Ciprian Ardelean, arheologul român care a schimbat istoria Mexicului

DE Mihai Duță | Actualizat: 15.10.2020 - 02:05
Ciprian Ardelean

Prestigioasa publicație Nature prezenta pe larg, în luna iulie, descoperirile arheologului Ciprian Ardelean făcute într-o peșteră din Mexic.

SHARE

Știrea a fost preluată imediat de toate marile publicații ale lumii. Românul, născut într-un sat de lângă Arad, își îndeplinea un vis din copilărie, atunci când  cea mai mare aventură pentru Ciprian era să meargă cu fratele lui până la cofetăria Libelula. De fapt, povestea lui este despre curajul de a-și urma un vis.

Ciprian Ardelean s-a născut în 1976 la Arad și toată copilăria și-a petrecut-o în satul părintesc, la Măderat, la 40 km est de Arad, în mijlocul podgoriei, într-o familie de viticultori. În același sat unde are casă părintească de vară și familia vestitei actrițe Maia Morgenstern.

„Am urmat școala generală din satul părintesc, până în 1990. Schimbarea de cicluri școlare pentru mine a coincis cu căderea vechilor regimuri în Europa și părea că porțile se deschid larg către alte țări și continente. Visam, și eu și fratele meu, să cutreierăm lumea și să locuim prin țări îndepărtate.

Fratele meu — Adrian, cu 4 ani mai mic — și-a urmat și el visele sale și, de câțiva ani buni, este CEO la filiala americană a unei mari firme germano-franceze. Acum stă în Texas, cu familia sa multilingvă, la câteva ore cu mașina de mine. Mergem regulat la Măderat la părinți, dar acum COVID-ul ne ține departe”, povestește Ciprian.

 După școala gimnazială, a intrat la liceul Dimitrie Țichindeal din Arad, secția filologie, apoi în 1994 a intrat la Facultatea de Istorie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.  Era decis de la 14-15 ani să facă arheologie în America Latină.

 „Am aplicat din timp la masterul în arheologie la prestigioasa Școală Națională de Antropologie și Istorie (ENAH) în Mexico City și am fost acceptat. Am aplicat apoi și la primul pachet de burse oferit României de guvernul mexican în 1998, când eram aproape de a termina facultatea. în 2009 am fost acceptat la doctorat în Anglia, la Exeter, pentru care am primit o bursă specială tot de la statul mexican.

Acum am deja 21 de ani în Mexic. Promisiunea pentru mine însumi era să stau până ce descopăr ceva extraordinar și important. A durat foarte mult să fac asta, două decade. Acum, cu ce s-a publicat în Nature, pot spune că am găsit ceea ce aveam plănuit pentru Mexic. E timpul să merg mai departe”, spune arheologul român.

Cercetările arheologului român făcute timp de 10 ani în Peștera Chiquihuite din Zacatecas au adus probe privind prezența oamenilor pe continentul american mult mai devreme decât se știa până acum.

În perioada imediat următoare, Ciprian Ardelean vrea să publice restul descoperirilor din peștera Chiquihuite.
Este vorba despre noi informații cruciale în favoarea prezenței umane în timpul și dinaintea maximului
glaciar, provenite din sezonul de săpături 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te