Cum s-au ascuns Fane Spoitoru și Fane Căpățână în casa unui viceguvernator BNR. S-a lăsat cu demisii

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.11.2023 - 13:43
Fane Spoitoru și Fane Căpățână s-ar fi ascuns în casa unui viceguvernator BNR Foto: cancan

Fane Spoitoru și Fane Căpățână erau căutați de poliție pentru mai multe infracțiuni, inclusiv tentative de omor. Spoitoru tăiase cu o sabie mâna unui polițist, în timp ce Căpățână îl injunghiase pe fotbalistul Laurențiu Lică.

SHARE

La vremea respectivă, presa a relatat un episod incredibil, acela că interlopii s-ar fi ascuns în casa părinților guvernatorului BNR, de la acea vreme.

„Colegiul Ministerului de Interne va sesiza Parchetul Militar în legătură cu percheziția efectuată de Poliția Capitalei, în seară de 17 octombrie a.c., la domiciliul părinților viceguvernatorului BNR, Vlad Soare.

 În urma anchetei Grupului de Control al Ministerului de Interne, s-a constatat că acțiunea polițiștilor bucureșteni "s-a încadrat în limitele legii și ale atribuțiilor ce revin Poliției", se arată într-un comunicat al Colegiului Ministerului de Interne.

Citește și: Cum l-a invitat un colonel SPP pe interlopul Fulger Gangal să-i fure 100.000 €. I-a arătat o geantă

Colegiul a informat că, "în urma unor apeluri telefonice, pe 17 octombrie 1997, în jurul orei 18.30, doi polițiști specializați în activități de urmărire din Poliția Capitalei s-au deplasat la imobilul din strada Paris nr. 22 pentru a verifica dacă în această casă se ascund Ștefan Dinu, zis Fane Căpățînă și Ion Titisor, zis Fane Spoitoru”.

Cum s-au ascuns Fane Spoitoru și Fane Căpățână în casa unui viceguvernator BNR

Mama lui Vlad Soare nu le-a permis, însă, polițiștilor să între în casă: "Cei doi polițiști, îmbrăcați în civil, i-au prezentat Elenei Soare, locatara imobilului din stradă Paris, legitimațiile și i-au solicitat să le permită accesul în clădire pentru a verifica cele semnalate, dar femeia nu a fost de acord, se arată în comunicat.

Citește și: Interlopul Calu, care-a fost proxenetul șef din Tenerife, încă 30 de zile de arest, pentru droguri

„Întrucât acțiunea întreprinsă la imobilul familiei Soare a constat doar în discuțiile purtate, în exteriorul clădirii, cu locatara, fără a se pătrunde în apartament și a fi proferate amenințări”.

Citește și: VIDEO Cum a trișat Victor Pițurcă la cazino și a câștigat 170.000 de euro

Colegiul consideră că acțiunea polițiștilor a fost legală. În același comunicat, Colegiul precizează că poliția a fost dezinformată, urmărindu-se afectarea imaginii publice și a autorității Ministerului de Interne, precum și compromiterea unor persoane din conducerea acestei instituții.

Gavril Dejeu, ministru de interne la acea vreme, a declarat presei,la Academia de Poliție "Al.I. Cuza", că apelul telefonic primit de polițiști, în acest caz, viza direct familia Soare.

Ministrul a precizat că în acel apel au fost indicate două imobile, respectiv fosta și actuală locuința a familiei Soare. Cele două imobile sunt situate la mică distanță unul de celălalt. Dejeu a adăugat că, până în prezent, autorul apelului telefonic nu a fost identificat.

Într-un cotidian central, a apărut informația că Fane Căpățînă se afla, totuși, în 17 octombrie, pe stradă Paris, în apropierea casei părinților lui Vlad Soare, într-o zona în care avea „interese”", s-a mai scris în presa vremii, conform Wowbiz.

Viceguvernatorul a demisionat

Vlad Soare a apreciat acțiunea Poliției drept o încercare de compromitere la adresa sa și a trimis demisia sa celor două Camere ale Parlamentului. Polițiștii și-au motivat acțiunea prin faptul că au primit un apel telefonic, care indica adresa respectivă că fiind locul în care se ascunde unul din capii lumii interlope, cunoscutul Fane Căpățînă, dat în urmărire generală prin Interpol.

O bună parte dintre liderii vieții politice românești au dezaprobat categoric modul în care a operat poliția. Ministrul Transporturilor, Traian Băsescu, a pus acțiunea polițiștilor pe seama excesului de zel dovedit de unii ofițeri superiori în scopul de a avansa în grad.

Premierul Victor Ciorbea însă, a evitat să se pronunțe în mod tranșant în privința descinderii poliției la casa părinților lui vice-guvernatorul BNR, Vlad Soare. La insistențele presei, Eugen Șerbănescu, purtător de cuvînt al Guvernului, a declarat, luni seară, că Executivul "așteaptă rezultatul verificărilor Corpului de control al ministrului de Interne, șefului Poliției Capitalei și Parchetului Militar pentru a avea o opinie în cazul Vlad Soare".

Șerbănescu a spus că, "deocamdată", nu există "nici un indiciu că ar fi vorba de conotații politice".
Nu de aceeași părere a fost guvernaotorul BNR, Mugur Isărescu. El a apreciat demisia lui Soare că pe un gest de demnitate și a acuzat modul în care sunt hărțuiți bancherii. 

Fane Căpățână și Sandu Geamânu furau butelii din copac îmbrăcați în milițieni

Ștefan Dinu, zis Fane Căpățână, și Sandu Geamănu erau infractori cunoscuți chiar și înainte de Revoluție.

Încă de pe atunci, Fane Căpățână se dădea miliția și percheziționa străini cărora le fura banii, dar nu pe toți ca să nu se prindă din prima.

Este celebru cazul în care Fane Căpățână și Sandu Geamănu, au profitat de un copac care avea crengile peste carosabil, în zona Tunari. Sub el, Fane Căpățână, îmbrăcat în miliția oprea mașinile cu butelii în timp ce, în copac, se afla Sandu Geamănu și încă un bărbat care trăgeau cu niște cângi buteliile în frunziș.

Citește și: Hoți deghizați în polițiști au descins la un traficant, i-au luat drogurile și l-au lăsat la Parchet

ar fi reușit să se impună în lumea interlopă încă dinainte de Revoluție. Surse apropiate acestuia au dezvăluit, pentru Spynews, că bărbatul, pe atunci foarte tânăr, era văzut, în dese rânduri, împreună cu Sandu Geamănu, un infractor călit în cruntele școli de corecție din vremea comunismului.

La acea vreme, Fane Căpățână ar fi dezvoltat așa numita metodă „maradona”, în sensul în că, sub pretextul că ar fi polițist, percheziționa cetățeni străini și le scotea portofelele, chipurile pentru a le verifica actele. Șoferii nu bănuiau nimic, pentru că Fane Căpățână îi ținea ocupați cu verificarea actelor.

După Revoluție, Fane Căpâțână a intrat la închisoare pentru că l-a înjunghiat pe fostul fotbalist dinamovist Laurențiu Lică. După liberare, a ajuns din nou în spatele gratiilor după ce a comis mai multe infracțiuni de „maradona”.

13 i-a adus ghinion

Fane Căpățână,  abia eliberat, nu a putut să stea fără să facă o nouă infracțiune. S-a dat polițist și a percheziționat un muncitor din Sri Lanka. Fapta s-a produs pe 13 noiembrie, iar Fane Căpățână a fost săltat pe 13 decembrie.

Secția 26 Poliție a fost sesizată de către un bărbat din Sri Lanka care a rămas fără 2.500 de lei după ce o persoană care s-a dat drept polițist ia- efectuat un control corporal, moment în care i-a sustras portofelul.   

Indiciile au dus către Ștefan Dinu (54 de ani), zis Fane Căpățână , un infractor cunoscut care abia fusese eliberat. El mai avea la activ o faptă asemănătoare, pentru care a fost condamnat în 2009. La acea vreme, Fane Căpățână, și Ion Gheorghe, zis Ramiro, se dădăeau polițiști și opreau mașini în trafic.

Fane Căpățână avea și girofar

În urma percheziției domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe probe și mijloace de probă. De asemenea, a fost efectuată o percheziție a autovehiculului care ar fi fost  utilizat la comiterea infracțiunii, fiind identificat și ridicat un dispozitiv tip girofar.

Citește și: VIDEO Cine sunt frații interlopi care l-au omorât pe John Englezu în Malta. Încă un român învinuit

Bărbatul a fost depistat și condus la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților cu propunere legală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te