Cea mai bună sare din Europa este în România. Are o puritate de 99,8%. E exploatată de 235 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.03.2025 - 16:35
Cea mai bună sare din Europa este în România - Foto: salrom.ro (Imagine cu rol ilustrativ)
Cea mai bună sare din Europa este în România - Foto: salrom.ro (Imagine cu rol ilustrativ)
Cea mai bună sare din Europa este în România
Cea mai bună sare din Europa este în România
Cea mai bună sare din Europa este în România
Cea mai bună sare din Europa este în România

Cea mai bună sare din Europa se află în România și are o puritate de 99,8% și este exploatată industrial neîncetat de 235 de ani. Zăcământul se află într-o zonă binecuvântată a României, iar rezervele de sare de aici mai ajuns pentru încă 500 de ani.

SHARE

Cu o puritate de 99,8%, cea mai bună sare din Europa este comercializată, paradoxal, doar în România. Fără a pune la socoteală sarea marină, cea mai bună sare din Europa se găsește în Bucovina, într-un loc care atrage inclusiv turiști, precum și de oameni aflați în căutarea beneficiilor aduse de o salină de sare.

Cea mai bună sare din Europa e în România. Are o puritate de 99,8%. Este exploatată de 235 de ani

Acum aproape 235 de ani, mai precis la 1791, începeau lucrările miniere la zăcământul de sare de la Cacica. Salina Cacica este situată în localitatea cu acelaşi nume, în partea central-estică a judeţului Suceava, la poalele estice ale Obcinei Mari.

Prin administrația militară habsburgică de la acea vreme, imperialii controlând Bucovina în acea perioadă, începând din 1775, s-a făcut prospectarea, descoperirea și exploatarea zăcământului. 

În acest scop, au fost aduși muncitori din zona Galiției, din sudul Poloniei și specialiști în sare, cu care s-au început lucrările miniere.

Citește și: Cum să scapi de gheață și polei „eco”, fără sare, cu apă de castravete. E bună și pentru slăbit

Prin galeriile săpate manual în masivul de sare, se ajunge la adâncimea de 42m, în Grota Piticilor şi în Sala de Bal, săpate manual, fără utilaje.

Şi astăzi, accesul în mină se face pe cele 280 de trepte lucrate manual de mineri, în urmă cu peste 200 de ani.

Trebuie spus, însă, că, potrivit cercetărilor arheologice efectuate în 1952, 1968 la Solca şi 1989 la Cacica, atât folosirea izvoarelor cu apă sărată în starea lor naturală, cât şi pentru producerea sării recristalizate prin fierbere au o vechime milenară.

La aproape 40 de metri adâncime, turiștii se pot relaxa în Salina Cacica - Foto: salrom.ro

Pe baza acestui material arheologic s-a atestat una din cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, datată din mileniul 5 î.Hr., perioada culturii Criş din Neoliticul timpuriu, după cum scrie salrom.ro.

În perioada Evului Mediu, până la sfârşitul secolului 18, voievozii Moldovei nu au încercat o explotare și valorificare la scară mare a acestor zăcăminte din dorinţa de a nu scădea preţul de monopol al sării, ce aducea venituri însemnate visteriei domnilor principatului.

În plus, mai exista și teama de a nu trezi lăcomia turcilor după cum arată Dimitrie Cantemir în „Descripţio Moldaviae”, lucrare apărută în 1716.

Rezerva de sare mai ajunge pentru încă 500 de ani

Până la începutul exploatării habsburgice a rezervelor de la Cacica, pentru aprovizionarea Bucovinei cu sare, exista un depozit în incinta Mănăstiri Solca, sarea fiind adusă din Ardeal, de la Ocna Dej.

La Cacica, aceasta se exploata, până în 1817, sub formă de sare gemă-bulgări, în special pentru zootehnie.

Deoarece zăcământul conține numai circa 87% natriu-clor (NaCl), fiind impropriu consumului uman, din 1817-1820 s-a folosit o tehnică inspirată din modelul galițian, potrivit crainou.ro.

Citește și: Ai pus prea multă sare în ciorbă? Un truc te ajută să salvezi întreaga oală cu mâncare

Aceasta consta în introducerea apei în zăcământ, obținerea saramurii, fierberea acesteia la suprafață în niște tăvi și obținerea sării cristalizate, care era dusă la o secție de modelare, unde se obținea sarea huscă (de formă tronconică), de circa 5 kg.
 
Sub această formă se comercializa atunci sarea. Ulterior, s-au făcut bazine mari în zăcământ, iar la ora actuală se scot 8-10 tone de sare pe oră.

 „Jos, la 90 de metri extragem sarea, introducem apă în mină sub presiune, apa dizolvă masivul de sare, scoatem saramura, saramura o trimitem prin conducte la trei kilometri.

Acolo este fabrica de fierbere, de cristalizare a sării. Se scot aproximativ 60-70 de tone de sare extrafină la opt ore”, explică Ioana Croitoriu, ghid în Salina Cacica, citată de digi24.ro.

Specialiştii estimează că la Cacica mai sunt rezerve de sare pentru încă 500 de ani. Cu toate acestea, produsul este vândut doar pe piaţa din România. Anual, pe porţile fabricii ies maximum 24.000 de tone de sare, iar utilajele sunt pornite doar dacă sunt comenzi.

Mica bisericuță dăltuită în sare acum peste două secole e folosită și astăzi de credincioși - Foto: salrom.ro

Puritatea sării cristalizate obținută la Cacica prin acest procedeu este de 99,82%, de aeea este considerată cea mai bună din România și din Europa, dacă nu punem la socoteală sarea marină care este altă poveste, ca și cea roz de Himalaya.

Cea mai bună sare din Europa se scotate în județul Suceava

Puritatea ei se reflectă și din punct de vedere organoleptic, dat fiind că, de la exploatare și până la ambalare totul este automatizat, iar sarea nu este atinsă, în niciun moment, de mâna omului. 

Salina Cacica este și un loc care atrage mulți turiști și persoane cu probleme de sănătate, mai ales ale aparatului respirator.

Citește și: Trucul simplu cu sare care te scapă de riduri. Îți curăță tenul și regenerează celulele

Aerosolii salini cu efecte terapeutice, temperatura constantă de circa 14ºC, puritatea şi frumuseţea locului, recomandă locul în orice anotimp pentru relaxare şi agrement.

La o adâncime de 29 de metri există, încă de acum peste două secole, o mică biserică dăltuită în sare, care îi adună de două veacuri pe toţi localnicii la serviciul divin de Sfânta Varvara, pe 4 decembrie, protectoarea minerilor.

Înainte de a intra în spaţioasa sală de bal, înconjurată de un balcon, la o adâncime de 39 m, te întâmpină un lac adânc de peste 2 metri, Lacul Sărat, unic în ţară.

Salina este dotată, de asemenea, cu o sală de sport (teren de fotbal), o sală cu ecou (8 reveniri ale ecoului) şi muzeul minei. Locaţia dispune de un ştrand cu apă sărată, cu duşuri, grupuri sanitare şi dotări comerciale (magazin, bar).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te