APAPR: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II îi vor lăsa săraci pe români

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.12.2018 - 21:34
Eugen Teodorovici a pus pe toată lumea pe jar. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România consideră că măsurile propuse de Guvern, prin proiectul de Ordonanței de Urgență, pentru Pilonul II de pensii private desfiinţează acest sistem de economisire a populaţiei pentru vârsta pensionării.

SHARE

„APAPR avertizează că prin proiectul de OUG aceştia sunt încurajaţi să îşi retragă economiile realizate prin muncă cinstită timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, economii prin care aceştia au devenit cel mai important investitor în economia românească. Acest îndemn la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci în viitor, când, la vârsta pensionării, nu îşi vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic”, se arată în comunicatul citat de News.ro.
Citește și Camera de Comerț Americană cere Guvernului să oprească asaltul asupra economiei

Asociaţia avertizează că, pe fondul declinului demografic,această măsură va condamna definitiv românii la sărăcie şi captivitate faţă de sistemul public de pensii, din ce în ce mai împovărat de volumul plăţilor pe care trebuie sa le onoreze lună de lună.
Citește și Ordonanța lui Teodorovici: Bugetarii nu vor fi plătiți pentru orele suplimentare 
„Mai mult decât atât, renunţând la Pilonul II, românii vor pierde dreptul de a lăsa moştenire banii economisiţi pentru pensie. În acelaşi timp, pentru mai bine de 50% dintre români, Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulţi dintre români fiind puternic tentaţi să se îndrepte către un consum imediat”, se arată în comunicat.
Citește și Panică în economie. Bursa București și acțiunile băncilor, în scădere 
Asociația a subliniat că aceste măsuri pun în pericol nu doar pensiile private viitoare ale românilor, ci şi economia României în ansamblu. Astfel, noul proiect de OUG ar reduce semnificativ cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependenţa ţării, atât a bugetului de stat, cât şi a sectorului privat, de finanţările externe. Măsurile vor avea un impact negativ masiv şi imediat asupra pieţei de capital şi vor creşte costul de finanţare a datoriei publice, potrivit asociaţiei.
Citește și Iohannis, despre modificarea Codului fiscal: Sunt idei nemaiauzite și aruncă economia în haos

Totodată, prin aceste măsuri, Guvernul creează un cadru legislativ ostil de natură să izoleze România faţă de mediul de afaceri internaţional, potrivit APAPR. În acelaşi timp, asociaţia avertizează că administratorii Pilonului II sunt anihilaţi de combinaţia reducerii cu 67% a comisioanelor de administrare, concomitent cu noi cerinţe nerealiste de capital.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te