Centrul Cyber al UE, inaugurat la Bucureşti. Bogdan Aurescu: Un succes major al diplomaţiei române

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.05.2023 - 16:37
Centrul Cyber al UE inaugurat la București. - Foto: Facebook/Guvernul României

Stabilirea sediului Centrului Cyber la Bucureşti reprezintă o reconfirmare a contribuţiei pe care România o aduce la dezvoltarea proiectului european, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

SHARE

El a menţionat, în cadrul ceremoniei de lansare a activităţii Centrului Cyber, că decizia de stabilire a sediului la Bucureşti a reprezentat un succes major al diplomaţiei române.

"Decizia de stabilire a Centrului Cyber la Bucureşti a reprezentat un succes major al diplomaţiei române în plan european, fiind rezultatul unui proces intens de promovare susţinut prin demersuri intense politico-diplomatice pe lângă celelalte state membre şi la nivelul instituţiilor europene, bazat pe argumente puternice vizând expertiza şi rolul activ al României în domeniul digital şi în consolidarea ecosistemului de securitate cibernetică la nivel european, cât şi pe argumente vizând profilul pro-european consolidat pe care România l-a construit consecvent în calitate de stat membru UE", a declarat Bogdan Aurescu, conform MAE, citat de Agerpres.

Citește și: Fiul manelistului Nicolae Guță, bătut și jefuit în plină stradă. A fost dus de urgență la spital

Potrivit aceleiaşi surse, organizarea ceremoniei de lansare a activităţii Centrului Cyber cu ocazia Zilei Europei are o "semnificaţie simbolică", acest centru fiind prima structură a Uniunii Europene pe care România o găzduieşte în calitate de stat membru.

"Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută lansarea astăzi, 9 mai 2023, la Bucureşti, a activităţii Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică. (...).

Obţinerea, în 2020, a găzduirii în România a Centrului Cyber a fost, pe lângă eforturile ministerului de resort (la acel moment, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor), rezultatul unei campanii politico-diplomatice complexe şi foarte dificile, în competiţia pentru găzduirea Centrului fiind înscrise, pe lângă România, Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia şi Spania. Această campanie a fost finalizată printr-un vot favorabil României în noaptea de 9/10 decembrie 2020", se arată în comunicat.

Citește și: Nu ai anii pentru pensie? Doar până pe 31 august, românii își mai pot cumpăra vechime. Cât costă

La ceremonia oficială de lansare a activităţii Centrului au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă, directorul general DG Connect din cadrul Comisiei Europene, Roberto Viola, ministrului Cercetării, Sebastian Burduja.

Conform MAE, Centrul european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică a fost creat prin Regulamentul 887/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului.

ECCC, împreună cu Reţeaua Centrelor Naţionale de Coordonare (NCC), este noul cadru la nivel european de sprijinire a inovării şi dezvoltării politicii industriale în domeniul securităţii cibernetice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te