În timp ce PSD și PNL se ceartă pe putere, AUR a urcat pe locul doi în topul preferințelor românilor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.01.2022 - 16:10
În timp ce PSD și PNL se ceartă pe putere, AUR a urcat pe locul doi în topul preferințelor românilor/FOTO: Facebook/GeorgeSimion

AUR crește în sondaje, partidul lui George Simion ajungând la 20,6%, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în ianuarie. În vârful clasamentului se află PSD, iar la coada podiumului, în cădere liberă se află PNL.

SHARE

Coaliția împotriva naturii dintre PSD și PNL i-au aruncat pe liberali din topul preferințelor alegătorilor la coada podiumului politic. În tot acest timp partidul extremist a lui Simion și-a dublat scorul din 2020.

Astfel, social-democrații sunt creditați cu o intenție de vot de 34,3% față de 36% în decembrie.

Potrivit INSCOP, și PNL e în scădere, având în ianuarie o intenție de vot de 16,6% față de 17% în luna precedentă.

USR înregistrează în schimb o ușoară creștere, de la 12,1% la 12,5%.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1162 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Care sunt explicațiile creșterii AUR

Certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afectează în mod direct intenția de vot. Deocamdată impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o amenințare majoră dacă relația dintre PSD și PNL nu se va armoniza și cele două partide nu vin cu soluții în locul disputelor politice.

După catastrofala criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice și nu vor avea niciun pic de răbdare și niciun gram de toleranță pentru partidele care le vor provoca.

Tensiunile din coaliție și întârzierea oferirii de soluții la problemele sociale alimentează în continuare creșterea AUR. Dacă pe zona de securitate militară, din cauza amenințărilor Rusiei observăm o creștere foarte puternică a încrederii în NATO, în UE, în Occident, de bun augur pentru moralul națiunii, problemele sociale și politice domestice/interne vor alimenta în continuare adeziunea electorală la discursul ultra-populist, scrie Hotnews.

Cine este AUR

În grupurile de pe Facebook și pe site-urile apropiate de AUR, un partid naționalist, dezbaterile coincid cu temele promovate de Rusia pentru subminarea Occidentului, arată o investigație făcută de reporteri români pentru Balkan Investigative Reporting Network la București.

Formațiunea naționalistă Alianța pentru Unirea Românilor și-a făcut apariția în arena politică românească spre sfârșitul anului trecut, pe o platformă ale cărei cuvinte de ordine erau „credință”, „libertate”, „familie” și „patrie”.

În ultimele trei decenii, lumea s-a schimbat și asistăm la revenirea în forță a extremismului în politica românească. 

Defilând cu simboluri naționale, multe steaguri, cultivând un discurs populist și conspiraționist, AUR a folosit criza pandemică și criza de autoritate a statului pentru a ajunge în Parlament.

Este o formațiune aflată în luptă cu masca de protecție, cu vaccinul și cu toate măsurile care-i protejează pe oameni, în condițiile în care până acum au murit peste 59.000 de români în urma infectării.

Înfluența agenților politici străini este o temă promovată regulat de Rusia. Dar nu este singura care se poate regăsi pe site-urile afiliate partidului AUR și grupurile lor de pe Facebook.

În afara pericolului reprezentat de străinii care jefuiesc bogățiile României, care cumpără terenuri și firme și care subminează suveranitatea românească, adepții AUR, împreună cu site-urile de știri aferente, sunt bombardați cu pretinsele primejdii legate de „propaganda” LGBT, de educația sexuală în școli și de necesitatea apărării valorilor familiei „tradiționale”.

Legăturile AUR cu Rusia

Ca partid naționalist, AUR nu își exprimă în mod explicit sprijinul și respectul față de Rusia, fiind conștient de neîncrederea pe care mulți români și-o manifestă încă față de Moscova și care își are originea în anii de ocupație sovietică de după cel de-Al Doilea Război Mondial și în rolul jucat de Kremlin în intrarea țării sub comunism. Unii dintre liderii AUR chiar și-au exprimat ostilitatea față de Rusia.

Și totuși, după impresionanta performanță a celor de la AUR la alegerile din decembrie, partidul l-a nominalizat pe Călin Georgescu – un expert în dezvoltare durabilă care, ani în șir, a proslăvit virtuțile politicii ruse de stat – drept candidat al său pentru funcția de prim-ministru. Călin Georgescu a fost din nou nominalizat în toamna anului 2021 când coaliția PNL-USR-UDMR s-a destrămat.

Georgescu este deseori pus într-o lumină pozitivă de Sputnik și de Russia Today – două instituții de presă finanțate de Kremlin. 

Călin Georgescu: „Șansa României este înțelepciunea rusească”

„Șansa României este înțelepciunea rusească”, a declarat el pe un post de televiziune în luna aprilie. „Pentru că România astăzi nu este pregătită cu nimic, diplomatic și strategic”.

Interviul a fost postat pe pagina de Facebook a lui Călin Georgescu, fiind ulterior difuzat pe grupurile de susținători ai partidului AUR.

Într-un interviu televizat mai vechi, repostat pe Facebook pe data de 25 iulie, Georgescu spunea că România a aderat la NATO și la UE în 2004 și, respectiv, 2007, „fără să înțeleagă nimic”.

„Nu a negociat, așa că a pierdut totul”, a spus el.

Printre grupurile AUR de pe Facebook, o pagină intitulată „Călin Georgescu – Premierul Nostru” postează regulat comentarii apreciative la adresa Rusiei și manifestă dispreț față de opiniile UE.

George Simion, cofondator al partidului AUR, apare ca cel care a plătit pentru reclamele de pe Facebook pentru pagina Călin Georgescu – Premierul Nostru.

Diana Șoșoacă și legăturile cu Rusia

Senatoarea Diana Sosoaca și soțul ei au fost invitați de onoare la Ambasada Rusiei la o recepție oferită, vineri,  cu ocazia zilei naționale a Federației Ruse. Sosoaca anunțase în luna aprilie că își cere scuze Ambasadei Rusiei în urmă unui protest în față ambasadei

Sosoaca s-a fotografiat în sediul ambasadei alături de șeful Sputnik Moldova, Dragoș Dimitriu, fost parlamentar PRM.

Senatoarea Diana Sosoaca a anunțat în luna aprilie, într-o emisiunea cu Luis Lazarus, Codruța Cerva și Oana Lovin, că își cere scuze Ambasadei Rusiei pentru că un grup de manifestanți a ajuns săptămâna trecută în față sediului ambasadei pentru a comemora masacrul de Fântână Albă.

„În calitate de senator mi-am cerut scuze ambasadei Rusiei pentru jignirile aduse de anumite persoane”, a strigat Sosoaca.

Dacă într-una dintre postările anterioare făcute LIVE pe Facebook, Şoşoacă promova palinca drept „vaccin natural”, la protestul din Piaţa Victoriei, senatoarea a schimbat macazul spunând că vrea vaccinul rusesc.

„De ce nu au negociat cu ruşii Sputnik-ul V? Ce au cu ruşii, noi nu trebuie să ne înţelegem bine cu absolut toţi vecinii?!

Oficiosul Kremlinului în România, Sputnik, a făcut la final de an topul personalităților și al partidelor politice din România. Capete de afiș sunt senatorul Diana Șoșoacă, Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie și partidul AUR

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te