Grațiela „Motostivuitor” Drăghici știa problemele de la 112, dar a tăcut: "Nu e domeniul meu"

DE Maria Țăpuru | Actualizat: 05.08.2019 - 18:14
Grațiela Drăghici. Foto Inquam Photos/George Călin

Problema modului cum răspuns operatorii serviciului 112 la apelurile de urgență nu este una nouă pentru autoritățile din România.

SHARE

La o dezbatere organizată de Ambasada Franței în România, în 2018, Cynthia Loris, o artistă din Sibiu care a fost victima agresiunilor concubinului, a informat-o pe șefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Șanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), Graţiela Drăghici, despre oamenii neinstruiți de la Serviciul 112.

„Dragă 112, când te-am sunat în 2016, madama de la capătul «firului» a închis apelul, întrucât eu am tăcut brusc. Eram ascunsă și nu voiam să îmi trădez locația din casă, fiind cu un sugar în brațe, iar tu mi-ai închis în nas, nu înainte să zici TAAAARE în receptor să te audă toaaaaată casa ALOOOOO, DOAMNĂĂĂĂĂĂĂĂ, NU VĂ MAI AUD! ALOOOOOOOO! ALOOOOOOOOOOO! Din secunda trei sau patru nu am mai avut de pe ce să sun”, și-a amint Cyntua Loris, într-o postare pe Facebook.

 

În contextul șocului adus de tragedia de la Caracal, unde Alexandra Măceșanu a sunat de trei ori la serviciul 112, iar operatorul și polițistul care i-au răspuns s-au comportat rece, ca și cum  nu credeau că este răpită și i-au cerut să închidă telefonul pentru că blochează „linia”, Cynthia Lois a întrebat-o public pe șefa ANES „ce măsuri ați luat sau ce proceduri ați declanșat după ce v-am relatat public de aceste grave derapaje ale oamenilor neinstruiți la aparatele 112?”

Ulterior, aceeași întrebare i-a fost adresată, pe chatul de Facebook, și de către o tânără, Cristina Stark.

Grațiela Drăghici a evitat un răspuns clar la această întrebare, prezentând doar „realizările” sale ca director al unei agenții de stat.

„M-am străduit să generez o schimbare de paradigmă privind condiția femeilor din România. Astfel, am inițiat un pachet legislativ, dezbătut cu toți factorii relevanți din domeniu, am inițiat două proiecte cu fonduri externe, europene și norvegiene ce vizează dezvoltarea a noi tipuri de servicii sociale”, a scris Grațiela Drăghici în răspunsul oferit tinerei.

Când Cristina Stark a insistat pentru un răspuns clar pe 112, Grațiela Drăghici s-a apărat sec: „După cum bine cunoașteți aceste aspecte exced domeniul meu de competență. Dacă sunteți de bună-credință, ceea ce nu pun la îndoială, sigur puteți verifica acest lucru.”

Strict formal, răspunsul este corect. Însă, dincolo de „domeniul de competență”, șefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse avea puterea să militeze pentru un tratament mai bun  al victimelor care apelează la serviciul 112.

În schimb,  Grațiela Drăghici s-a făcut remarcată prin faptul că, într-un interviu, a spus că femeia poate fi oricând „motostivuitor”.

„Expertul poate trage semnal din perspectiva unor stereotipuri legate de meserii masculinizante. De ce o femeie nu poate fi motostivuitor? Pentru că sunt, dar sunt puţine”, a susținut Gabriela Drăghici.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te