Avertisment din UK: Există riscul „iminent” al unui atac terorist pe aeroportul din Kabul

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.08.2021 - 13:14
Avertismentul din UK: Există riscul „iminent” al unui atac terorist pe aeroportul din Kabul/FOTO: Facebook/James Heappey

Un atac terorist „mortal” ar putea avea loc în câteva ore pe aeroportul din Kabul, avertizează un ministru britanic citat de BBC. Acesta vorbește despre un risc „iminent”.

SHARE

Ministrul forțelor armate, James Heappey, a spus că există rapoarte „foarte credibile” despre o amenințare „severă” în capitala Afganistanului.

Declarația vine după ce mai multe ambasade au transmis cetățenilor aflați în apropierea aeroportului să „se mute într-un loc sigur și să aștepte noi îndrumări”.

Avertismentul vine în condițiile în care mai multe țări se grăbesc să evacueze mii de oameni din Afganistan înainte de termenul limită de 31 august, când trupele străine vor pleca, scrie Digi24.

Citește și: Americanii, față în față cu „clonele” talibane, care poartă echipament USA, la aeroportul din Kabul

Amenințare de atac terorist la aeroportul din Kabul

Ambasada SUA din Kabul le recomandă cetăţenilor americani să nu se deplaseze la aeroportul internaţional Hamid Karzai, potrivit unei alerte de securitate transmise miercuri. Australia îndeamnă cetățenii săi și cei care au vize pentru acest stat să părăsească zona, fiind „o ameninţare foarte importantă, încă valabilă, de atac terorist”. De asemenea, guvernul britanic recomandă evitarea oricărei călătorii în Afganistan, din același motiv.

Cetăţenii aflaţi la deja la poarta Abbey, la porţile de est şi de nord au primit recomandarea de a pleca imediat, potrivit alertei de securitate emise de ambasada SUA.

Citește și: Motreanu: Salariații ce au grijă de o persoană grav bolnavă, concediu de cinci zile lucrătoare pe an

Alerta, postată pe site-ul amabasadei, nu furnizează motivele pentru care a fost emisă, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Ea urmează după avertismentele preşedintelui SUA, Joe Biden, şi ale altor oficiali din administraţia, privind o ameninţarea din partea grupării Statul Islamic la adresa operaţiunilor de evacuare, în contextul în care mulţimile se înghesuie la porţile aeroportului.

De asemenea, alerta le recomandă cetăţenilor americani „să fie conştienţi de ce se întâmplă în jurul lor în orice moment, în special în mulţimi mari”, conform Agerpres.

Ministrul australian de externe, Marise Payne, a declarat, joi, că există o ameninţare importantă de atac terorist în apropierea aeroportului din Kabul, iar Canberra şi-a îndemnat cetăţenii şi cei cu vize pentru Australia să părăsească zona, relatează Reuters.

Australia îşi evacuează cetăţenii şi deţinătorii de viză de peste o săptămână de pe aeroportul din Kabul, unde Canberra le-a cerut oamenilor să călătorească în ordine şi să fie gata de transport.

Miercuri seară, Australia şi-a schimbat recomandarea către cei din zonă, decizie despre care Marisa Payne spune că are la bază preocupări sporite privind un posibil atac terorist.

„Există o ameninţare foarte importantă, încă valabilă, de atac terorist”, le-a spus Payne jurnaliştilor la Canberra.

Această alertă sporeşte riscul ca numeroşi afgani care deţin viză pentru Australia să fie lăsaţi în urmă în condiţiile în care Canberra se pregăteşte să-şi încheie programul de evacuare, comentează Reuters.

Prim-ministrul Scott Morrison a spus că Australia a evacuat 4.000 de persoane din Afganistan. Mulţi dintre aceşti oameni se află în Emiratele Arabe Unite, a spus Morrison, în timp ce 639 au ajuns deja în Australia.

Australia a făcut parte din forţa internaţională condusă de NATO care s-a luptat cu talibanii şi a instruit forţele de securitate afgane în anii după ce insurgenţii au fost înlăturaţi în 2001. Peste 39.000 de militari australieni au fost detaşaţi în Afganistan şi 41 dintre ei şi-au pierdut viaţa.

Ministerul britanic de Externe a recomandat, miercuri, evitarea oricărei călătorii în Afganistan, motivând că situaţia de securitate în ţară rămâne volatilă, „cu o ameninţare importantă de atac terorist”, relatează Reuters.

Ministerul de Externe „recomandă evitarea oricărei călătorii în Afganistan. Nu trebuie să călătoriţi în Afganistan”, a menţionat Foreign Office în atenţionarea sa.

„Situaţia de securitate din Afganistan rămâne volatilă. Există o ameninţare importantă de atac terorist care este încă valabilă”, se mai menţionează în comunicat.

Textul îndeamnă, de asemenea, la evitarea călătoriilor pe aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul.

„Dacă vă aflaţi în zona aeroportului, îndepărtaţi-vă într-un loc sigur şi aşteptaţi noi instrucţiuni”, menţionează ministerul.

Ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat că termenul-limită pentru evacuarea străinilor şi celor în pericol este valabil până în ultimul minut al lunii. Regatul Unit a evacuat deja mii de persoane din Afganistan.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.