EXCLUSIV Derapaj la Primăria Cluj: Vrea strada „Nicolae Paulescu”, militant al exterminării evreilor

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 13.02.2022 - 14:03
Primăria Cluj vrea o stradă cu numele lui Nicolae Paulescu. Paulescu a avut al doilea partid din Europa cu svastica simbol oficial. Sursă imagine: Facebook Primăria Cluj

Primăria Cluj-Napoca vrea să atribuie unei străzi din municipiu numele lui Nicolae Paulescu, cu contribuții la descoperirea insulinei, dar care a militat pentru exterminarea evreilor și care a fondat partide extremiste.

SHARE

Newsweek România a consultat un document prin care autoritățile locale din Cluj-Napoca au cerut Prefecturii Cluj un aviz privind denumirea unei străzi „Nicolae Paulescu”.

Contactată de Newsweek România, Primăria Cluj-Napoca a confirmat demersul și a făcut o apologie a lui Nicolae Paulescu, susținând că „moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi rezumate de nici o civilizație matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de știință fiind recunoscută la nivel internațional”, dar și că atribuirea numelui lui Paulescu nu încalcă Ordonanța 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Primăria Cluj mai invocă și o ceremonie pe care Academia Română i-a dedicat-o lui Paulescu în 2021, Academia Română fiind recunoscută pentru derapajele sale. 

Citește și: Academia Română, acuzată că a abdicat de la principiile de adevăr elogiindu-l pe Nicolae Paulescu | Newsweek Romania

Astfe, într-un discurs pe care l-a ținut în 1 aprilie, cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, a spus: „Jandarmeria Română s-a acoperit de glorie şi pe câmpul de luptă […] cu precădere în cele două războaie care ne-au marcat destinele în secolul XX”. În cel de-Al Doilea Război Mondial, Jandarmeria a fost implicată în exterminarea evreilor și romilor. 

Citește și: Ioan Aurel Pop, laude pentru Jandarmeria care extermina evrei în Al Doilea Război Mondial | Newsweek Romania

Recent, primarul Emil Boc a făcut o serie de afirmații controversate, susținând că s-a întâlnit în ianuarie cu co-președintele AUR George Simion, cel mai recent cercetat după ce l-a agresat în Parlament pe ministrul Energiei, cu care are „multe lucruri care sunt comune: printre acestea susţinerea valorilor naţionale şi a interesului naţional şi tot ceea ce înseamnă perspectiva naţională într-o Europă formată dintr-un concert al naţiunilor, care nu presupune dispariţia valorilor naţionale şi topirea identităţilor naţionale”, conform News.ro. 

Newsweek România a cerut un punct de vedere și Prefecturii Cluj în acest caz, pe care îl va publica în momentul primirii.  

Nicolae Paulescu a militat pentru exterminarea evreilor, pe care îi compara cu „viermele” care „fură pâinea de la gura bieților români”

Nicolae Paulescu este cel care a fondat, în 1922, împreună cu A.C. Cuza, Uniunea Național-Creștină, partid cu un program profund antisemit și care avea ca simbol oficial svastica. În 1923, devine vicepreședintele Ligii Apărării Național-Creștine, formațiune fondată de asemenea împreună cu A.C.Cuza. Din LANC s-a desprins, ulterior, Legiunea Arhanghelului Mihail (Mișcarea Legionară) a lui Corneliu Zelea Codreanu. Paulescu a semnat articole în revista „Apărarea națională”. 

În 1913, Paulescu scria: „Dar o chestiune radicală se pune pentru noi, românii: ce trebuie să facem cu acești oaspeți nepoftiți care, hodoronc-tronc, s-au instalat în țară – sau mai bine zis cu acești paraziți rău-făcători cari sunt, în același timp, și hoți și asasini? Putem oare să-i exterminăm – cum bunăoară se ucid ploșnițele? Acestea ar fi mijlocul cel mai simplu și mai comod de a ne scăpa repede de ei – mijloc care chiar ar fi licit, dacă am urma legile Talmudului”.

La inaugurarea filialei LANC din București, în 1925, Paulescu spunea: „România Mare e ca un fruct splendid, de o frumusețe uimitoare. Dar ea poartă în sânul ei un parazit de curând pripășit care îi suge toată vlaga. Aceste vierme neadormit e jidanul, care îi otrăvește fiii prin cîrciumi nenumărate, care îi răpește fecioarele și le face să devină sterpe, care prin tot felul de speculații fură pâinea de la gura bieților români și care, în sfârșit, prin francmasonerie, prin socialism, prin bolșevism, încearcă să aducă pe acești jefuiți în starea urgisită de robi ai lui Iuda”.

Citește și: Descoperirile antisemitului Paulescu și omagierea lui în România | Newsweek Romania

 

Primăria Cluj, apologie pentru Nicolae Paulescu

Redăm răspunsul integral trimis Newsweek România de către Biroul de Presă al Primăriei din Cluj-Napoca:

„Ca urmare a solicitării dvs. Nr. 69831/101/03.02.2022, vă ocmunicam motivele pentru care dorim să atribuim numele Nicolae Paulescu unei străzi din municipiul Cluj-Napoca:

Nicolae Paulescu (1869-1931) a fost un om de știință român, medic fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București, care a contribuit la descoperirea hormonului pancreatic antidiabetic, „pancreina ”, numit mai târziu insulină.

Nicolae Paulescu a studiat medicina la Paris, începând cu anul 1888, obținând în 1897 titlul de Doctor în Medicină cu teza „Recherches sur la structure de la rate (Cercetări asupra structurii splinei)”. A lucrat în spitalele din Paris, mai întâi ca extern la spitalul parizian „HôtelDieu” (1891-1894) în serviciul profesorului Étienne Lancereaux, ilustru clinician și anatomopatolog, și apoi ca intern (1894-1897) sau ca medic secundar (1897-1900) la spitalul Notre Dame du Perpétuel-Secours, fiind adjunct al profesorului Lancereaux și secretar de redacție al revistei Journal de Médecine Interne.

În anul 1900 se reîntoarce în țară și este numit profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicină și Director al Clinicii de Medicină internă de la spitalul St. Vincent de Paul din București.

Nicolae Paulescu a desfășurat o remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei, privind în special metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului în asimiliția nutritivă, coagularea sângelui, mecanismul morții subite etc

 De asemenea, în iulie 2021 Academia Română a organizat o comemorare a centenarului descoperirii insulinei. Printre vorbitorii care au adus un omagiu științific lui Nicolae Paulescu s-au aflat Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Aurel Vainer, președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România.

În semn de respect pentru activitatea sa științifică, activitate care a condus la creșterea prestigiului internațional al țării noastre am propus atribirea denumirii „Nicolae Paulescu” unei străzi situate în parcul industrial Tetarom I. Considerăm că moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi rezumate de nici o civilizație matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de știință fiind recunoscută la nivel internațional.

 Referitor la activitatea sa politică, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 31 din 13 martie 2002 (*actualizată*) se reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război. Art. 2, lit. c) din OUG nr. 31/2002, stipulează că: „prin persoana vinovată de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii se înţelege orice persoană condamnată definitiv de o instanţa judecătorească română sau străină pentru una sau mai multe infracţiuni contra păcii şi omenirii, precum şi orice persoană condamnata de o instanţă penală internațională pentru crime de război sau crime contra umanităţii ” Nu deținem nici o informație care să poată fi interpretată în sensul încadrării denumirii străzii Nicolae Paulescu în prevederile OUG nr. 31/2002.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te