Recunoașteți personajul? Partenera lui Toma Caragiu ne-a părăsit la 45 ani. Azi, ar fi fost ziua ei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.10.2023 - 19:52
Recunoașteți personajul? - Foto: Arhiva / playtech.ro

Anda Călugăreanu a trăit intens, numai 45 de ani, a cunoscut un succes nebun alături de Toma Caragiu sau Florian Pittiș, dar și mari dezamăgiri în iubire. Actrița ar fi împlinit 77 de ani.

SHARE

Anda Călugăreanu ar fi trebuit să împlinească zilele acestea 77 de ani. Din păcate, artista a reușit să trăiască intens doar 46 de ani, după care s-a stins subit. Iată destinul tragic al unei artiste cu suflet de copil.

77 de ani de la nașterea Andei Călugăreanu

Anda Călugăreanu rememorează începuturile sale într-un interviu pentru revista Teatrul. Ea spune că numele ei nu era Anda, ci Anca și a fost rebotezată artistic. 

„Tata era ofiţer de carieră şi nu prea avea ochi pentru îndeletniciri histrionice. Mama, în schimb, era o fire exuberantă, adora teatrul, avea un cult pentru Marietta Anca, de altfel mi-a şi ales un nume care s-o evoce, pare cam preţios. Botezul pe scenă mi l-a făcut Mircea Crişan, într-un spectacol de varietăţi, a zis Anca Călugăreanu nu se poate, sună rău, Anda să fie, şi Anda a rămas.

Citește și: Sylvia Năstase, una dintre cele mai iubite actrițe ale Teatrului Național București, a decedat

Da' de debutat am debutat în clasa a cincea, la Liceul Cantemir, am fost vedeta revistei „Feerie în iarbă”, atunci am avut prima cronică.  De fapt, începusem cu baletul, de la patru ani, eram partenera lui Gigi Căciuleanu. După un an de balet, tata a zis: gata! Eşti mică şi bondoacă, n-ai cum să ajungi balerină, dăm banii degeaba”, spunea Anda.

Artista își amintește că a picat la Academia de Teatru și a renunțat să se mai înscrie la concurs. Va intra abia peste 19 ani.

„Am făcut foarte multe, între timp, şi fiecare dintre încercări era o solicitare la cote maxime, iar timpul a trecut fără să-mi dau seama cum. Esenţial e că am avut şansa unor mari întâniri.

Am făcut un film cu Aleksandr Kaliaghln, „Stop-cadru la masă”, a fost o experienţă extraordinară, filmul a luat premiu în Italia. Un loc special în inima mea îl ocupă show-ul de televiziune cu Toma Caragiu, în regia lui Alexandru Bocăneț. Am curajul să afirm că a fost cel mai bun show al Televiziunii Române”, își amintește Anda Călugăreanu.

„Lucrul cel mai important pe care mi l-a dat Institutul a fost acela că m-a ajutat să mă cunosc. Să aflu ce pot. Să-mi cunosc limitele. Altminteri, cine știe, aș fi putut să mă supraevaluez. Era destul de târziu când m-am hotărât să-mi pun ordine cu mine însămi... Aveam o doză de îngrijorare pentru viitor, de responsabilitate faţă de copil (Anda are o fată n.red.)... Dar am luat şcoala foarte în serios. Am fost şefă de promoţie, cu excepţional...

De când am terminat Institutul, niciun regizor nu a apelat la mine. Dar nici nu am stat degeaba... N-am stricat nimic din ceea ce am luat în mâini.”

Căsătorită de două ori

Anda a fost căsătorită cu Dan Tufaru. Alături de Dan și Florian Pittiș, au constituit un trio de mare succes la TVR în regia lui Alexandru Bocăneț. În timpul căsătoriei cu Anda, Tufaru se îndrăgostește fulgerător de Vasilica Tastaman, care era cu 11 ani mai în vârstă decât el. 

Cei doi vor divorța, iar în 1983 îl cunoaşte pe omul care a iubit-o cu adevărat, Alexandru Medeleanu cu care se căsătoreşte în 1986.

În 1992 a plecat în Israel, într-un turneu cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Au stat acolo timp de zece zile. Când s-a întors, m-am dus s-o iau de la aeroport”, povestește Alexandru Medeleanu, al doilea ei soț. „Mi-a zis doar atât: «-Tati, nu mă simt deloc bine…». Am ajuns acasă şi tot rău îi era...

Medicul m-a chemat doar pe mine a doua zi. Mi-a zis că are o pată pe plămân de mărimea unei monezi de 5 lei... Abia în Grecia, unde am ajuns într-un final, când ea începuse să aibă dureri tot mai mari, mi s-a spus că are cancer. Ea a ştiut tot timpul că este grav bolnavă, deşi nu i-am zis exact ce are.

Citește și: A jucat cu Pintea și Iuliu Moldovan. La 35 de ani a plecat în munți alegând „smerenia și iertarea”

La 14 august 1992, medicul ei ne-a recomandat să mai facem o radiografie la plămân. Am făcut-o şi ne-a dat verdictul: «-Dacă mai rezistăm patru zile, gata, am scăpat!». A doua zi, la ora 5 dimineaţa, Anda a murit”, rememorează al doilea soț.

Anda avea doar 45 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te