VIDEO Premieră în astrofizică: prima imagine cu o gaură neagră

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.04.2019 - 13:41
Interpretare artistică asupra felului în care ar arăta o gaură neagră. SURSA: European Southern Observatory

Miercuri dimineață, echipa de astronomi care lucrează în rețeaua globală de radiotelescoape Event Horizon Telescope (EVT) va publica prima imagine cu o pereche de găuri negre.

SHARE

Un obiect se află în centrul Căii Lactee, îngropat în gaz și praf interstelar și are masa echivalentul a 4,1 milioane de sori. Cealaltă țintă este în inima galaxiei gigant Messier 87, din constelația Fecioarei, unde se află o gaură neagră cu masa de șapte ori mai mare decât a soarelui, scrie The New York Times.

Elementele componente ale unei găuri negre. Infografic realizat de European Eastern Observatory 

Imaginile vor fi publicate la un secol de la eclipsa totală de Soare din mai 1919, când astronomul englez Arthur Eddington a confirmat teoria relativității generale a lui Albert Einsten, și anume că razele de lumină ale stelelor aflate la mare depărtare se curbează când trec pe lângă câmpul gravitațional al Soarelui. Citiți mai multe despre experimentul lui Eddington și importanța sa aici

Fizicianul Cristian Presură, cercetător la Philips Research Eindhoven, a explicat, pe contul său de Facebook, cum sunt folosite radiotelescoapele ca să observe găurile negre. Este posibil să vedem pentru prima dată zona întunecată din jurul găurii negre, în funcție de cum este orientat discul de acreție (un disc format din gaz încins și praf care înconjoară gaura neagră cu o viteză foarte mare, producând radiație electromagnetică).

Cum pot fi obținute informațiile despre o gaură neagră. Infografic realizat de European Southern Observatory

„Se folosesc radiotelescoape (1mm) pentru ca numai undele radio scapa prin iadul din jurul gaurii negre, format din resturile de stele "macinate" de gravitatia puternica, ca intr-o moara cosmica. Gaura neagra, chiar daca e supermasiva (putin mai mica decat sistemul solar), este foarte departe (zeci de mii de ani lumina). Ca sa o vezi, e ca si cum te-ai uita, din Romania, la detaliile de logo ale unei mingi de tenis de masa aflata in Olanda. De aceea, imaginea nu va aparea ca cea din filmul „Interstellar”, ci mai degraba ca modelarile numerice din stanga. Lumea asteapta sa vada, pentru prima data, zona intunecata a gaurii negre. S-ar putea sa avem ghinion. Nu stim cum este orientat discul de acretie din jurul gaurii negre, daca are orientarea galaxiei sau nu. De aceea, daca discul de acretie este asezat transversal, el va bloca o parte semnificativa a discului intunecat. Datele colectate cu fost asa de multe, incat nu au fost putut trimise pe internet, iar prelucrarea lor a durat ani de zile. Motivul principal? Toate radiotelescoapele din proiect lucreaza impreuna, formand un radiotelescop urias de dimensiunea Pamantului. Pentru asta, insa, undele radio inregistrate trebuie sincronizate la perfectiune. De aceea, fiecare radiotelescop foloseste cate un ces atomic de cea mai buna calitate, care intarzaie doar o secunda in intreaga viata a Universului de pana acum. La aceste rezolutii, datele sunt multe, iar analiza lor, deloc usoara. Iar totul trebuie facut bine, mai ales ca e vorba de un potential premiu Nobel”, a explicat Cristian Presură. 

Filmul de mai sus explică modul în care funcționează rețeaua de radiotelescoape care lucrează la obținerea primei imagini cu o gaură neagră. SURSA: Event Horizon Telescope 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te