În epoca digitalizării, în România recensământul circulației rutiere se face manual, pe hârtie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.04.2022 - 14:53
În epoca digitalizării, în România recensământul circulației rutiere se face manual, pe hârtie. / Foto: brasovstiri.ro

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că organizează în 2022 recensământul circulaţiei rutiere ce trebuia făcut în 2020 și a fost amânat din cauza pandemiei. „Interesant”, metodologia prevede înregistrări manuale ale traficului.

SHARE

În țările cu infrastructură rutieră dezvoltată, dar și la vecinii bulgari, de pildă, circulația rutieră este măsurată în timp real, cu sisteme speciale care, de exemplu, cu ajutorul unor bucle inductive montate în asfalt, pot „cântări” în fugă și face diferența dintre un autoturism, o autoutilitară și un camion greu. Rapoartele întocmite ajută autoritățile să eficientizeze traficul prin lucrări sau măsuri adiționale, să estimeze lucrările de mentenanță necesare, etc.

Citește și: Gropile nu le numără nimeni, dar Guvernul vrea să crească și de 5 ori amenzile pentru rovinietă

În România, însă, recensământul circulaţiei rutiere se efectuează odată la 5 ani şi constă în înregistrări manuale ale traficului, pe categorii de vehicule, pentru fiecare post de recensământ.

"CNAIR, prin aparatul său tehnic de specialitate, respectiv CESTRIN, va organiza şi coordona activitatea de recensământ general al circulaţiei rutiere. Acest proces de culegere a datelor de trafic se desfăşoară în conformitate cu Instrucţiunile pentru efectuarea înregistrării circulaţiei rutiere pe drumurile publice indicativ AND 557-2022, act publicat în Monitorul Oficial al României ce constă în efectuarea de înregistrări ale traficului în 10 zile din acelaşi an, acoperind toate zilele săptămânii, distribuite astfel: şapte zile în lunile cu trafic mediu (aprilie, mai, octombrie, noiembrie);  trei zile în lunile cu trafic maxim (iulie, august)", transmite CNAIR printr-un comunicat.

Posturile pentru efectuarea recensământului circulaţiei rutiere sunt amplasate pe autostrăzi, drumuri naţionale şi judeţene.

Citește și: VIDEO „Curba morții”, de la ieșirea din Onești spre Bacău, sfințită de un preot

În posturile de recensământ amplasate pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale durata înregistrarii va fi de 8 ore/zi, în timp ce pe drumurile judeţene durata va fi de 14 ore/zi. În toate posturile, indiferent de categoria drumului, se efectuează o zi de înregistrare de 24 de ore.

"Cunoaşterea caracteristicilor traficului pe reţeaua rutieră este absolut necesară atât pentru fundamentarea şi proiectarea investiţiilor rutiere şi a lucrărilor de întreţinere şi reparare a drumurilor, fundamentarea măsurilor de organizare a circulaţiei rutiere şi urmărirea dinamicii de evoluţie a traficului pe reţeaua rutieră, precum şi pentru elaborarea de studii referitoare la evaluarea calităţii aerului, prin estimarea emisiilor generate de traficul rutier şi a impactului asupra mediului", spune CNAIR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te