Europarlamentar francez, susținător al AUR pentru alegerile UE, anchetat pentru legături cu Rusia

DE Adrian Costin | Actualizat: 19.03.2024 - 13:46
Europarlamentarul francez Thierry Mariani este un vechi prieten al lui Vladimir Putin Foto: profimediaimages.ro

Un europarlamentar francez, susținător al AUR pentru alegerile UE, este anchetat pentru legături cu Rusia.Thierry Mariani este membru al Parlamentului European, din 2019, din "Rassemblement National", care a fost condus de Marine Le Pen în perioada 2011-2021.

SHARE

În Parlamentul European, Thierry Mariani este membru obișnuit al comisiilor pentru industrie, cercetare și energie, pentru afaceri externe și al subcomisiei pentru drepturile omului.

De asemenea, este fondatorul și președintele mișcării politice "La droite Populaire", care a fost asociată cu "Rassemblement National" după 2019, fără a se fi alăturat oficial acesteia.

Anterior, el a fost ministru al transporturilor (2010-2012) și a deținut funcții în administrația locală (primar al orașului Valreas, membru al consiliului regional Provence-Alpes-Cote d'Azur) și centrală (membru al Adunării Naționale) a departamentului Vaucluse, ca ministru adjunct  la Ministerul Transporturilor și ca secretar național al francezilor din străinătate.

A desfășurat o activitate diplomatică internațională, în calitate de reprezentant special al Franței pentru Afganistan și Pakistan, a fost membru al Comisiei pentru afaceri externe și președinte al Grupului de prietenie Franța-Kazahstan în Adunarea Națională, a fost reprezentant special pentru Asia Centrală și Mongolia în cadrul delegației franceze la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP-OSCE) și a fost membru al delegației franceze la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Din 2012, este copreședinte, alături de Vladimir Yakunin, al "Association Dialogue Franco Russe", fondată (2004) "sub auspiciile" președinților Jacques Chirac și Vladimir Putin.

Anchetat pentru fapte de corupție și trafic de influență 

În 2021, Parchetul francez a lansat o anchetă privind presupuse acte de corupție și trafic de influență săvârșite de Thierry Mariani prin intermediul "Association Dialogue Franco Russe". Potrivit unor surse apropiate anchetei, Rusia ar fi plătit de mai multe ori deplasările lui Thierry Mariani, conform presei internaționale.

Presa internațională citează adesea declarațiile pro-ruse ale lui Mariani, alături de prezentarea unei serii de acțiuni întreprinse de acesta pentru a-și arăta sprijinul pentru Kremlin:
 
A vizitat (iulie 2015) peninsula Crimeea, ca parte a unei delegații formate din membri ai Parlamentului francez (însoțiți de oficiali ruși). A profitat de această ocazie pentru a lăuda "curajul" regiunii de a solicita independența față de Ucraina și pentru a critica sancțiunile impuse Rusiei în urma anexării peninsulei Crimeea.

El însuși a vizitat Crimeea de mai multe ori, inclusiv în calitate de observator la alegerile sau referendumurile organizate acolo, în ciuda criticilor constante din partea oficialilor ucraineni și europeni.

În slujba lui Putin

De asemenea, a participat în calitate de observator la alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei (Sankt Petersburg, 19.09.2021), caracterizat de presa occidentală drept un "fals observator", a cărui prezență a fost utilă doar pentru a oferi un anumit nivel de legitimitate alegerilor la nivel internațional.

  • La 17 decembrie 2015, s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și a discutat despre Siria. Thierry Mariani a declarat că asigurarea faptului că Bashar al-Assad rămâne președinte al Siriei este esențială pentru a contracara terorismul în regiune.

  •  În 2016, a prezentat Adunării Naționale și Senatului (părți ale Parlamentului francez) rezoluții care vizează ridicarea sancțiunilor economice impuse Rusiei de către Uniunea Europeană, pe motiv că acestea afectează economia franceză.

  • La 16 octombrie 2019, a participat la o întâlnire cu Vladimir Chizhov, reprezentantul permanent al Federației Ruse pe lângă Uniunea Europeană, având ca obiectiv principal îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și UE.

  • La 25 noiembrie 2022, a votat împotriva unei rezoluții dezbătute în Parlamentul European, care urmărea să declare Rusia "sponsor al terorismului" ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei.

  • El a afirmat că războiul din Ucraina afectează indirect economia unor state membre UE, în timp ce Rusia nu reprezintă un pericol pentru Franța, țară care urmează să fie implicată într-un conflict care nu o privește.

  • El a salutat (2022) decizia Serbiei de a nu ceda presiunilor UE și de a nu impune sancțiuni Rusiei în contextul conflictului din Ucraina.

  • A spus (2022 aprilie) că, dacă UE va decide să nu mai importe petrol și gaze din Rusia, această măsură va fi "dezastruoasă" pentru statele UE. În același timp, el a adăugat că, deși acest tip de decizie va afecta și Rusia, țara va depăși dificultățile și va deveni și mai puternică. 

Ulterior (ianuarie 2023), el a declarat că negocierile dintre Rusia și UE privind livrările de gaze naturale vor începe "în câteva luni", adăugând că UE "fie se teme să nu supere Washingtonul, fie este șantajată de Kiev".

Thierry Mariani i-a descris pe cei de la AUR drept "prieteni" și "patrioți"

În perioada 22-23 iulie 2023, Thierry Mariani s-a aflat la București, unde a participat la cea de-a doua ediție a Forumului organizat de AUR și Institutul Conservator "Mihai Eminescu", intitulat "Supremația constituțiilor naționale asupra birocrației europene".

Thierry Mariani i-a descris pe cei de la AUR drept "prieteni" și "patrioți" alături de care el și formațiunea sa politică luptă împotriva "birocrației de la Bruxelles" și "pot schimba Europa".

În acest context, Thierry Mariani a susținut anunțarea candidaților AUR pentru viitoarele alegeri, afirmând că evenimentul s-a desfășurat într-o "atmosferă impresionantă" și a precizat că, deși campania electorală nu a început, sondajele de opinie plasează AUR într-un procent mai mare de 25%.

Într-o altă postare pe rețelele de socializare, acesta a precizat că, la fel ca în Franța, "în România nu mai sunt susținute dictatele Comisiei Europene, care vor să impună mai multă imigrație, mai multe taxe și să distrugă identități în cultura trezită".
 
De altfel, europarlamentarul francez a fost chiar prezent la anunțarea candidaților AUR pentru alegerile europarlamentare din 2024.

În relații cu Terheș

Deplasarea lui Thierry Mariani în România a fost facilitată de europarlamentarul care inițial a fost ales pe listele PSD, iar ulterior s-a autointitulat reprezentant al PNȚCD, Cristian Terheș. 

În cadrul evenimentului, Terheș a fost descris ca un viitor candidat la alegerile europarlamentare din 2024, alături de actorul Mugur Mihăescu, avocatul Gheorghe Piperea, prințul Șerban Dimitrie Sturdza, fostul candidat la președinție din partea Partidului său Umanist Dan Voiculescu, Ramona Bruynseels, Dan Tănasă și Claudiu Târziu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te