Dosar penal pentru ucidere din culpă după tragedia de la Odorheiu Secuiesc. De ce a căzut peretele?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.12.2023 - 15:40
Patru tineri au fost prinși sub dărâmături după ce peretele unui internat s-a prăbușit din senin Foto: ISU Harghita

A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și distrugere din culpă după ce peretele internatului unui liceu din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit peste patru elevi, unul dintre ei decedând la jumătate de oră după ce a fost scos de sub dărâmături.

SHARE

Tragedia de la Odorheiu Secuiesc este anchetată acum de autorități polițiști și procurori. A fost deschis dosar penal de ucidere din culpă după ce, luni după-amiază, zidul internatului unui liceu din localitate s-a prăbușit peste patru elevi.

Unul dintre ei, un băiat care urma să împlinească în curând 18 ani, a decedat. Ceilalți trei se află la spital. 

Dosar penal pentru ucidere din culpă după tragedia de la Odorheiu Secuiesc. De ce a căzut peretele?

Au fost momente dramatice luni după-amiază, la Odorheiu Secuiesc. Timp de aproape 3 ore salvatorii au făcut tot ce le-a stat în putință să salveze patru copii peste care s-a prăbușit un zid al internatului unde erau cazați. 

Un elev nu a mai putut fi salvat, el fiind scos de sub dărâmături după foarte mult timp de la prăbușire. O elevă este în comă, iar alte două fete se află cu răni, la spital. 

Momentan se anchetează cine se face vinovat de această tragedie. Una dintre ipoteze ar fi vechimea clădirii și starea de degradare în partea din mijloc a imobilului. 

De altfel, cum Newsweek a scris aici:  1.800.000 € alocase guvernul maghiar pentru renovarea liceului - internat prăbușit în Odorhei clădirea căminului, construită în 1910, aparținea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar statul maghiar a promis recent că o va renova.

 Această clădire, care aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice, este închiriată de primărie pentru peste 300.000 de lei pe an. Presa maghiară susține că renovarea internatului Liceului Tamási Áron este planificată pentru anul viitor cu fonduri de la Budapesta.

Presa din Transilvania (detalii mai jos) spune că guvernul maghiar alocase deja 1,8 milioane de euro pentru lucrări.

”La data de 18 decembrie 2023, în jurul orei 16:10, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Odorheiu Secuiesc au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că la internatul unui liceu din localitate s-ar fi prăbușit un perete, peste mai multe persoane.

Din primele cercetări efectuate a rezultat faptul că reprezentanții unei societăți comerciale ar fi executat, cu utilaje specifice, o lucrare de amenajare a terenului din jurul internatului.

FOTO: ISU HARGHITA

Citește și: FOTO Momente dramatice la Odorheiul Secuiesc. Patru elevi, prinși sub un perete căzut la un internat

Se pare că, din cauza vechimii clădirii și a stării de degradare, partea din mijloc a imobilului, de aproximativ 100 de metri pătrați, a colapsat și s-a prăbușit, moment în care ar fi surprins patru persoane, trei fete, două în vârstă de 16 ani și una în vârstă de 17 ani, și un băiat, în vârstă de 17 ani, toți rezidenți în clădire.

În urma activităților de excavare manuală a molozului, salvatorii aflați la fața locului au reușit extragerea în siguranță a celor două tinere în vârstă de 16 ani, iar ulterior a fost extrasă și cea de-a treia fată.

Aceasta era în stare de inconștiență și i-au fost aplicate manevre de resuscitare, ulterior fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.

Ulterior, s-a reușit și scoaterea de sub dărâmături a tânărului de 17 ani.

Din nefericire, acesta nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiindu-i declarat decesul.

În cauză, prim-procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc a dispus efectuarea cercetărilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă”, a transmis IPJ Harghita, într-un comunicat.

Citește și: Ligia Deca a convocat de urgență conducerea Ministerului Educației. Doi experți, trimiși la Odorhei

La Ministerul Educației, Ligia Deca a convocat conducerea instituției. S-a decis trimiterea a doi reprezentanți la Odorhei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te