UPDATE Copilul de cinci ani, ținut ostatic de propriul tată de peste 28 de ore a fost eliberat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.05.2023 - 18:40
Negociator (imagine cu rol ilustrativ) Foto: Atrhivă /Vocea Brăilei

Un bărbat s-a baricadat în casă, cu fetița sa de cinci ani, după ce și-a agresat soția și a dat-o afară din locuință. Tatăl și-a eliberat copilul după intervenția avocatei sale, la peste 28 de ore de la declanșarea acestei crize.

SHARE

Un copil de cinci ani a fost ținut ostatic de propriul tată peste 28 ore. Bărbatul a amenințat că își va ucide fetița. Cu o zi în urmă și-a agresat soția și a dat-o afară din casă. 

La fața locului au fost angrenate forțe sporite. Sunt negociatori,luptători și chiar lunetiști de la Serviciul pentru Intervenții și acțiuni Speciale (SIAS). Avocata bărbatului a reușit să-l convingă să elibereze copilul.

UPDATE. Fetița va rămâne în grija bunicii și a mătușii. 

”Este o peroană blândă, cu mult bun simț şi a înţeles că trebuie să facă lucrul acesta (să elibereze fetița - n.r.), fiind în avantajul copilului şi al său”, a declarat avocata Zanfira Stepanescu.

Avocata a declarat presei că bărbatul a recurs la acest gest după ce a văzut în fața casei un polițist cu pistolul la vedere, joi după-amiază, imediat după ce mama a sunat la 112 și a alertat autoritățile.

Apărătoarea bărbatului care și-a sechestrat copila timp de aproape 29 de ore și a amenințat că se aruncă în aer,  a mai susținut că fetiţa i-ar fi povestit că mama ei l-a atacat pe tată cu un cuţit şi că era să fie și ea rănită.

Bărbatul ar fi reuşit să îi ia femeii cuţitul, iar aceasta l-ar fi atacat cu un scaun. Acesta ar fi fost momentul declanşator al crizei.

Avocata a adăugat că îl va reprezenta în continuare pe bărbat.

UPDATE. Cum au acționat autoritățile

”În cadrul structurilor de negociere s-a colaborat foarte bine, s-a lucrat în ture și s-a colaborat astfel încât copilul să nu fie agresat. 

Unul dintre momentele delicate - la ora 4.00, sub imperiul oboselii, bărbatul a fost usor agresiv, dar și-a revenit imediat.

A fost agresiv verbal, după ce pe toată perioada negocierilor a fost calm, drept pentru care nu ne-am făcut griji pentru fetiță”, a spus chestorul Alexandru Scurtu, directorul SIAS. 

Conform negociatorului care a ținut legătura cu bărbatul, acesta ”s-a opus inițial să colaboreze direct, s-a temut că i s-ar putea întâmpla ceva. El nu a avut nicio cerință, tocmai în asta a constat dificultatea acestui caz”. 

Acesta a mai spus că bărbatul a fost inițial condus de emoții, apoi, în a doua parte a operațiunii a dominat latura emoțională. Comunicarea s-a desfășurat direct, față în față, negociatorul fiind afară. Periodic, negociatorul s-a asigurat că fetița nu este în vreo situație de risc.

UPDATE. patru apeluri la 112. 

STS a transmis pentru Newsweek că în cazul sechestrării fetiței au fost primite patru apeluri la 112.

Citește și: Fetița de cinci ani sechestrată de propriul tată, salvată. S-a întors la mama ei, în siguranță

”Primul apel la 112 a fost realizat la ora 12:56 de către un membru al familiei, care a revenit cu un alt apel la ora 13:11. Ulterior, la ora 13:17 și la ora 13:44, au fost primite încă două apeluri din partea unui alt membru al familiei. 

Apelurile au fost indexate în categoria „Conflicte și/sau agresiuni fizice - cu victime” și, în conformitate cu Metodologia privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție și a altor

 entități cu competențe în domeniu, pentru preluarea și gestionarea urgențelor primite prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, au fost alertate toate agențiile de intervenție cu competență în soluționarea acestora: Poliția, ISU-SMURD, Ambulanța și Jandarmeria”, a transmis STS.

UPDATE Operațiunea Poliției Române din Chiajna s-a încheiat.

În urma activității de negociere a Poliției Române, fata se află în custodia polițiștilor, în afara oricărui pericol.

De asemenea, bărbatul se află în custodia Poliției Române.

În urma activităților derulate în cadrul operațiunii, nici fetița, nici bărbatul și nici forțele de ordine nu au suferit vătămări.

Scopul misiunii a fost îndeplinit.

Mulțumim pentru cooperare reprezentanților mass-media.

Un avocat a mers să discute cu bărbatul

UPDATE. Un avocat a mers în casa unde bărbatul își ține ostatică fetița pentru a discuta cu el. Acesta este proabil salvarea copilului. 

Zamfira Stepanescu este avocata care a mers să discute cu bărbatul. Ea va încerca să-l facă să elibereze fetița. 

Cea mai lungă negociere

UPDATE. Este cea mai lungă negociere din istoria Poliției Române. Bărbatul o ține ostatică pe fetiță de joi de la ora 13.

UPDATE. Bărbatul care își ține sechestrată fetița de cinci ani de aproape 20 de ore a cerut de mâncare polițiștilor care se află la fața locului. Un negociator i-a dus alimentele solicitate.  

Conform unor surse Newsweek, acesta a cerut lapte, cereale dar și alte produse.

Citește și: Bărbatul care și-a sechestrat fetița de cinci ani a cerut hrană pentru ea. În ce stare este copilul

UPDATE. Psihiatrul Gabriel Diaconu este de părere că următoarele ore sunt decisive în cadrul negocierii cu bărbatului. 

”Următoarele ore vor fi, treptat, hotărâtoare. Dacă oricare dintre cele spuse mai sus nu a fost deja clarificată, cimentată și aplicată, s-ar putea că această situație să aibă un final nefast. E o miză pe care o înțeleg toți profesioniștii deplasați acolo”, a spus specialistul.

Citește și: Psihiatrul Diaconu, despre copilul sechestrat de propriul tată. ”Următoarele ore vor hotărâtoare”

UPDATE. Psihologul Mihai Copăceanu este de părere că fetița de cinci ani sechestrată de tatăl său se va confrunta cu sentimente de frică. 

”O frică acută, intensă față de situația actuală când fiecare minut angoasant pare o zi și o frică față de viitor, de ce se întâmplă, de ce se poate întâmpla, chiar o frică de moarte cu atât mai mult cu cât persoanele în cauză sunt cele mai

 importante din viața ei, care ar trebui să îi ofere siguranță și protecție, cu atât mai mult cu cât a fost martor acest copil la violența domestică”, a spus psihologul.

Citește și: Momentele cumplite prin care trece fetița sechestrată de tată. Psiholog: Fiecare minut îi pare o zi

Copil de cinci ani, ținut ostatic de propriul tată de mai bine de 16 ore. Ce vrea bărbatul la schimb

După ce și-a dat afară soția, bărbatul s-a baricadat în casă cu fetița de numai cinci ani. Femeia a chemat disperată poliția după ce acesta a spus că vrea să arunce casa în aer. 

Între timp, și șeful IPJ Ilfov, Perșinaru Cristian, a ajuns la fața locului, dar bărbatul a cerut să plece Poliția.

Ameninţările sunt făcute într-un live pe pagina sa de socializare. Bărbatul filmează butelia pe care o ţine în mijlocul casei, în timp ce îi spune copilei de doar 5 ani că vor muri împreună, scrie Observator

Vecinii spun că bărbatul a făcut aceste amenințări într-un live pe facebook. El îi explica fetiței să nu se teamă că vor merge amândoi ”acolo, la cimitir, lângă tataie”. Copila îi spunea că se teme.

Citește și: Copilul ucis de tată, înainte de apelul mamei la 112. Cazurile în care poliția a intervenit tardiv

Aceste scene de groază se întâmplă în comuna Chiajna, la doi pași de București. Se întâmplă la nici două luni de când un alt copil a sfârșit ucis de prorpiul tată în Alba. 

În cazul din Ilfov, vecinii spun că scandalul ar fi pornit după ce soția lui i-ar fi spus că vrea să îl părăsească și că o va lua cu ea pe fiica lor.  

”La data de 4 mai 2023, IPJ Ilfov a fost sesizat de către o femeie, cu privire la faptul că a fost agresată fizic de către soț și alungată din locuință. 

Citește și: Copil ucis de propriul tată, cu poliția la ușă. Motivul incredibil pentru care nu a acționat urgent

Bărbatul s-a baricadat în locuință, împreună cu fiul său minor, de 5 ani.

La fața locului, s-au deplasat polițiștii din Ilfov, luptătorii SIAS-IGPR, precum și o echipaje din cadrul ISU. 

Activitățile sunt în derulare, iar principalul nostru obiectiv îl reprezintă siguranța minorului”, a transmis seara trecută IGPR.

Citește și: Fetiță de 4 ani sechestrată de tată. Mascații au intervenit în forță deși el amenința cu un topor

Apelul la 112 a fost făcut joi, la ora 13:00, de către soția bărbatului iar de la ora 14:00 se poartă negocieri cu bărbatul, confirmă surse judiciare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te