VIDEO Franța a evacuat nouă cetățeni români din Sudan. Mai multe țări își scot de acolo cetățenii

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.04.2023 - 12:43

Nouă cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului în noaptea de duminică spre luni, cu un zbor de evacuare organizat de autorităţile franceze până în Djibouti.

SHARE

Task force-ul interinstituţional MAE, prin misiunile diplomatice şi consulare române implicate, a eliberat titluri de călătorie pentru cetăţenii români care nu mai deţineau documente valabile şi a organizat, în cooperare cu autorităţile franceze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetăţenilor români.

Din Djibouti urmează a fi identificate alte mijloace de transport până la destinaţia finală, arată sursa citată. La acest moment, potrivit datelor deţinute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 20 de cetăţeni români şi trei membri de familie (cetăţeni sudanezi şi egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Citește și: VIDEO Ce taxe și impozite trebuie să plătești dacă ai panouri fotovoltaice

Task force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim non-stop, monitorizează evoluţiile din Sudan şi menţine legătura cu cetăţenii români aflaţi încă în Sudan, precum şi cu celelalte state membre UE şi partenere, în vederea evacuării cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora care şi-au exprimat dorinţa de a fi evacuaţi.

Mai multe țări țși evacuează personalul diplomatic din Sudan

Franţa, Statele Unite, Regatul Unit şi alte ţări au început duminică să-şi evacueze cetăţenii sau personalul diplomatic din Sudan, unde confruntări violente dintre armată şi paramilitari au loc de mai bine de o săptămână, relatează AFP.

Citește și: Obligați să postească până la moarte. Sectă investigată după descoperirea a zeci de cadavre


Potrivit imaginilor video colectate de AFP, convoaie de zeci de vehicule albe ale ONU au părăsit capitala Khartoum duminică, la fel ca multe vehicule, şi s-au îndreptat spre Port-Sudan, în estul ţării.

Germania a început să-şi evacueze cetăţenii din Sudan, au anunţat duminică ministerele Apărării şi de Externe pe Twitter.

Suedia a trimis aproximativ 150 de militari pentru a-şi evacua diplomaţii şi cetăţenii din Sudanul afectat de violenţe, cu autorizarea parlamentului de a folosi forţa dacă este necesar, a anunţat duminica Ministerul suedez al Apărării.

Canada a anunţat că suspendă temporar operaţiunile diplomatice din Sudan, indicând că personalul său va lucra dintr-o "locaţie sigură în afara ţării". Situaţia din Sudan s-a deteriorat rapid, făcând imposibilă asigurarea securităţii personalului nostru din Khartoum", a indicat Ottawa într-un comunicat.

Violenţele, în principal la Khartoum şi Darfur, în vest, au făcut peste 420 de morţi şi 3.700 de răniţi, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)

Avertisment MAE

MAE reiterează recomandarea fermă adresată tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au făcut-o deja, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te