HARTĂ Ai biroul în centrul Bucureștiului și mergi cu mașina? Parcarea costă 1.400 lei/lună

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 02.08.2022 - 18:29
Ai biroul în centrul Bucureștiului și mergi cu mașina? Parcarea costă 1.400 lei/lună. / Foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda
Tarife parcare în centrul Bucureștiului / Foto: Bucharest, Facebook
Tarife parcare în centrul Bucureștiului / Foto: Bucharest, Facebook

Nu, nu este glumă. Și, nu, Primăria Capitalei n-a construit noi locuri de parcare peste noapte, ci marchează la foc automat cu albastru aproape toate străzile din centrul Bucureștiului, transformând locurile deja existente în locuri cu plată. Iar tarifele sunt „extreme”.

SHARE

În timp ce operațiunile de marcare cu vopsea albastră sunt în toi în centrul Capitalei, în parbrizele mașinilor parcate angajații Companiei Municipale Parking București au început să pună flyere prin care șoferii sunt anunțați că începând cu data de 15 august 2022 trebuie să plătească parcarea, altfel riscând o amendă de 200 lei/zi și imobilizarea autovehiculului până la stingerea obligației de plată.

Citește și: Parcarea în centrul Bucureștiului, cea mai scumpă din Europa raportată la salariul minim din România

Tarifele de parcare, mai mari raportat la salariul minim decât în toată Europa, nu sunt noi, au fost aprobate prin HCGMB 517/17.09.2019, pe ultima sută de metri de mandate a doamnei primar Gabriela Firea, dar sunt „extreme”.

Dacă ai biroul în centrul Bucureștiului și mergi cu mașina proprietate personală, de exemplu, pentru a putea parca pe un loc aleatoriu, dacă este disponibil, trebuie să achitați un abonament lunar de 1.050 lei, în Zona 0, iar în Zona 1, 525 lei/lună.

Dacă aveți mașină de firmă, însă, abonamentul de parcare în centrul Capitalei ajunge până la 1.400 lei/lună în Zona 0, adică aproape cât salariul minim net pe economie în România, și la 700 lei/lună în Zona 1.

Citește și: PMB vrea ca șoferii să nu mai poată parca gratis în centru. Marchează toate străzile

Și riveranii, cetățenii care locuiesc în centrul Bucureștiului și au mașină, sunt loviți puternic transformarea locurilor de parcare de pe străzi în locuri cu plată, în multe zone neexistând parcări de reședință. 

Astfel, un riveran în Zona 0, de pildă, trebuie să plătească 900 lei/lună sau 8.640 lei/an, dacă vrea un loc de parcare rezervat, sau 200 lei/lună ori 2.000 lei/an, dacă optează pentru un loc de parcare fără rezervare, la întâmplare.

Tarifele de parcare pe oră, în funcţie de zonă, pe arterele gestionate de Primăria București și unde sunt trasate locuri de parcare:

– 10 lei în Zona 0

– 5 lei în Zona 1

– 2.5 lei în Zona 2

Toate tarifele de parcare în București le găsiți AICI.

Un milion de lei zilnic vrea Primăria Capitalei să încaseze pentru că trasează linii pe asfalt

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu estimează că vor putea fi obţinute venituri zilnice de un milion de lei în urma aplicării planului de investiţii pentru modernizarea sistemului de administrare al parcărilor din Bucureşti.

Precizările au fost făcute după ce planul de investiţii a fost agreat de către Consiliul de administraţie şi de către Adunarea Generală a Acţionarilor de la nivelul Companiei Municipale Parking.
 
"Punem la lucru una din cele mai de preţ resurse de care dispune Bucureştiul, dar nevalorificată până acum: locurile de parcare. Obiectivul: un milion de lei/zi - ca sursă de venituri din utilizarea parcărilor din Bucureşti. În această săptămână am reuşit să facem primul pas pentru creşterea veniturilor oraşului, aşa cum am promis. A fost aprobat planul de investiţii pentru modernizarea sistemului de administrare al parcărilor din Bucureşti. Soluţia a fost agreată aproape unanim de colegii consilieri generali, indiferent de culoarea lor politică", a scris viceprimarul, pe Facebook.
 
În momentul de faţă, la nivelul Municipiului Bucureşti sunt administrate aproximativ 12.000 de locuri de parcare, dar obiectivul este ca până la sfârşitul acestui an numărul de locuri de parcare aflate în administrarea Companiei Municipale Parking să ajungă la aproximativ 30.000. Aceste locuri de parcare ar urma să fie administrate prin soluţii tehnologice moderne, complet digitalizate, precum monitorizarea video. În acest fel, se doreşte să se scoată etapizat componenta umană din zona de monitorizare şi control al spaţiilor de parcare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te