Consilierul pe transparență al lui Voiculescu ar putea fi reclamat la DIICOT. Voinea: Este fals

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 12.03.2021 - 20:52
Vlad Voiculescu și Ștefan Voinea/FOTO: Facebook/Ștefan Voinea
Realitatea PLUS susține că Ștefan Voinea ar urma să fie investigat de DIICOT. Foto Facebook Ștefan Voinea

Corpul de Control al premierului ar putea sesiza DIICOT, deoarece consilierul pe transparență al ministrului Sănătății ar fi dat fratelu său care locuiește în Germania parola de la baza de date cu vaccinările, susțin surse Realitatea PLUS. Fratele ar fi accesat-o de 200 de ori.

SHARE

Corpul de Control al premierului ar putea sesiza DIICOT, pentru a investiga dacă Ștefan Voinea, consilierul onorofic al ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, care coordonează activitatea de transparentizare, ar fi primit parola de la baza de date cu centrele de vaccinare din România și ar fi dat-o fratelui său, susține Realitatea PLUS, care menționează că informațiile sunt deocamdată pe surse.

Citește și:  VIDEO Cîțu: Am aflat din presă că MS a publicat datele despre vaccinare. Voiculescu nu m-a consultat

„Vlad Voiculescu ar fi transmis Institutului Național de Sănătate Publică că Ministerul Sănătății are nevoie de acele baze de date pentru transparentizare. Cele pe care toți le-am văzut și descărcat.

Andreea Moldovan, secretarul de stat, ar fi avut acces la baza de date, avea dreptul, dar a dat parola consilierului onorific, Stefan Voinea.

Dar consilierul onorific ar fi dat parola fratelui său, care locuiește în Germania. Acesta ar fi încercat să acceseze baza de date de 200 de ori. Așa s-a declansat alerta de atac cibernetic, întrucât baza de date era accesată din alta țară. Sau se încerca”, a scris jurnalista Mioara Costin, de la Realitatea PLUS.

Raportul Corpului de Control al premierului, realizat după scandalul publicării datelor cu vaccinările din luna martie, nu este gata. 

Citește și: Cîțu, despre controlul de la Sănătate: Mă asigur că nu au fost publicate date care să facă probleme

 

Ștefan Voinea: Accesul meu este limitat

Consilierul onorofic al ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, care coordonează activitatea de transparentizare, a declarat pentru Newsweek România că informațiile apărute pe surse sunt false.

„Este fals ce scrie acolo”, a replicat Ștefan Voinea. 

Întrebat dacă în calitatea sa de consilier onorofic avea dreptul să acceseze bazele de date cu informații cu vaccinările, Ștefan Voinea a menționat că accesul său este limitat.

„Este foarte important de înțeles că accesul meu este la un cont foarte limitat al Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV), care include raportări agregate și niciun fel de date cu caracter personal/secret”, a răspins consilierul, pentru Newsweek România.

Citește și: Consilier al lui Voiculescu: Ministerul Sănătății, acces tăiat la portalul cu date despre Covid

Ștefan Voinea a oferit pe Facebook mai multe detalii despre acuzațiile care i se aduc:

„Fratele meu e în România, este lector universitar la Jurnalism, locul unde cei care publică lucruri legate de persoana mea ar fi trebuit să învețe cum se verifică o știre. Fratele meu nu are nicio legătură profesională cu mine.

Nu am transmis nimănui parola de acces la RENV, am folosit-o eu, doar că fiind weekend și în deplasare cu familia am solicitat accesul ca să pot să lucrez. Da, chiar dacă era weekend. Contul de acces la RENV nu conține informații personale, nume sau CNP-uri, ci numai date statistice de interes public.

Am încercat apoi să mă conectez și pentru că eram pe drum am indicat care este adresa de IP fix (VPN) pe care o voi folosi. Acea adresă IP este alocată unui data center din Germania. Deși am anunțat colegilor din Minister noua adresă IP, am încercat conectarea, dar nu am reușit pentru că adresa nu fusese introdusă încă în lista acceptată de Registrul Electronic Național al Vaccinării.

De ce ar fi catalogat acest lucru banal ca fiind un atac cibernetic, înainte de-a se face o minimă verificare a situației reale, îi las pe cei care au formulat aceste acuzații să vă explice”, a scris consilierului onorifica al Ministrului Sănătății.

Scandalul bazelor de date transparente

Premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Ministerul Sănătății, în urma unei reclamații făcută de dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. 

„Eu nu am facut plângere, am facut o informare premierului, la solicitarea acestuia, legată de datele privind activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online si ce informatii sunt prezentate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță l-a „pârât” pe Voiculescu la premierul Cîțu

Medicul a spus că problema cu publicarea acestor date este că ele ar trebui validate, pentru că „pot fi erori de selectare in centrele de vaccinare. Aceste erori se corecteaza cu o intarziere de cel putin 24 de ore si pot genera o serie de interpretari eronate pe baza unor date care sunt nevalidate”. 

Ulterior, Newsweek România a publicat informația că listele respective ar fi dezvăluit adresele a două centre secrete, unde sunt vaccinați angajații serviciilor de informații care desfășoară misiuni în străinătate.  
 
Medicul miliatr Valeriu Gheorghiță a declarat joi seară, la Digi 24, că baza de date publicată de către Ministerul Sănătății nu conține informații clasificate și nu este un document secret.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te