Cazanciuc, președintele Senatului: „Trei zile, românii nu vor avea niciun fel de reglementare”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.05.2020 - 19:34

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a făcut marţi declarații cu privire la votarea de către Parlament a legii privind starea de alertă.

SHARE

"Am văzut puţin mai devreme declaraţia preşedintelui Iohannis, dar, din păcate, nu am văzut nicio vorbă despre ce se întâmplă cu cele trei zile în care, practic, românii nu vor avea niciun fel de reglementare. Am auzit însă încă o dată un apel al preşedintelui Iohannis către Parlament la responsabilitate.

Parlamentul României, ca de obicei, a fost responsabil, va vota astăzi în scurt timp în Senat proiectul de lege, vom trimite astăzi către Cameră, Camera Deputaţilor se va mobiliza mâine pentru un vot în procedură de urgenţă şi îl vom trimite în procedura de promulgare.

Dar, cu toate aceste eforturi ale parlamentarilor, rămân în continuare trei zile până la momentul la care orice formă de modificare va fi în Monitorul Oficial cu efecte depline", a spus Cazanciuc într-o conferinţă de presă organizată la Senat.

"Singurul lucru de care s-a preocupat Guvernul a fost de a-şi crea condiţiile pentru a continua ce a făcut în starea de urgenţă - achiziţii publice fără transparenţă, numirea oamenilor de partid în funcţii fără pregătire necesară şi mai ales fără concurs. Ceea ce este cel mai grav este că nici astăzi reprezentanţii Guvernului nu sunt în stare să ofere populaţiei şi Parlamentului date certe pe baza cărora au propus aceste măsuri. (...)

Una dintre preocupările majore în Comisia juridică a Senatului a fost ca acest proiect de act normativ să nu fie folosit în continuare pentru diverse forme de abuzuri şi au fost discuţii referitoare la situaţia din sănătate, din administraţie, la diverse proceduri de angajare a unor persoane fără concurs, sub masca unor situaţii speciale, spre exemplu pentru neîndeplinirea gravă a atribuţiilor de serviciu puteau fi schimbaţi din funcţie.

Până şi Consiliul Legislativ a arătat foarte clar că aşa ceva nu poate să rămână într-un text decât dacă lucrurile sunt foarte clar circumscrise situaţiei de urgenţă, situaţiei referitoare la COVID-19. Proiectul dădea puteri angajatorului să dispună unilateral eliberarea din funcţie a persoanelor, să dispună unilateral spre exemplu, fără niciun fel de acord, pentru desfăşurarea activităţii prin sistem de telemuncă, fără acordul angajatului", a mai spus Cazanciuc.

El a adăugat că printre modificări se mai numără şi aceea potrivit căreia starea de alertă poate fi propusă la nivelul întregii ţări şi se supune la vot Parlamentului în trei zile sau poate fi aplicată în plan local.

"Am făcut o diferenţiere între măsurile impuse la nivel local şi cele la nivel naţional. La nivel local măsurile pot fi luate prin ordin comun de ministrul de Interne şi ministrul Sănătăţii, iar la nivel naţional e nevoie de încuviinţarea Parlamentului", a menţionat acesta. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO Iohannis, ce se schimbă din 15 mai: „Se renunță la declarație, în interiorul localității”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.