VIDEO De unde avea Calu, poreclit așa pentru dinții lui mari, saci de lingouri și bijuterii

DE Adrian Costin | Actualizat: 23.10.2022 - 16:22

Dan Cătună, zis Calu din cauza dinților lui mari, a fost arestat după ce casă la el au fost saci cu bijuterii și lingouri de aur și argint în cadrul mai multor percheziții coordonate în mai multe orașe din țară.

SHARE

Anchetatorii au găsit la Calu,patronul firmei Latino Express Bistriţa, lingouri de aur şi argint, 20 de kilograme de bijuterii din argint, zeci de mii de euro. De altfel, Calu are un domeniu imens în Beclean, Mănăştur: castel cu 40 de camere înconjurat cu un dig din pământ. 

Citește și: VIDEO Fane Văncică, "durul" care s-a filmat când lovea o femeie, a mai luat 30 de zile de arest 

Conform anchetatorilor, Calu făcea contrabandă cu țigări și bijuterii, dar se ocupa și cu spălarea de bani. Țigările le lua de la o fabrică ilegală din Tomești și apoi le ducea în Marea Britanie ascunse în mașinile firmei sale de transport. Țigările erau disimulate în pachete cupiese auto, iar bijuteriile erau ascunse prin gurile de aerisire ale autocarelor. 

Citește și: VIDEO"Bodyguardul lui Dumnezeu" a bătut un șofer, a luat flori și-a mâncat cu soția fără să plătescă

Partea a doua a afaceriiera spălarea banilor obținuți din coontrabandă, dar și spălarea banilor obținuți de alte bande de infractori români din Marea Britanie.

Autocarele lui Dan Cătună plecau cu țigări și bijuterii și se întorceau cu valize cu bani proveniți din infracțiuni. Banii celolrlalte bande de infractori români erau preluați în țară, iar Calu primea un comision generos.

Comoara găsită la oamenii lui Calu

O parte din oamenii lui Calu erau crescuți de acesta încă de pe vremea când se aflau în centre de plasament.

În acest dosar, poliţiştii au un cerc de 29 de suspecţi la care au fost găsite cantităţi enorme de bijuterii şi bani: 46 de lingouri de aur şi argint, 104.530 de euro, 273.274 de lei, 18.284 USD, 300 de lire turceşti, 109.167 de lire sterline, 1.865 de lire scoţiene, 10.000 de forinţi, 820 de franci elveţieni, 1.850 de dolari australieni, 300 de dolari canadieni. De asemenea, au fost indisponibilizate 87.900 de coroane norvegiene, 480 de coroane suedeze, 4.650 de coroane daneze, 5.000 de coroane cehia, 200 de grivne ucrainene, 50.000 de ruble belarus, doi saci şi o geantă cu bijuterii de aur şi argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 de monede, doua staţii de emisie-recepţie, un pistol cu gaze, 2.800 de ţigarete, portofele, brăţări şi curele contrafăcute, diverse sisteme informatice şi medii de stocare, conform Ziarul de Iași.

Cum se spălau banii

“Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritoriale Iaşi au formulat acuzaţii cu privire la 29 de persoane şi au dispus măsura reţinerii faţă de 6 persoane şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte 9 persoane. În cauză, s-a reţinut faptul că, din anul 2021 şi până în prezent, pe teritoriul României şi al Marii Britanii ar fi acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete şi spălarea banilor proveniţi, atât din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale

Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri şi persoane. Angajaţii acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje şi, cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le-ar fi transportat în România, de unde ar fi fost ridicate de către reprezentanţi ai grupărilor care ar fi comis infracţiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi, din Bucureşti sau din staţii intermediare.

Sumele de bani obţinute ar fi fost parţial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor şi parţial transportate în spaţiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum şi cu autoturisme. Firmele de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportaţi, iar, pentru a evita controlul autorităţilor statelor tranzitate, banii ar fi fost ascunşi în locaţii special amenajate în acest sens din vehicule. Cu aceleaşi mijloace de transport s-ar fi realizat în mod organizat activităţi de contrabandă, angajaţii firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înşişi diferite cantităţi de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană. Astfel, într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi ce conţineau 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei, au precizat reprezentanţii DIICOT.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te