancun, Mexic. Procurorul plătit de Florian Tudor a decis că infracțiunile au fost comise de cetățeni mexicani.

Citește și: Cât de periculoase sunt nevestele Cordunenilor: arest și control judiciar pentru cămătărie și șantaj

 În România, procurorii DIICOT au constat că trei dintre locotenenții lui Florian Tudor sunt principalii suspecți ai tentativei. Tribunalul București i-a condamnat pe cei trei interlopi la ani grei de închisoare. Aceștia au făcut însă apel și s-au folosit în apărare de dovezile dubioase furnizate de chiar de procurorul Medina Nava.

În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), o rețea internațională de jurnalism de investigație, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile bandei lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic. „Rechinul” și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină. Principalul obiect de activitate al grupării era skimmingul – furtul banilor din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate.

Rechinu, arestat în Mexic în mai 2021

Liderul grupării, interlopul oltean Florian Tudor a fost arestat în mai 2021. în Mexic, și, de atunci, se judecă extrădarea sa în România.

Șase dintre locotenenții săi au fost condamnați la noi în țară pentru diverse infracțiuni – trei dintre ei pentru că au încercat să ucidă un bărbat la ordinul lui Tudor. Cei trei au contestat sentința.

Avocații lor și-au bazat apărarea pe rapoartele procurorului mexican Jonathan Medina Nava, care a atribuit tentativa de omor unor mexican. Astfel că aliații lui Tudor susțin prin avocați că nu sunt vinovați pentru că investigația din Mexic a stabilit cine a comis tentativa.

Lui Medina Nava i-a fost pus sub sechestru contul bancar de către anchetatorii financiari mexicani în 2021, în urma unor suspiciuni că ar fi primit mită chiar de la șeful grupării de interlopi, Florian Tudor.

Închis în penitenciarul din care a evadat El Chapo

Rechinu a fost arestat în Cancun, Mexic, la 27 mai 2021, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile române. O săptămână mai târziu a fost mutat de la penitenciarul Nord, din Mexico City, la închisoarea de maximă siguranță Altiplano. Imediat a încercat toate tretipurile pentru a scăpa de acolo.

În noaptea de 11 iulie 2015, Joaquín Guzmán Loera „El Chapo” a devenit primul prizonier din istorie care a scăpat din această închisoare de maximă securitate. El a fugit parcurgând un tunel de 1,5 kilometri cu ajutorul unei motociclete fixate pe șine. Tunelul avea ventialție și era luminat.

Citește și: Anamaria Prodan și legăturile cu Cămătarii, Fane Spoitoru și Cordunenii: De acolo a plecat șmecheria

Cum a vrut interlopul oltean Rechinu să iasă din închisoarea din care a evadat El Chapo

Avocații Rechinului au cerut insistent mutarea sa de la Altiplano într-o închisoare mai blândă.

O instanță federală a stabilit, la începutul acestei luni, că Florian Tudor trebuie să-și continue procesul de extrădare către România fiind deținut în închisoarea de maximă siguranță Altiplano și nu în închisoarea de Nord, așa cum a cerut apărarea liderului mafiei românești.

Citește și: Brigada interlopilor români care a terorizat Torino, condusă de un fotbalist. Și albanezii se temeau

Judecătoarea Isabel Porras Odriozola, șefa Tribunalului a III-a Penal Unitar din Mexico City, a stabilit că Florian Tudor, fiind acuzat de infracțiunea de crimă organizată, trebuie să rămână într-o închisoare specială cu un nivel ridicat de securitate.  

Porras Odriozola a mai afirmat că Florian Tudor, pe lângă faptul că este considerat un posibil lider al unei organizații criminale care activează la nivel internațional, cu capacitate infracțională mare și risc instituțional semnificativ ridicat, este acuzat de infracțiuni cu impact social ridicat. Prezența sa într-o închisoare cu un nivel de securitate mediu- scăzut ar pune în pericol instituția și ar avea o influență negativă față asupra celorlalți deținuți. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te