Adina Florea, plângere penală pentru abuz în serviciu. Solicitare de a fi expertizată psihiatric

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.12.2019 - 12:56
Adina Florea, procuror în cadrul Secției Speciale. Inquam Photos / George Călin

Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a făcut, marți, plângere penală împotriva Adinei Florea, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, și cere, tototdată, realizarea unei expertize psihiatrice în privința procuroarei din cadrul Secției Speciale.

SHARE

Asociația „Inițiativa pentru Justiție”, condusă de procurorii Sorin Marian Lia și Bogdan-Ciprian Pîrlog (procurorul militar care s-a autosesizat și a deschis dosarul „10 august”), a depus, marți, o plângere penală împotriva procuroarei Adina Florea, pe care o acuză de abuz în serviciu.

Plângerea penală se bazează pe declanșarea de către procuroarea Adina Florea a urmăririi penale împotriva comisarilor europeni Frans Timmermans și Vera Jourova, a șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, și a fostului procuror general Augustin Lazăr. Dosarul a fost clasat, ulterior, pentru că presupusele fapte invocate de procuroarea Adina Florea nu existau. 

Plângerea a fost înaintată procurorului șef al Secției pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Asociația cere, tototdată, și „ expertiza medico-legale psihiatrică a numitei Florea Adina, pentru a se stabili dacă la data săvârșirii faptei aceasta prezenta discernământ”.  

Prezentăm, mai jos, plângerea penală făcută de Asociația „Inițiativa pentru Justiție” pe numele procuroarei Adina Florea: 

„Domnule procuror-şef, Subscrisa ASOCIAȚIA „INIȚIATIVA PENTRU JUSTIȚIE” formulăm: PLÂNGERE PENALĂ împotriva numitei FLOREA ADINA, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal.

Dezvoltarea motivelor plângerii: În ceea ce privește subscrisa și interesele legitime ale acesteia: Arătăm că asociația „INIȚIATIVA PENTRU JUSTIȚIE”, asociație profesională a procurorilor din România, are printre scopurile sale, conform statutului, progresul societății prin realizarea unei justiții independente, imparțiale și performante, protejarea statului de drept, promovarea libertății și a demnității profesiei de procuror. 

În fapt: Din relatările de presă am luat la cunoștință de faptul că, în urma unui denunț formulat la data de 30.01.2019, numita FLOREA ADINA, în calitate de procuror-șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a efectuat urmărirea penală în dosarul penal nr. 295/P/2019 al acestei structuri, denumit generic "Timmermans", pentru infracțiunile de abuz în serviciu, prev. de art. 297 C.p., fals intelectual, prev. de art. 321 C.p., comunicare de informații false, prev. de art. 404 C.p., şi constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 C.p.

În dosarul penal menţionat au fost efectuate cercetări faţă de fapte pretins săvârșite de: Frans Timmermans (prim vice-președintele Comisiei Europene), Vera Jourova (comisarul european pe Justiție), Angela Cristea (șefa reprezentanței Comisiei Europene în România) şi Augustin Lazăr (procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție).

Din cuprinsul denunțului rezultă că pretinsele infracțiuni au fost săvârșite prin adoptarea „Raportului Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de România in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare” (Raportul MCV) din 13.11.2018 cu încălcarea atribuțiilor de serviciu. Prin comunicatul din data de 28.03.2019 Biroul de Informare şi Relații Publice din cadrul PÎCCJ a informat opinia publică despre faptul că procurorul SIIJ a dispus, la data de 27.03.2019, clasarea acestei cauze "întrucât s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că faptele reclamate ar exista în materialitatea lor."

Având în vedere temeiul clasării prezentat în comunicat, rezultă că numita FLOREA ADINA, în calitate de procuror, a efectuat o urmărire penală completă cu privire la fapte pretins săvârșite de trei funcționari ai Uniunii Europene. În temeiul art. 11 lit. (a) din Protocolul nr. 7 la Tratatele Uniunii Europene, privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, funcționari Uniunii Europene beneficiază de imunitate de jurisdicție, pentru actele îndeplinite în calitatea lor oficială, inclusiv pentru afirmațiile scrise sau verbale.

Luând cunoștință prin intermediul presei despre această situație, Comisia Europeană, prin purtătorul său de cuvânt, Margaritis Schinas, a reamintit autorităților române că, prin semnarea acestui Protocol, România și-a asumat respectarea imunității de jurisdicție a oficialilor Comisiei, precizând inclusiv că aceștia sunt supuși numai jurisdicției Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Aceste aspecte au fost ignorate pe tot parcursul urmăririi penale, inclusiv în ordonanța de clasare, procuror Florea Adina justificându-și efectuarea urmăririi penale în cauză în baza competenței SIIJ de urmărire a pretinselor fapte ale procurorul general de atunci, cu care înalții oficiali europeni ar fi acționat împreună, potrivit denunțului. 3 În drept:

Procedând astfel, numita FLOREA ADINA, în calitate de procuror, funcționar public în sensul art. 175 alin. (1) lit. a) C.p., în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, a îndeplinit o serie de acte de urmărire penală în dosarul penal nr. 295/P/2019 al SIIJ în mod defectuos – cu încălcarea art. 58 alin. (1) și (2) C.p.p. și art. 13 C.p. și rap. la art. 11 lit. (a) din Protocolul nr. 7 la Tratatele Uniunii Europene – cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor celor trei funcționari ai Uniunii Europene, dar și o vătămare a intereselor legitime ale României în relația cu Uniunea Europeană, a intereselor României în ceea ce privește funcționarea justiției ca parte a statului de drept, a intereselor procurorilor români legate de demnitatea profesiei, prin compromiterea imaginii lor pe plan internațional, și a intereselor legitime ale subscrisei, în calitate de asociație profesională a procurorilor, legate de realizarea unei justiții independente, imparțiale și performante, de protejarea statului de drept și promovarea demnității profesiei de procuror. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ale infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.P. Solicităm administrarea următoarelor mijloace de probă:

- actele dosarului nr. 295/P/2019 al SIIJ; - declarațiile reprezentanților persoanei vătămate Asociația „Inițiativa Pentru Justiție”; - imagini video cu purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, făcând declarații la 21.02.2019 cu privire la faptele ce fac obiectul prezentului denunț.

- expertiza medico-legale psihiatrică a numitei Florea Adina, pentru a se stabili dacă la data săvârșirii faptei aceasta prezenta discernământ.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te