EXCLUSIV Gholem Reza Mansouri, moarte suspectă la București. NEWSWEEK a avertizat: un caz periculos

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.06.2020 - 09:17

Mansouri Gholem-Reza, fost judecător iranian pus în România sub control judiciar până la extrădare, a căzut de la etajul 6 al Hotelului ”Dacia” din București și a murit. Poliția Română avansează trei variante: act sinucigaș, accident sau crimă.

SHARE

Mesaje ale ambasadorilor iranieni de la Sofia și București arată o preocupare asiduă, în ultima perioadă de timp, de a-l „prelua” cu orice preț.

Comitetul de securitate și contraterorism al Consiliului Național de Rezistență a Iranului (NCRI) a  averizat că autoritățile de la Teheran au pus la cale un plan de a-l prelua pe Mansouri din România, punând la dispoziție și o serie de mesaje ale ambasadorilor iranieni de la Sofia și București.

Potrivit NCRI, o cursă Qeshm a zburat joi seara la Sofia pentru a-i prelua pe Gholem Reza Mansouri și pe alți doi prizonieri, deși Curtea de Apel București decisese la 12 iunie ca Mansouri să fie pus sub control judiciar, fără drept de a părăsi România, până ce Iranul depune toate documentele de extrădare și garantează că i se vor respecta drepturile.

Citește și:

EXCLUSIV O dispariție anunțată. Judecătorul iranian reținut în România, „preluat" de Iran la Sofia

În Iran, Mansouri era acuzat de luare de mită, făcând parte dintr-un grup de judecători și un înalt funcționar de stat, ceea ce însemna condamnarea la moarte.

ONG-urile pentru drepturile omului și „Reporteri fără frontiere” ceruseră, însă, ca Mansouri să fie judecat în Europa pentru arestarea și torturarea a zeci de jurnaliști iranieni opozanți.

Mansouri alesese să fie arestat în Europa, a cerut și protecție, știind că va fi ucis în Iran. Numai că, fiind un fost om al regimului, Teheranului nu-i convenea ca acesta să fie judecat în Europa, să spună de la cine primise ordine pentru a decide arestarea și torturarea jurnaliștilor.

Astfel, potrivit NCRI, Hassan Qassemi, fostul director general adjunct al Iran Air s-a ocupat de zborul special spre Sofia. Eshaq Alizadeh, reprezentantul Interpol al regimului iranian, urma să fie la bordul cursei Qeshm Air pentru a prelua prizonierii.

Mohammad Javad Rasouli Mahallati, ambasadorul regimului iranian în Bulgaria, a organizat transferul lui Mansouri, cel mai important dintre cei trei prizonieri, la avion, după sosirea acestuia la Sofia.

Reamintim că, încă din data de 12 iunie, se știa că Mansouri avea interdicție de a părăsi România, așa că zborul de joi seara n-ar fi trebuit să mai existe.

Citește și:

Asociații de jurnaliști cer României ca judecătorul iranian reținut să fie judecat pentru terorism

Morteza Abutalebi, ambasadorul regimului în România, raportase că Gholam Reza Mansouri a vizitat ambasada.

De unde a fost dus la spital pentru că i se făcuse rău, iar de acolo a fost arestat.

Mahallati și Abutalebi au raportat separat Teheranului că o nouă provocare a apărut pentru Ministerul de Externe din cauza unui „sabotaj”.

Potrivit NCRI, surse din Ministerul iranian de Externe au spus că „totul mergea bine și departe de atenția presei. Zborul a fost aranjat cu mare dificultate și prin coordonare cu guvernul bulgar și cu partide”.

„S-au rezolvat problemele cu sancțiunile și cu realimentarea avionului. Dar, cu intervenția presei, tot aranjamentul s-a stricat, iar acum parchetele din Bulgaria, România și Germania urmăresc problema. Vor să-l convingă pe Mansouri, oferindu-i bani sau orice altceva, pentru a vorbi împotriva Republicii Islamice.” (Acest document este disponibil la NCRI și ar putea servi în instanță- n.red.).


Comitetul de securitate și combatere a terorismului al Consiliului Național de Rezistență a Iranului (NCRI) a anunțat marți, 16 iunie, la 3 dimineața, că Gărzile Revoluționare din Iran (IRGC) vor  încearca să-l preia miercuri pe Gholam Reza Mansouri, trimițând un avion privat în capitala bulgară.

Ambasada Iranului în Bulgaria trimis 14 ore mai târziu următorul mesaj: „Din cauza problemelor pentru mai mulți compatrioți din Bulgaria, în special, și în Balcani în general, din cauza suspendării zborurilor străine către țara noastră ca urmare a pandemiei coronavirus și a imposibilității de a întoarce compatrioții în țară, s-a primit permisiunea de a acoperi un zbor extraordinar Qeshm Air către Sofia pentru repatrierea compatrioților după consultările cu oficialii bulgari și companiile aeriene interne. Luând în considerare finalizarea zborului menționat mai sus de la Teheran la Sofia și invers, atragem în continuare atenția dragilor noștri compatrioți asupra problemelor de intrare și ieșire din Bulgaria și le cerem să pregătească documentele necesare și achiziționarea biletelor cât mai curând posibil.”

Mesajul numea cinci grupuri de iranieni a căror intrare în Bulgaria este facilitată, printre care iranienii „care au un permis de ședere valabil în țările din jur și în țările Schengen și în Balcani”. Gholam Reza Mansouri a intrat în Europa cu o viză Schengen, pare să fie inclus în acest grup.

Dar, se pare că nu a reușit operațiunea de „preluare” a lui Gholam Reza Mansouri, acesta decedând vineri, moarte suspectă prin precipitare.

Poliția Capitalei a comunicat că „la ora 14.30, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost sesizată prin apel la 112, de către recepția unui hotel, cu privire la faptul că un bărbat, ce era cazat într-o cameră, a căzut de la un etaj superior, decedând”.

„Cercetările sunt continuate de polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București pentru stabilirea împrejurărilor prin care s-a produs evenimentul”.

Cercetările în acest caz au fost preluate de Biroul Morți Supecte și Ucideri din Culpă din cadrul Serviciului Omoruri al Capitalei.

Trupul neînsuflețit a fost transportat la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, pentru efectuarea autopsiei.

„În funcție de concluziile medico-legale se va putea stabili dacă a fost vorba despre un act sinucigaș, un accident sau o crimă”, potrivit comunicatului Poliției Capitalei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te