Principalele 11 modificări din ordonanța de urgență anunțată de Orlando Teodorovici se referă la „taxa pe lăcomie", plafonarea prețului la gaze și Pilonul II de pensii, la jocuri de noroc și ore suplimentare ale bugetarilor.
În ceea ce privește Pilonul II de pensii, potrivit textului ordonanței, o persoană care participă la un fond de pensii nu se poate retrage mai devreme de 5 ani de la participarea la respectivul fond. Dacă persoana se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată acestora li se transferă activele cuvenite din care se reţine un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active.
Referitor la „taxa pe lăcomie”, contribuabilii sunt obligaţi să calculeze, să declare și să plătească taxa pe lăcomie, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează taxa respectivă, potrivit Hotnews.
De asemenea, se înființează Fondul de Dezvoltare si Investitii, gestionat de Comisia Nationala de Strategie și Prognoză, printr-un cont disponibil. Acesta va avea anual anumite plafoane și nu va fi alimentat cu 10 miliarde de lei, așa cum se anunța inițial. Sumele aflate in contul fondului au destinatie speciala si nu pot fi executate silit.
Referitor la pensii, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei și începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei.
În ceea ce privește munca suplimentară a bugetarilor, efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2019 organizatorii de jocuri de noroc au obligația de a plăti o taxă anuală reprezentând 3% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent, cu excepția organizatorilor de jocuri de noroc la distanță sau jocuri de noroc on line care au obligația de a plăti o taxă anuală de 5% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent.
În perioada 01.04.2019 – 28.02.2022, producătorii și distribuitorii de gaze din România au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili. Tot în această perioada, producatorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiţii reglementate de ANRE.