VIDEO Peștera din care nicio ființă nu iese vie. Moartea e aproape instantanee. Ce mister ascunde?

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.05.2024 - 17:45
VIDEO Peștera din care nicio ființă nu iese vie. Moartea e aproape instantanee. Ce mister ascunde? - Foto: Odditycentral.com

O peșteră din Costa Rica este letală pentru orice ființă care încearcă să pătrundă în spațiul îngust și întunecat. Ce mister ascunde „Peștera Morții”?

SHARE

Complexul turistic Recreo Verde din Venecia de San Carlos, Costa Rica, găzduiește o mică peșteră de munte care a ajuns să fie cunoscută sub numele de Peștera Morții, datorită faptului că ucide orice creatură care intră în ea, potrivit OddityCentral.

Citește și: Misterul fetei îngropate într-o peșteră acum 300 de ani. De ce avea cu ea o pasăre cântătoare

Situată la marginea vulcanului Poas, Peștera Morții are o adâncime de numai 2 metri și o lungime de 3 metri, ceea ce o face un refugiu destul de bun pentru insecte, păsări și animale mici care își caută adăpost. 

Dar aparențele pot fi înșelătoare, deoarece intrarea în această mică peșteră duce la o moarte aproape instantanee. Deși peștera pare inofensivă, ea este plină de dioxid de carbon, un gaz incolor, inodor și insipid, care este toxic. 

Pentru a demonstra că Peștera Morții e letală, ghizii locali plasează o torță aprinsă în interiorul peșterii, iar aceasta se stinge instantaneu din cauza absenței oxigenului și a concentrației ridicate de dioxid de carbon.

Citește și: Peștera din România unde se petrece un fenomen rar. Ce s-a întâmplat aici de Bobotează

Nimeni nu știe cu adevărat de unde provine dioxidul de carbon din Peștera Morții, dar o serie de cercetători au ajuns la concluzia că natura organică a gazului sugerează că acesta este rezultatul unor depozite minerale supuse la temperaturi și presiuni ridicate în magma terestră, unde oxigenul este absent. 

De asemenea, prezența gazului ar putea avea legătură cu faptul că peștera se află în apropierea unui vulcan activ.

Un lucru este cert, oamenii de știință au descoperit că Peștera Morții produce aproximativ 30 de kilograme de dioxid de carbon în fiecare oră.

Citește și: Peștera din România care ascunde un fenomen rar. Se spune că aici aveau „casa” cavalerii teutoni

Proprietățile letale ale acestei mici peșteri au fost descoperite din greșeală în timpul etapelor de construcție a complexului Recreo Verde. Un muncitor care s-a apropiat prea mult de intrare a început să se simtă rău, ceea ce a dus la o investigație amănunțită a împrejurimilor. 

La intrarea în Peștera Morții sunt mai multe panouri care îi avertizează pe oameni să nu intre în ea dacă țin la viața lor, dar dimensiunile sale mici și intrarea îngustă o fac, de asemenea, foarte greu accesibilă pentru oameni. 

Citește și: Secretele peșterii din România unde s-au descoperit rămăşiţele celui mai vechi om din Europa

De asemenea, dioxidul de carbon dens (cu o puritate de aproximativ 80 - 90 la sută) rămâne concentrat în fundul peșterii. Animalele mici care își caută adăpost în peșteră încep să se asfixieze la câteva momente după ce au intrat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te