Cum a ajuns un om al străzii să joace alături de Dinică și Nicolaescu într-un film iubit de români

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.07.2023 - 13:21
Cum a devenit, peste noapte, un om al străzii vedetă într-un film alături de Dinică și Nicolaescu - Foto: Studiourile Buftea
Cum a devenit, peste noapte, un om al străzii vedetă într-un film alături de Dinică și Nicolaescu - Foto: Studiourile Buftea

Cum a devenit, peste noapte, un om al străzii vedetă într-un film alături de Dinică și Nicolaescu? Lui Iulian Mihu, regizorul filmului „Felix & Otilia”  pare să-i fi plăcut premisa de a utiliza actori neprofesionişti în filmele sale.

SHARE

Puțini sunt cei care știu, că mulți dintre actorii pe care îi poți vedea în filmul „Felix & Otilia”  nu erau neaparat pregătiți ca atare. 

Spre exemplu, regizorul a mizat pe doi bătrâni pe care i-a găsit întâmplător, pe nume Hermann Chrodower şi Arpad Kemeny. Lor, regizorul le-a dat rolurile lui Moş Costache şi Simion Tulea, în „Felix și Otilia”.

„Felix și Otilia” este un film românesc din 1972, regizat de Iulian Mihu, realizat după romanul „Enigma Otiliei” scris în 1938 de George Călinescu. 

De la viața de cerșetor, la vedetă peste noapte

Iulian Mihu era, cu adevărat, un vizionar, de vreme ce a preferat să distribuie în rolul bătrânilor oameni obișnuiți, unul dintre ei fiind chiar un om al străzii.

„Cu bătrânii a fost ceva extraordinar, acolo s-a văzut într-adevăr mâna lui Mihu. Pe Costache l-au găsit în felul următor: stătea împreună cu Radu într-o dimineaţă devreme şi aranjau casa Giurgiuvenilor.

Radu Boruzescu, fiind un perfecţionist, un mare artist, era atent până ca şi ultimul fir de pânză de păianjen să arate impecabil, iar Iulian Mihu se ţinea după el şi-l aproba. Deodată, ca la o comandă regizorală, una din uşi s-a deschis încet, scârţâind cu tot suspansul de rigoare. Şi a apărut Moş Costache care s-a uitat un pic speriat şi s-a retras repede.

Citește și: Cele mai frumoase surori din cinema-ul românesc dispar prinse în capcana iubirii. Renunță la filme

Mihu s-a dus imediat după el. Acest bătrân era cerşetor, un om al străzii, casa respectivă fiind programată pentru demolare. Mirosea foarte urât din cap până-n picioare.

„Mihu a avut curaj să-l ia în film”

Iar Mihu a avut curajul să-l ia în film. Bine, e adevărat că dublajul vocii a fost făcut de Marinuş Moraru, care a realizat o operă de geniu. Bătrânul Costache vorbea foarte prost româneşte, avea o identitate incertă.

Iar când a luat primii bani de pe contract a rugat-o pe Miruna Boruzescu, creatoarea costumelor, să-i facă un fel de buzunar secret, dar încăpător, ca să poată avea banii în permanenţă asupra lui.

Şi pe celălalt bătrân l-au găsit tot într-o casă veche, la o prospecţie.  După probe însă s-a dovedit a fi tot atât de bun ca şi Costache”, a declarat, de asemenea, actrița Julieta Szönyi, care a interpretat rolul Otililiei în film. 

Nume consacrate în distribuția filmului

Distribuţia a fost completată cu nume consacrate precum Clody Bertola (Aglae Tulea), Gheorghe Dinică (Stănică Raţiu), Ovidiu Schumacher (Titi Tulea), Gina Patrichi (Olimpia Tulea), Eliza Petrăchescu (Marina),Violeta Andrei (Georgeta), Aristide Teică (Vasiliad) sau Jean Lorin Florescu (Toader Raţiu).

Însă au existat şi alţi neprofesionişti, precum balerina Elena Dacian (Aurica Tulea) sau regizorul Sergiu Nicolaescu (Leonida Pascalopol). Acesta din urmă a realizat un personaj complet diferit de cel din roman, care era  „voluminos, cărnos la faţă, rumen ca un negustor, însă elegant prin fineţea pielii“.

Nicolaescu un neprofesionist care a scris finalul filmului

Sergiu Nicolaescu a murit pe 3 ianuarie 2013 în urma unor complicații cardiace și pulmonare. Însă, a lăsat în urma sa o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând şi mai ales în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor.

Acesta a avut un rol și în filmul „Felix & Otilia”, unde și-a impus punctul de vedere.

„Eu i-am spus clar lui Iulian Mihu: Refuz să joc un Pascalopol precum cel din carte, dar, dacă vrei,  putem face un adevărat aristocrat al vremii. Te duc eu într-un loc. Şi l-am dus la Peleş. Eu tocmai terminasem «Mihai Viteazul».

Primea destul de uşor ideile care-i conveneau, pe care le personaliza imediat. Tot aşa, i-am pus şi condiţia să mă lase să mor în final, să mor ca un nobil. Finalul acela a fost ideea mea“, povestea Sergiu Nicolaescu.

Citește și: 10 ani fără Sergiu Nicolaescu. A vrut să se sinucidă. Ultima soție avea 18 ani când a întâlnit-o

Dinică, băiatul de cartier respins la teatru

Și Gheorghe Dinică a avut un rol important în filmul regizat de Iulian Mihu. Acesta a interpretat rolul lui Stănică Rațiu, un „avocat fără procese” și vânător de avere. 

A jucat în peste 70 de filme, în special în rolurile unor personaje negative, motiv pentru care Horațiu Mălăele l-a supranumit „cel mai mare «rău» al cinematografiei românești”.

Deși a fost un actor de succes, puțini știu însă ca a dost respins de trei ori la admiterea de la teatru. Cu toate astea, el s-a născut pentru scenă, iar după absolvirea Facultăţii de Teatru, joacă la Teatrul pentru Tineret şi Copii, apoi David Esrig şi Radu Beligan îl cheamă la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Se mută la TNB unde joacă până la finalul vieții.

Gheorghe Dinică a decedat în data de 10 noiembrie 2009, ora 13:00, în urma unui stop cardiac sub ventilație, cu toate că timp de treizeci de minute s-au efectuat manevre de resuscitare. 

Citește și: Dinică ar fi avut 89 ani. Băiat de cartier, respins la „teatru”. Își întâlnește iubirea la 60 de ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te