Centrul de Combatere a Antisemitismului: Atacul împotriva Maiei Morgenstern, împotriva evreilor

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 28.03.2021 - 21:40
Atacul împotriva Maiei Morgenstern este împotriva evreilor.

Actrița Maia Morgenstern a primit sâmbătă un mesaj de amenințare cu moartea. Personajul care a făcut amenințarea a susținut că o face în numele AUR. Președintele partidului, George Simion, a negat că ar exista un membru de partid cu acest nume.

SHARE

„Mesajul abject, antisemit, exprima, în modul cel mai primitiv şi agresiv posibil, fără nici o reţinere, ura ancestrală, manifestată nu numai faţă de dna Maia Morgenstern, ci faţă de noi toţi; evrei, cetăţeni ai României.

Cel/cei care au compus şi au trimis un astfel de text nu pot fi lăsaţi nepedepsiţi, iar pedeapsa, în acest caz, trebuie să fie exemplară şi maximă. În special când mesajul care face obiectul sesizării noastre, nu se limitează la o simplă exprimare a sentimentelor antisemite ci culminează cu o ameninţare cu moartea, care trebuie luată în serios şi tratată ca atare.

Citește și: Două persoane ar fi amenințat-o cu moartea pe Maia Morgenstern. SRI s-a implicat în caz

Timp de 20 de ani, zeci de sesizări au fost înaintate în atenţia autorităţilor, ca urmare a manifestărilor antisemite şi negationiste.

Toate sesizările au fost tratate, în pofida legislaţiei existente şi ridiculizând repetatele angajamente şi declaraţii politice, în mod superficial, cu rea voinţă, ele fiind clasate, fără ca nici o măsură preventiva, reală şi eficientă, să fie luată!”, arată Centrul pentru Combaterea Antisemitismului din România într-un comunicat de presă.

Amenințarea, de Paștele evreilor

Centrul arată că mesajul năucitor adresat dnei Maia Morgenstern nu a fost trimis întâmplător în seara de Pesach.

„Autorul/autorii lui au urmărit şi au obţinut un efect amplu şi răsunător:  dar mai mult de atât, acest mesaj, în urma redării lui în presă, a provocat un val de alte reacţii antisemite care scot la suprafaţă magnitudinea problemei cu care, nu numai evreii romani se confruntă, ci întreaga societate românească. Reacţiile respective arata cât de mult se înşeală cei care afirmă că în România nu există antisemitism sau că antisemitismul existent este neglijabil şi sub control.

Mai presus de orice, acest mesaj criminal este o provocare adresată autorităţilor, celor care poartă responsabilitatea implementării legilor adoptate pentru combaterea efectivă şi eficientă a antisemitismului şi a negationismului.

Citește și: Maia Morgenstern, amenințată cu moartea printr-un e-mail pe adresa Teatrului Evreiesc de Stat

În acest caz, mesajele de suport, protestele postate pe platformele social media şi în presă, nu mai sunt de ajuns!

În acest context, solicităm autorităţilor competente să acţioneze cu celeritate, altfel decât în trecut, astfel încât autorul/autorii mesajului să fie indentificati, aduşi în faţa justiţiei şi pedepsiţi conform gravitaţii ameninţărilor pe care care le-au emis! În caz contrar, nici un evreu, cetăţean al României, nu se va mai simţi în siguranţă în propria lui ţară”, se arată în document.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te