Greva foamei în Vaslui pentru că statul nu plătește indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.04.2019 - 17:10
Foto Bună ziua Vaslui

Un bărbat cu dizabilități din comuna Bunești Averești, Vaslui, a intrat în greva foamei după ce măsurile luate de Guvern i-au lăsat fără indemnizația de hrană pe însoțitorii persoanelor cu handicap.

SHARE

Marian Mătasă a intrat în greva foamei (vezi aici video) acum trei zile pentru că însoțitorul său nu a primit indemnizația de hrană promisă de Guvern de la 1 ianuarie, deși alți bugetari din județ ar fi intrat în posesia banilor.

Contactat de Newsweek România, bărbatul a povestit cum s-a ajuns în această situație:

„Este vorba despre neacordarea drepturilor, mă refer la indemnizația de hrană a asistenților personali. Nu se vrea, nu se pun legi în aplicare, asistenții personali sunt de multe ori considerați un fel de paria, un fel de ciumați. Sunt priviți cu nesimțire, nu au drepturi, nu merită nimic.

Guvernul României a dat OUG 114 pe 2018, este specificat acolo că vine în completarea legii 153, art. 18, al. 1, care spune că începând cu data de 1 ianuarie 2019, tot sistemul bugetar va beneficia de această indemnizație de hrană, este 340 brut și net la 190 de lei și aici nu se vrea să se dea.

Este o lipsă de respect față de asistenții personali. Dacă venim aici cu o problemă nu se rezolvă niciodată, noi suntem niște oameni care nu merită. Mie domnul primar mi-a spus că e posibil ca atunci când se aprobă bugetul, asistenții și persoanele cu dizabilități să fie date în șomaj și persoana în cauză să fie trecută pe indemnizație, adică să nu mai fie angajat, să nu se mai ia în considerare vechimea, asigurarea de sănătate.”, a povestit Marian.

Întrebat care a fost reacția membrilor primăriei locale, Marian Mătasă a precizat că i s-a spus că „n-au bani, că nu s-a aprobat bugetul. Au băgat-o pe aia că domnul Iohannis e de vină”.

„La fel ca și cu alocația copiilor. Dai în ăia amărâți, de ce? De nu intră în pensiile lor speciale? Toate guvernele care vin zic că au majorat salarii și pensii, nu nouă , ci asisenților, nu amesteca persoana cu asistentul personal. Nici pe concedii pe 2017, abia s-au dat banii cu scântei”, a continuat bărbatul.

În comentariile video-ului încărcat pe pagina Bună Ziua Vaslui în care Marian și-a povestit situația, a comentat și Daniela Padineanu, secretara cu pricina, care s-a apărat spunând că ea nu trebuie să ofere explicații pentru când vine și când pleacă.

Aceasta a spus că i-a mai cerut primarului o hârtie oficială, semnată și ștampilată „prin care dumnelui să-și ia angajamentul că în momentul în care aveți bugetul, veți da tuturor asistenților personali, pentru că nu vreau doar pentru al meu, vreau pentru tot, indemnizația de hrană. Atât vreau. A zis că „Nu-ți dau așa ceva„.

Bărbatul a mai declarat că de azi va înceta să-și mai urmeze tratamentul și că va continua cu greva până se va schimba ceva, pentru că nu are bani de avocați pentru a muta problema în tribunal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te