Antony Blinken și Serghei Lavrov se întâlnesc la Geneva pentru o nouă rundă de negocieri

DE Daniel Toșa | 21.01.2022 - 10:43
Antony Blinken și Serghei Lavrov se întâlnesc la Geneva pentru o nouă rundă de negocieri/FOTO: tass.com

Cei mai importanți diplomați ai Rusiei și Statelor Unite se vor întâlni vineri în Elveția pentru a discuta despre tensiunile în creștere din cauza Ucrainei, după ce o serie de întâlniri între oficialii celor două părți în ultima săptămână nu au produs niciun progres.

SHARE

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Geneva pentru discuții cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după o trecere prin Europa pentru a consolida angajamentele aliaților americani de a lovi Rusia cu sancțiuni dacă aceasta va continua cu o invazie în Ucraina.

Speranțele Washingtonului de a construi un front unit de opoziție față de Moscova au fost îngreunate de comentariile președintelui american Joe Biden la o conferință de presă de miercuri, în care a prezis că Rusia va "intra" în Ucraina și a spus că Moscova va plăti scump. 

Rusia a masat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuiește un nou asalt asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuiește un atac, dar spune că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă nu este îndeplinită o listă de cereri, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu admite niciodată Ucraina.

Citește și: Sindicaliștii STB, scoși în stradă de PSD. Cât câștigă un șofer, cu tot cu sporuri și bonusuri

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre comentariile lui Biden, a declarat că Rusia a primit avertismente similare de cel puțin o lună.

„Credem că acestea nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a apărut acum în Europa și, mai mult, pot contribui la destabilizarea situației", a declarat Peskov.

Miercuri, la Kiev, Blinken a încercat să reasigure Ucraina de sprijinul Statelor Unite. Blinken, înainte de a se întâlni joi la Berlin cu oficiali germani, francezi și britanici, a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.

Citește și: VIDEO Planul naţional de combatere a cancerului, lansat la Palatul Cotroceni

Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, și adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, s-au întâlnit de asemenea la Geneva săptămâna trecută, unde ambele părți au expus poziții aparent ireconciliabile.

Rusia vrea ca NATO să promită că nu va admite Ucraina ca membru și că va opri expansiunea sa spre est. Alianța condusă de SUA a respins acest lucru.

Oficialii americani au minimalizat speranțele privind rezultate concrete în urma reuniunii de vineri.

Blinken, care a numit în repetate rânduri ceea ce a numit "dezinformarea" rusă menită să destabilizeze Ucraina, a declarat joi că eforturile diplomatice din această săptămână au însemnat că ar putea reprezenta vineri în fața Rusiei un punct de vedere comun al națiunilor occidentale și ar putea face presiuni asupra Moscovei pentru a face un pas înapoi.

„Această unitate ne dă putere - o putere, aș putea adăuga, pe care Rusia nu o are și nu o poate egala", a spus Blinken. "Și este motivul pentru care... voi putea să reprezint un punct de vedere comun, o preferință comună, din partea Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri europeni pentru a găsi o cale diplomatică pentru a merge mai departe în vederea dezescaladării acestui conflict."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te