Hackerul român care a creat virusul troian Gozi, arestat la Bogota. Era căutat de americani din 2013

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 30.06.2021 - 10:56
Hackerul român care a creat virusul troian Gozi, arestat la Bogota, pe aeroporul El Dorado Foto: elcolombiano.com

Hackerul Mihai Ionuț Păunescu era căutat de autoritățile americane pentru mai multe infracțiuni cibernetice. Românul a creat virusul Gozi care a afectat peste un milion de caluclatoare, înclusiv de la NASA, și a creat pagube de milioane de dolari.

SHARE

Hackerul Mihai Ionuț Păunescu a fost prins pe Aeroportul El Dorado din Bogota, unde a fost identificat de către cei de la imigrări. 

Parchetul General din Columbia a confirmat capturarea românului și începerea procedurilor de extrădare.

Mihai Ionuţ Păunescu, din Bucureşti, este acuzat că a accesat calculatoare din România, Statele Unite şi alte ţări pentru a transmite viruşi informatici capabili să depisteze adresele IP şi să faciliteze astfel o serie de fraude electronice comise cu ajutorul unor complici, conform elcolombiano.com. 

CITEȘTE ȘI: Clotilde Armand câștigă în instanță: desființarea a trei structuri ale Sectorului 1, legală

Pagubele virusului troian Gozi

„Mihai Păunescu, cunoscut online sub numele de Virus, este un cetăţean român care a operat un server prin care infractorii informatici au putut răspândi, fără să fie detectaţi, virusul Gozi, pentru a comite numeroase infracţiuni informatice. Păunescu a fost arestat ăn România în noiembrie 2012”, a mai informat procurorul federal.

Conform procurorilor americani, Păunescu a răspândit viruşi software precum „banking Trojan”, „Gozi”, „Zeus Trojan” şi „SpyEye Trojan”, care permit accesarea conturilor bancare electronice şi sustragerea informaţiilor clienţilor băncilor.

Inclusiv 200 de calculatoare de la NASA ar fi căzut pradă viruslui creat de românul Păunescu, un rus și un leton. 

Polițiștii și procurorii de la crimă organizată din România au descins locuia suspectul principal, în noiembrie 2012. Astfel nu i-au lăsat timp să distrugă probe importante.

Mihai avea în casă 300.000 de dolari și 60.000 de lei. Anchetatorii consideră că a făcut acești bani după ce a pus pe picioare cel mai performant sistem de fraudare a cardurilor.

A fost arestat în România dar a reușit să evite să fie extrădat, apoi a dispărut. 

Procurorii spun că Gozi a infectat calculatoare în cel puțin opt țări, inclusiv în Statele Unite, Germania, Finlanda și Regatul Unit.

Victimele includeau persoane fizice, corporații și computere aparținând NASA.

Virusul a călătorit în documente PDF și, odată ce a intrat într-un computer, a putut fura parolele contului bancar, permițând infractorilor cibernetici să ia „zeci de milioane de dolari” de la victime, potrivit unui act de acuzare depus la Curtea Districtuală de Sud din New York.

Procurorii spun că Paunescu a conceput sisteme care îi ajutau pe infractorii cibernetici să partajeze fișierele de viruși fără a fi detectați. Virusul a fost închiriat operatorilor criminali pentru o taxă de 500 USD pe săptămână.

În 2016, rusul Nikita Kuzmin, imiplicat în crearea virusului, a fost condamnat la 37 de luni de închisoare și amendat cu 7 milioane de dolari.

Un programator leton care a ajutat la proiectarea virusului a primit, de asemenea, o condamnare de 21 de luni de închisoare după ce a fost extrădat în S.U.A.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te