Cine sunt românii care, din 31 martie, nu vor fi controlați când intră în Schengen? Ce zice Austria?

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.03.2024 - 16:45
Cine sunt românii care, din 31 martie, nu vor fi controlați când intră în Schengen? Ce zice Austria? - Forto: Pexels / Gustavo Fring

Cine sunt românii ce, din 31 martie, nu mai sunt controlați când intră în Schengen? Ce zice Austria despre acest aspect, a explicat un oficial român.

SHARE

România intră, la 31 martie, în spațiul Schengen, cu granițele terestre și cu cele maritime. Controalele la aeroport și la îmbarcarea pe nave se ridică. Poliția poate face verifică doar dacă li se pare ceva suspect.

Citește și: Șefa Parlamentului European: „Spaţiul Schengen nu va fi complet până nu va include şi România”

Austria a fost de acord cu această ridicare parțială a controalelor pentru spațiul Schengen.

Cine sunt românii care, din 31 martie, nu vor fi controlați când intră în Schengen? Ce zice Austria?

Austria se opune, însă, cu vehemență, ca România să intre în Schengen cu granițele terestre. Newsweek a scris că guvernul lui Nehammer aduce tot mai multe argumente pentru a nu ne lăsa în Schengen.

Citește și: Interzis în Schengen, după ce Austria dă un verdict dur: Românii, mai periculoși ca afganii!

”Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen.

Cine sunt românii care, din 31 martie, nu vor fi controlați când intră în Schengen? Ce zice Austria?

De la această dată controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră. Începând cu 31 martie anul curent, cetăţenii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.

Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Ciornel Stoica.

El a spuis că poliția poate face controale dacă ceva este suspect.

”Însă, poliţiştii de frontieră vor fi în continuare prezenţi în incinta aeroporturilor şi vor efectua acţiuni poliţieneşti aleatorii şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale.

Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, poliţistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei şi verificări în bazele de date operative. Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria şi se vor aplica măsuri legale”, a arătat Stoica.

Evident, ieșirea din țară se face pe baza unor documente pe care cetățenii trebuie să le dețină.

”Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte”, a arătat Stoica. Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, poliţiştii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului”, a spus Stoica. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te