Peștera din România unde se petrece un fenomen rar. Ce s-a întâmplat aici de Bobotează

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.05.2024 - 12:36
Peștera din România unde se petrece un fenomen rar. Ce s-a întâmplat aici de Bobotează - Foto: zigzag.ro

Peștera din România unde se petrece un fenomen rar. Anul acesta, în perioada Bobotezei, în peștera din Munții Apuseni a avut loc un eveniment inedit.

SHARE

Peștera Poarta lui Ionele este situată în versantul drept al Văii Ordancușa, la o altitudine de 800 m, în calcare triasice. Se poate ajunge la ea prin Valea Arieșului, din comuna Gârda de Sus, urmând cale de 2,5 km drumul DJ750 ce pornește din centrul comunei spre Peștera Scărișoara pe Valea Ordâncușa. 

Peștera din România unde se petrece un fenomen rar. Ce s-a întâmplat aici de Bobotează

Peștera este semnalată de J. Vass încă din 1857, iar în 1921 este cercetată de P. Chappuis, R. Jeannel și Emil Racoviță.

În anul 1986 în timpul filmărilor pentru lung metrajul Flăcări pe comori în regia lui Nicolae Mărgineanu, cascadorul speolog Viorel Roru Ludușan explorează a doua intrare în peșteră, un aven care debușază în galeria principală în zona intrării. În film a fost introdusă o secventă din acest loc. Tot atunci identifica și intrarea în Galeria Polaris dar din lipsă de timp nu o explorează.

Abia în 1988, în timpul explorărilor din peștera vecina, Zgurăști, membrii Alpin Speo Club Polaris Blaj, la o tură de încălzire se cațără pe hornul din finalul peșteri și explorează Galeria Polaris. Cu această ocazie Viorel Ludușan realizează o hartă detailată a peșterii. În anul 1989, tot ei realizează amenajarea turistică a peșterii.

Citește și: Legenda peșterii din România care ar fi adăpostit ființe cu puteri supranaturale. Ce s-a descoperit?

În 1999, peștera Poarta lui Ionele a fost declarată monument al naturii și inclusă pe lista ariilor protejate din România.

Peștera Poarta lui Ionele este locul in care ies la lumină apele ce se pierd în ponoarele și dolinele de pe valea oarbă dintre Iapa (Dealul Frumos) si cătunul Mununa. Această a fost dovedită de colorările cu fluoresceină. facute de speologii clujeni. Este aceiași apă ce trece prin Peștera-aven Ghețarul de sub Zgurăști care se găsește la 130 m distanță, potrivit albapress.ro.

Colorările cu fluoresceină făcute de Clubul Polaris în finalul activului din Zgurăști au apărut în Poarta lui Ionele după 24 de ore, confirmând legătura dintre ele, dar și viteza extrem de mica de curgere a apei datorată imenselor lacuri în care staționează. Apa saturată cu calcar dizolvat precipită pe distanța dintre peșteră și vărsarea în Ordincușa, 150 m mai jos și formează frumoase cascade de travertin și gururi.

Intrarea în peșteră se face printr-un portal înalt de 22 m. După primii 10 m, coborând panta de grohotiș întâlnim izbucul[4] sub peretele stâng activ tot timpul anului. La 50 m de la intrare, galeria peșterii cotește în unghi drept la stânga. Urmează o săritoare care se urcă ușor datorită aderenței podelei, în fapt un perete vechi de gur.

Citește și: Legenda zânei și a ouălor de aur de pe Muntele Găina. Moții s-au deghizat în femei ca să le fure

Galeria e foarte înaltă, 32 m. Peștera își pastrează profilul avand podeaua acoperită de pietriș sau bazine de tip gur. După 20 m apare un nou cot de 90° la stânga. În fundul galeriei se coboară spre fundul unui lac periodic, de obicei sec. La ploi puternice sau topirea zăpezii pe aici apare un puternic curent de apă care inundă întreaga podea a peșterii de la acest nivel.

Dacă la ultimul cot escaladăm marele dom de pe partea dreaptă, după 12 m. ajungem în galeria superioară. Este mult mai strâmtă și urcă în trepte. Găsim și câteva formațiuni modeste, stalactite, stalagmite, scurgeri parietale.

Peștera este inundată o mare parte din an, după cum o dovedesc și pereții care au diferite culori în funcție de nivelul apei.

Fenomenul rar care se petrece aici

Un fenomen rar și spectaculos a avut loc de Bobotează în Munții Apuseni.

„În loc de gerul Bobotezei, în acest an am avut parte în Țara Motilor de zile de iarnă cu ninsori și lapoviță amestecate cu zile de primăvara cu soare și ploi. Datorită acestor fenomene meteorologice în Peștera Poarta lui Ionele a apărut un râu subteran.

Acesta intră în peșteră printr-un lac turcoaz, cade într-o frumoasă cascadă subterană apoi iese din peșteră și se varsă în Valea Ordâncușei care ajunge în Râul Arieșul Mare.

Citește și: Peștera din România care ascunde un fenomen rar. Se spune că aici aveau „casa” cavalerii teutoni

Fenomen rar și spectaculos de Bobotează în Peștera Poarta lui Ionele din Gârda de Sus – județul Alba (Munții Apuseni) – lac și cascadă subterană. Acest fenomen are loc de obicei la începutul primăverii. Sunt ani în care acest fenomen nu apare.

De asemenea sunt ani în care apare de mai multe ori. În 2023 cascada a apărut la începutul primăverii și în perioada 1 decembrie. De obicei ține doar câteva zile.

O porțiune din scările de acces sunt stropite de apa cascadei, transformând vizitarea peșterii într-o mică aventură subterană. Peștera este mult mai spectaculoasă când apare acest râu subteran și cascada înspumată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te