FOTO Primele declaraţii ale medicului Cătălin Denciu, eroul incendiului de la Spitalul Piatra Neamț

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.03.2021 - 10:32
Cătălin Denciu a făcut şi primele declaraţii despre starea sa. / Foto: Vincent Bordignon

Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ în timp ce încerca să salveze pacienţii, a fost transferat de la Queen Astrid Military Hospital, unde se recupera din noiembrie 2020, la Saint-Luc Hospital, cel mai mare spital din Bruxelles.

SHARE

Cătălin Denciu a făcut şi primele declaraţii despre starea sa, afirmând că, treptat, a început să se poată mişca şi să poată merge. Iar presa a publicat şi primele fotografii cu medicul-erou, informează news.ro.

Pe 14 noiembrie 2020, când a avut loc incendiul de la Piatra Neamţ, Denciu se afla de gardă la secţia Terapie Intensivă şi a încercat să salveze pacienţii cu Covid-19. El a suferit arsuri de gradul doi şi trei pe 40% din corp.

Citește și:

Sporuri la spitalul ars din Neamț: brancardier - 2.600 lei/lună, spălătoreasă - 1.700, portar - 900

Comă indusă, timp de trei săptămâni

Din cauza arsurilor grave, iniţial, el a fost în comă indusă timp de trei săptămâni. „Îmi amintesc că m-am trezit la terapie intensivă. Acolo au avut grijă de mine asistentele şi fizioterapeuţii.

Pe 20 ianuarie, am fost transferat la o unitate de terapie medie. Gradual, am început să mă pot mişca şi să pot merge din nou”, a povestit el în urmă cu câteva zile, conform beldefnews.mil.be.

Citește și:

Iohannis, despre incendiul de la Piatra Neamț: Autoritățile pesediste, vinovatul moral

„Astăzi pot deja să pedalez”

„Astăzi pot deja să pedalez. Să îndoi braţele este încă dificil, aşa că fac multe sesiuni de tratament cu fizioterapeuţi pentru a învăţa să îmi mişc din nou coatele. Recuperarea este departe de a fi încheiată, dar ştiu că trebuie să dau totul pentru a mă simţi mai bine. Voi continua să muncesc pentru a reuşi”.

În urmă cu câteva săptămâni, el a fost supus unei ultime intervenţii chirurgicale, iar Denciu şi-a stabilit câteva obiective pentru a-şi recâştiga independenţa. Soţia lui, dr. Alina Denciu, se află în Belgia şi stă într-o încăpere pentru personalul militar a spitalului, pentru a-l sprijini pe soţul ei. Ea învaţă tehnici de reabilitare şi îngrijire pentru a-l putea ajuta după ce va fi externat.

Despre echipa care îl îngrijeşte, Cătălin Denciu a spus: „În prezent, ei sunt familia mea. Abia aştept să fiu vindecat pentru a le mulţumi”. Denciu îşi va continua acum recuperarea la Saint-Luc University Hospital, unde a lucrat timp de un an în timpul pregătirii sale ca anestezist.

În luna decembrie, Cătălin Denciu a fost inclus de jurnaliştii belgieni de la rtbf.be pe o listă a eroilor care au marcat anul 2020.

După incendiul din clubul Colectiv, România a încheiat un acord de colaborare cu Queen Astrid Military Hospital, pentru a fi trataţi aici pacienţii cu arsuri grave.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.