Corpul de Control al premierului, plângere penală pentru MS și Registrul vaccinărilor

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 09.04.2021 - 12:38
Ministrul Sănătții, Vlad Voiculescu. Inquam Photos / Ilona Andrei

Corpul de control al prim-ministrului a transmis o plângere penală in rem, după ce a constatat că patru persoane din Ministerul Sănătății au avut acces la Registrul de Vaccinări „fără a exista un act administrativ de delegare”, arată Guvernul, într-un răspuns pentru Newsweek.

SHARE

Astfel, Corpul de control al Prim-ministrului a anunțat că a depus o plângere penală in rem (pentru fapte) la Parchetul General, după verificările efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții aflate în subordinea sau în coordonarea Guvernului care au atribuții privind gestionarea platformei Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). 

Astfel, în urma controlului, Corpul de control a anunțat că în 20 ianuarie Institutul Național de Sănătate Publică a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.

Cu acest cont, patru persoane din cadrul MS au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

Totodată, Corpul de control a mai stabilit și că, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).

Corpul de control al Prim-ministrului a mai precizat și că regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese, respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese.

Newsweek România a cerut un punct de vedere Ministerului Sănătății, pe care îl va publica atunci când îl va primi. 

Citește pe această temă și: Medicul Valeriu Gheorghiță l-a „pârât” pe Voiculescu la premierul Cîțu

Explicație oficială: De ce a fost blocat accesul Ministerului Sănătății pe platforma data.gov.ro 

VIDEO Cîțu: Am aflat din presă că MS a publicat datele despre vaccinare. Voiculescu nu m-a consultat 

Consilier al lui Voiculescu: Ministerul Sănătății, acces tăiat la portalul cu date despre Covid 

Consilierul pe transparență al lui Voiculescu ar putea fi reclamat la DIICOT. Voinea: Este fals 

În 10 martie, Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Sănătății, a scris, pe contul său de Facebook, că el coordonează activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare, în calitate de consilier onorific al ministrului. 

Pentru acest lucru am avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate. Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal. Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial”, a precizat atunci Ștefan Voinea. 

Ulterior, consilierul onorific a revenit cu încă o explicație, după ce în presă a apărut, pe surse, că acesta i-ar fi dat datele de logare în platformă fratelui său. El a menționat că nu a transmis nimănui parola de acces la Registrul Electronic, a solicitat acces în timpul weekend-ului pentru a lucra și a indicat o adresă de IP fix ce era alocată unui centru de date din Germania.

 

Redăm răspunsul integral al Guvernului la solicitarea Newsweek România: 

Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea - Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). 

În urma verificărilor realizate de echipa de control, până în prezent au fost identificate următoarele aspecte: 

Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicații Speciale, utilizator Ministerul Sănătății (MS), utilizator Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.

Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).

Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese.
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.