Șefa Parlamentului European: „Spaţiul Schengen nu va fi complet până nu va include şi România”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.03.2024 - 12:18
Șefa Parlamentului European: „Spaţiul Schengen nu va fi complet până nu va include şi România” - Foto: Profimedia images

Șefa Parlamentului European: „Spaţiul Schengen nu va fi complet până nu va include şi România”. Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat miercuri că Spaţiul Schengen nu va fi complet până când România nu va face parte din acesta.

SHARE

În cadrul participării sale la Congresul PPE de la Bucureşti, Metsola a exprimat sprijinul pentru integrarea României în Schengen și a menționat că va promova această cauză în discuțiile cu alte țări.

Șefa Parlamentului European: „Spaţiul Schengen nu va fi complet până nu va include şi România”

"Spaţiul Schengen nu va fi complet până când nu va intra şi România în acest spaţiu. Astăzi, sunt angajată 100% pe această cale.

O decizie foarte importantă va fi luată la sfârşitul acestei luni, pe 31 martie", a afirmat Metsola într-un dialog cu tineri din România, organizat la Opera Naţională.

Ea a subliniat că România are sprijinul unui număr mare de "prieteni", care își doresc aderarea sa la Schengen.

Citește și: Austria pierde miliarde € doar ca să nu lase România în Schengen. 2% din migranți vin din România

"Vom depune eforturi. Inclusiv eu voi depune eforturi, voi discuta nu doar cu omologii români, ci și cu autorități din alte țări. Aveți cuvântul meu că voi susține integrarea României în Spațiul Schengen", a adăugat Metsola.

Karl Nehammer blochează aderarea României la Schengen chiar și de la București

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a declarat la București că Austria nu susține aderarea României la Spațiul Schengen. Această declarație a fost făcută în cadrul Congresului Partidului Popular European, unde se iau decizii cruciale, dar doar în unanimitate.

În cadrul întâlnirii PPE, care are loc miercuri și joi în capitala României, Austria a anunțat că nu va face concesii și va vota împotriva extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Motivul acestei poziții a fost explicat de secretarul general al partidului, Christian Stocker, care a menționat că există mai multe "linii roșii" pe care ÖVP, partidul cancelarului Nehammer, nu le poate trece.

Citește și: Predoiu, după ce a „mușcat mărul otrăvit” cu AIR Schengen: „Nu e corect doar o înțelegere parțială”

ÖVP al cancelarului Nehammer va respinge includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen: "Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul și nu să îl glosăm", a declarat Stocker într-un comunicat de presă.

Karner spulberă visul României de aderare la Schengen

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a evitat să ofere un termen clar în care Austria ar putea să renunțe la veto-ul său cu privire la aderarea reală a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Am avut un dialog foarte deschis şi intens la începutul anului şi am ajuns la un compromis care va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni, mai exact la sfârşitul lunii martie, aşa-numitul Schengen maritim şi Schengen aerian”, a spus Gerhard Kerner.

Austria „nu se grăbeşte” cu luarea unei decizii în ceea ce priveşte graniţele terestre, preferând să vadă cum funcţionează acest Schengen parţial şi apoi „să se mai gândească”.

Citește și: Karner spulberă visul României de aderare la Schengen: „Cred că e greşit să speculăm următorul pas”

În fapt, Austria nu și-a dorit niciodată ca România și Bulgaria să adere la Schengen și pentru această poziția a fost dispusă să se „certe” cu toate țările Europene. Așa-zisul compromis cu „Air Schengen” este doar o invenție foarte periculoasă ce deschide ușa unor posibile viitoare abuzuri de putere din partea unor astfel de țări.

„Cred că este foarte important să punem în primul rând în aplicare acest compromis, să facem acest pas şi să ne gândim la următorul pas după aceea”, a spus Karner, potrivit News.ro.

„Orice altceva este contraproductiv”, a replicat Gerhard Karner. „Cred că este greşit să speculăm cu privire la efectuarea următorului pas înainte de a fi făcut primul pas”, a punctat ministrul austriac de interne.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te