Peștera din România care ascunde un fenomen rar. Se spune că aici aveau „casa” cavalerii teutoni

DE Alin Crișan | Actualizat: 04.05.2024 - 07:00
Peștera din România care ascunde un fenomen rar. Se spune că aici aveau „casa” cavalerii teutoni - Foto: peștera-valeacetății.ro

Peștera din România care ascunde un fenomen rar. Unul dintre aspectele fascinante legate de această peșteră este faptul că a fost folosită în trecut ca adăpost pentru animale și, mai târziu, pentru oameni. Se spune că era „casa” cavalerilor teutoni.

SHARE

Peștera Valea Cetății este o peșteră situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiana Brașov, situată la 825 m altitudine. Peștera descoperită acum circa 60 de ani (aprox. 1949, când în urma unei explozii hidraulice - datorită sedimentelor acumultate si a intrării foarte înguste - a fost desfundată intrarea în peșteră, de unde și numele de peștera Fundata). Galeria principală are o lungime totală de circa 958 m.

Peștera din România care ascunde un fenomen rar

De la începutul anului 2011, Peștera Valea Cetății (Fundata) a fost parțial amenajată introdusă în circuitul turistic. Peștera dispune de locuri de acces pentru vizitatori, dar și trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecție, scări și un sistem de iluminat in interiorul peșterii.

Înainte de 2011 in peștera intrarea se faceă anevoios, doar pe burtă. Dar cu un echipament adecvat, Peștera Valea Cetății se poate admira în toată splendoarea ei.

Citește și: Secretele peșterii din România unde s-au descoperit rămăşiţele celui mai vechi om din Europa

Deși cu ceva timp în urmă ea a fost vandalizată, încă mai pot fi observate în "Sala Mare" stalactite și stalacmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălțime. 

Din "Sala Mare", cu o înălțime de peste 20 m și aproximativ 2500 mp, pleacă în diferite direcții galerii secundare de diferite mărimi. Pereții peșterii sunt în general acoperiți cu scurgeri de calcit. Peștera Valea Cetății (Fundata) are o extensie de 200,6 m si indicele de ramificare de 4,77.

Infiltrațiile de apă din peșteră sunt numeroase și dispuse pe întreaga rețea de galerii. Cantitatea de apă ajunsă aici variază in funcție de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează și fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereții peșterii.

Citește și: Peștera din România unde s-au descoperit 70 de specii de animale. Ar fi protejată de un vrăjitor

Peștera de pe Valea Cetății a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea largind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat și pe verticală.

Peștera Valea Cetății a fost declarată Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii, conform Legii nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 152 din 12 aprilie 2000.

„Casa” cavalerilor teutoni

Peștera Valea Cetății a fost descoperită în 1949 și a devenit cunoscută drept „Zona naturală protejată de interes național și internațional”. Este o peșteră relativ mică, dar cu o istorie interesantă și numeroase curiozități. Unul dintre aspectele fascinante legate de această peșteră este faptul că a fost folosită în trecut ca adăpost pentru animale și, mai târziu, pentru oameni.

Legenda spune că în vremuri străvechi, peștera ar fi fost un loc de refugiu pentru cavalerii teutoni, care ar fi folosit-o în perioada în care își construiau fortăreața. Mai târziu, se crede că peștera a fost utilizată și de către localnici ca adăpost în timpul invaziilor otomane.

Citește și: Povestea românului care a trăit 140 ani ascuns într-o peșteră. A ajuns în atenția Securității

Peștera Valea Cetății găzduiește și un fenomen natural rar: concrețiunile sferice. Acestea sunt bile de calcar de diverse dimensiuni, formate în mii de ani prin depunerea succesivă de calcar în jurul unui nucleu, precum o mică piatră. Aceste concrețiuni sferice pot fi întâlnite în puține locuri din lume, făcând din Peștera Valea Cetății o destinație și mai specială.

În concluzie, Peștera Valea Cetății reprezintă o combinație unică de frumusețe naturală, istorie și curiozități geologice. Vizitând această peșteră, veți avea ocazia să vă bucurați de un peisaj feeric, să participați la concerte de muzică clasică într-un cadru natural impresionant și să descoperiți legende și povești fascinante despre trecutul acestei minuni a naturii, potrivit peștera-valeacetății.ro.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te