Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă!

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 25.09.2024 - 07:49
Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă! - FOTO:  Romanian Land Forces
Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă! - FOTO: Romanian Land Forces

Războiul din Ucraina a repus în discuție tancurile, care pănă acum câțiva ani intraseră în planul doilea al atenției responsabililor militari fiind considerate echipamente aproape desuete.

SHARE

Războiul din Ucraina a repus în discuție tancurile, care pănă acum câțiva ani intraseră în planul doilea al atenției responsabililor militari fiind considerate echipamente aproape desuete.

Acum operarea pe front a MBT (main battle tank-tanc principal de luptă) a devenit la fel de importantă ca utilizarea cu precizie a oricărui sistem de armament. 

Chiar dacă în timp s-a luat decizia de a renunța la achiziția de noi tancuri, armatele europene mai au destul de multe astfel de sisteme de luptă din dotare. Într-un clasament, nici Armata Română nu stă rău la acest capitol, dar aici avem o problemă cu vechimea sistemelor detaliu asupra căruia revenim mai jos.

România va achiziționa tancuri Abrams  - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă!

Dacă ne bazăm pe cifrele The Military Balance 2023, consultate de defence-ua.com, Germania are 321 tancuri, Spania 327 tancuri, România 377 tancuri, Polonia aproape 650, ca să nu mai vorbim de Grecia care operează 1300 MBT. și Turcia 2.400 de tancuri.

Citește și: SUA vor livra României 54 de tancuri Abrams pentru 2,5 miliarde $

Cu toate astea unul țări, multe cu tradiție militară, stau mai prost la acest capitol:

Marea Britanie - 227 tancuri;

Franța – 215 tancuri;

Italia – 150 tancuri;

Elveția și Cipru – câte 134 de tancuri;

Suedia – 120 tancuri;

Finlanda - 100 de tancuri;

Bulgaria – 90 tancuri;

Croația – 74 tancuri;

Ungaria – 56 tancuri;

Danemarca – 44 tancuri;

Portugalia – 37 tancuri;

Norvegia – 36 tancuri;

Cehia și Slovacia - câte 30 de tancuri;

Slovenia – 14 tancuri;

Letonia – trei (de antrenament T-55).

Sigur, numărul echipamentelor de acest gen nu face neapărat diferența pe front. Una este să ai la dispoziție Leopard 1, Leopard 2, Challenger 2 (cazul Marii Britanii), Leclerc (cazul Franței) sau Abrams și alta este să ai versiuni ale tancurilor rusești. De exemplu, cu puțin timp în urmă responsabilii de la Belgrad susțineau că cele mai multe tancuri din Europa numai că acestea sunt versiuni locale ale sovieticului T-72.

Tanc Leclerc - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ne bazăm pe tancuri sovietice

Nici România nu stă prea bine dacă ne referim la calitatea tancurilor din dotare. Forțele Terestre Române operează în prezent o forță MBT formată din 220 T-55AM, 103 TR-85 și 54 TR-85M1. TR-85 sunt o dezvoltare românească a tancului sovietic T-55, iar tancurile TR-85M1s  sunt modernizate la standardele NATO cu un powerpack românesc bazat pe un motor diesel V8 german de 830 CP.

Citește și: Tancuri ucrainene au trecut Niprul. Întăresc avanposturile cucerite de pușcașii marini

Situația se va mai remedia după ce SUA va livra României 54 de tancuri Abrams de 2,53 miliarde de dolari. MApN a anunțat ulterior că suma de achiziție este mult mai mică, puțin peste un miliard de dolari. La pachet cu tancurile de luptă Abrams M1A2 SEPv3, vor ajunge și 12 derivate pe șasiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te